Voorbeschouwing - Head of the River

Voorbeschouwing - Head of the River

Voorbeschouwing - Head of the River

Dit weekend wordt de Head of the River gevaren. Eerstejaars stuurtjes Carmen en Rosa hebben een voorbeschouwing geschreven.

"Sinds een paar maanden zijn wij allebei aan het sturen bij een eerstejaars wedstrijdploeg. Carmen bij eerstejaars lichte dames en Rosa bij eerstejaars dames. Sinds een week wonen we ook samen, dus zijn we ook samen aan het voorbereiden op de head dit weekend en de Heineken het weekend erna. Zo hebben we filmpjes gekeken van een stuur van de head van vorig jaar, en ligt er standaard een baankaart op tafel. De head is 8 km op de Amstel, de langste afstand die wij dit seizoen zullen varen. Fijn dat we sinds januari op de Amstel trainen, zodat we het water daar inmiddels ook goed kennen. 

Als voorbereiding op deze wedstrijden zijn we de afgelopen tijd bezig geweest met punten die beter konden dan bij de winterwedstrijden, een paar weken geleden. Als stuurtjes zijn wij de afgelopen week vooral bezig geweest met het sturen van bochten op baantempo en de ideale lijnen vinden en die varen. Daarnaast hebben we ook de volledige route van de head gevaren in ED. Zodat iedereen weet hoe ver het nou eigenlijk is. Blijkt dat het vanaf Nereus tot aan De Hoop, waar we finishen, het echt nog behoorlijk ver is. Twee weken geleden hebben we met alle stuurtjes en Ae-Ri Noort de baankaart bekeken en scenario’s besproken. ‘Stel dat dit gebeurt, wat is de beste uitkomst en wat is de slechtste uitkomst?’ Hiermee zijn gerustgesteld dat de meest slechte uitkomst nooit voor komt, omdat je als stuur zelf de touwtjes in handen hebt. Dat jouw boot crasht met een andere boot zal echt niet gebeuren. Drie dagen voor de head zijn we met de andere eerstejaars stuurtjes en Anna langs de Amstel gaan fietsen in sneeuw en regen. Het was verschrikkelijk koud, maar hebben nu wel gevisualiseerd hoe we de bochten het best in kunnen gaan en waar we willen uitkomen. Vooral dat laatste is belangrijk. Tot slot zijn we met de roeiers bezig met het oproeiprogramma, zodat iedereen in goede focus kan starten. En natuurlijk hebben we ook bekeken welke ploegen er voor en na ons starten, zodat we daar alvast op kunnen inspelen. Op wie kunnen we gaan jagen en wie moeten we voor blijven. Zaterdag gaan we in de grote bocht kijken hoe verschillende stuurtjes dit doen. We hebben van horen zeggen dat het flink vaak gebeurt dat daar boten uit de bocht vliegen. Met al deze voorbereiding hebben we ontzettend veel zin in zondag en gaan voor een mooie plek! We hopen wel dat het minder gaat regenen…"