Coachen

Achter elke roeier schuilt een team. De supporters, de teamgenoten, maar vooral, de coach. De coach fietst op de weg naast het water, observeert, analyseert, geeft aanwijzingen, geeft feedback. Is jouw spiegel en jouw klankbord. In de zon, in de regen. In korte broek, in regenpak. 's ochtends, 's avonds. Een coach kan van binnen vloeken, of juichen naar het water als het goed is gegaan. Voor een coach is maar 1 vraag belangrijk: Wat is nodig om jouw doel te behalen? Toegewijd, loyaal en vindingrijk. Coaches bij Okeanos zetten jouw ontwikkeling voorop. En Okeanos investeert in de ontwikkeling van haar coaches: Door het inhuren van professionele coaching die jouw coaches helpt met de stappen die jij moet zetten. Door cursussen aan te bieden bij de roeibond. Door kansen te bieden om te groeien. En door die investering fietsen er dagelijks tientallen coaches vrijwillig om onze roeiers verder te helpen. Samen werken we aan jouw roeitoekomst. En jouw overwinning? Dat was al die tijd en energie waard.

------

Coachen binnen de competitietak van Okeanos is voor veel leden de ideale manier om kennis te maken met het begeleiden van een roeiploeg. Nadat je als eerstejaars competitieroeier je roeiseizoen met succes hebt afgerond kom je automatisch in het zogenaamde 'verticalensysteem' terecht. Met jouw eigen competitieploeg zal je in het opvolgende seizoen een kersverse eerstejaars competitieploeg gaan coachen. Je begeleidt de boot- en ergometertrainingen en bent uiteraard ook aanwezig op de borrel om de band tussen de roeiers onderling en de roeiers en coaches te verbeteren. Ook tijdens de vele wedstrijdweekenden die gedurende het seizoen verroeid worden ben jij als coach van de partij om je ploeg naar de overwinning te helpen. Met andere woorden: je maakt alle mooie momenten uit je eigen eerste jaar nogmaals mee, maar ditmaal vanaf de kant!

Naarmate de tijd vordert zullen de verticalen die uit het verticalensysteem voortkomen zich steeds verder uitbreiden. Door de Competitie Commissie worden voor verticalen leuke activiteiten georganiseerd, zoals een verticalendiner. Op deze manier blijven alle ploegen met elkaar verbonden!

TopC4+ en Club8+ coachen

De TopC4+ en Club8+ worden gecoacht door ervaren competitie- en wedstrijdroeiers. De coachteams worden samengesteld door de Toer- en Competitiecommissaris en zijn vanaf de selectieperiode druk bezig met het selecteren van hun roeiers. Gedurende het seizoen zijn zij vier tot zes keer per week langs de Bosbaan te vinden. Het coachen van een TopC4+ of Club8+ kan een goed opstapje zijn richting het coachen van een wedstrijdploeg. Bovendien maken veel oud-wedstrijdroeiers kennis met het competitieroeien door de TopC4+ of Club8+ te coachen. Op deze manier verbindt Okeanos de competitieroeiers met de wedstrijdroeiers.

HCC (Hoofdcoaches Competitieroeien)

De Hoofdcoaches Competitieroeien begeleiden de competitiecoaches gedurende het seizoen. Zo fietsen zij een aantal keer mee met competitieploegen en hun coaches, verzorgen informatieavonden en bieden elk jaar een coachboekje aan waarin alle informatie voor een beginnende coach te vinden is. Voor het seizoen 2021-2022 bestaan de HCC uit de volgende leden:

- Janneke Vermeer

- Daan Mulder

 

RC-1 en RC-2

Bij Okeanos is het voor competitiecoaches mogelijk om de RC-1 en RC-2 cursus te volgen. Bij de RC-1 cursus worden de beginselen van het coachen bijgebracht. Gedurende het seizoen worden er meerdere avonden georganiseerd waarop de cursus wordt gegeven door ervaren coaches. Aan het einde van het seizoen ontvang je een RC-1 diploma indien je voldoende bijeenkomsten hebt bijgewoond. De smaak te pakken gekregen? Dan kun je verder groeien in het coachen door de RC-2 cursus te volgen.