Historie

der R.S.V.U. 'Okeanos'

Oprichting

Een mijlpaal in de geschiedenis van het Nederlandse roeien: de senaat van het VU Corps ontbiedt de oratorische verenigingen ter sociëteit LANX. Op de agenda: de oprichting van 'een vereniging ter bevordering van het raceroeien'. Elk zichzelf respecterend corps dient over een roeivereniging te beschikken, zo was de gedachte, zelfs de motorisch onderontwikkelde gereformeerden van de Vrije Universiteit. R.S.V.U. 'Okeanos' wordt opgericht.

Voorzichtige opbouw

Oprichters Wolter Sillevis Smitt (lid van Iumbo) en Theo Kapteyn (lid van Agora) doen in de beginjaren verwoede pogingen Okeanos op en naast het water op de kaart te zetten. De eerste wedstrijdploeg bestaat uit Theo Kapteyn, Nanne Kalma, Ton Boekkooi, Kees Plomp en Nikel van Marle (stuurman). De vier haalt in 1960 de finale tijdens de Njord Lustrumwedstrijden, maar kan deze niet roeien vanwege de zondagsrust. Okeanos, gevestigd aan de Bosbaan, is in deze tijd vooral het decor van feestelijke sportdagen en ontgroeningen (niet op zondag).

Structuur en roeisucces

Eind jaren '60 krijgt Okeanos vorm. Met steun van ASVU-baas Evert Rijks en outdoor-trainer Jan Wienese worden wedstrijdploegen op het water gebracht die de concurrentie (een beetje) aankunnen. In 1971 roeien Cees Groen, Jaap Vlugt, Harm Losekoot en Alexander Kuyper kotsend naar het eerste 2km-blik voor Okeanos. Kort daarna wordt (burger)roeivereniging Amsterdam overgenomen (1972). De eerste Backsplash verschijnt (1974), de eerste echte bar wordt geopend (1975) en jazeker: Okeanos vertoont zich op het internationale roeipodium.

Internationale doorbraak

Ineke en Nel Donkervoort gaan met coach Albert Sprokholt naar de Olympische Spelen in Moskou (1980). In datzelfde jaar wordt Oud Okeanos opgericht en een jaar later introduceert Okeanos een noviteit in Nederland: de eerste triatlon, die ter ere van het vijfde lustrum in en om de Bosbaan plaatsvindt. De barcommissie verwerft de catering voor grote toernooien, nieuwe rood-groene Okeanos-jasjes sieren 's lands roeiwateren, de Dies wordt voortaan met een gala gevierd en het Okeanos Competitie Toernooi ontwikkelt zich tot mooiste evenement van Nederland voor compo's. Marijke Zeekant trekt het eerste WK-blik voor Okeanos. En... in 1983 meldt Nico Rienks zich aan als lid.

Het eerste Olympisch goud

De Olympische Spelen in Seoul: Nico Rienks en Ronald Florijn roeien soeverein naar goud in de dubbeltwee. Ruim een half jaar later wint Nico, die later door de KNRB tot Roeier van de Eeuw wordt gekozen, de Varsity en de prestigieuze Holland Beker (en daarna nog veel meer).

Winst Oude Vier

In het kielzog van Nico Rienks en coach Jan Upmeyer is een lichting toproeiers uit Zwolle naar Okeanos gekomen. De gouden dubbeltwee van Seoul wordt aangevuld met Henk-Jan Zwolle en Theo Nieuweboer: met overmacht wint deze ploeg de Varsity. Vanaf de Zwerver (de clipper van erelid Alexander Kuyper) gaan vele Okeaniden te water. Helaas ontaardt de kroegjool, die 's avonds in De Windbreker plaatsvindt, door toedoen van hordes ASC-leden in een complete chaos (en ontruiming door de politie).

Consolidatie, toekomst veiligstellen

Toproeiers blijven internationale blikken trekken voor Okeanos, terwijl de constante leden-instroom zorgt voor sterke eerstejaars wedstrijdploegen. Nico Rienks en Henk-Jan Zwolle roeien tijdens het WK in Wenen (1991) naar goud en veroveren tijdens de Spelen in Barcelona brons. Ook Rita de Jong scoort WK-goud (1994, Indianapolis). Ook belangrijk: sinds 1993 brandt jaarlijks de strijd om de Balthasar Gerards Trofee los. Ondertussen is de verbreding van de Bosbaan en de afbraak van de tribune onontkoombaar: Okeanos verliest zijn bar. In 2000 valt definitief het doek en verhuist Okeanos naar de dubbele bouwkeet naast de vlotten.

Goud voor de Holland Acht

Het lijkt een onmogelijk project: een succesvolle mannenacht in Nederland optuigen. Maar dankzij eigenzinnigheid en vasthoudendheid van vooral Nico Rienks lukt het. Na enige aarzeling krijgt de acht steun van de KNRB en wordt het plots het vlaggenschip voor de Olympische Spelen in Atlanta. Met Okeaniden Nico Rienks en Henk-Jan Zwolle aan boord behaalt de ploeg in een magistrale race goud, ruim vóór aartsrivaal Duitsland.

Nieuwbouw en vernieuwing

Terwijl het roeien 'gewoon' doorgaat en er een karrenvracht aan blikken getrokken wordt, is de Commissie Bouw druk bezig om Okeanos van passende huisvesting te voorzien. Dankzij sterk financieel beleid is veel gereserveerd voor de nieuwe huisvesting. Op 17 december 2005 opent de Oude Vier uit 1989 de nieuwe sociëteit. Olympisch eremetaal is er in 2004 voor Froukje Wegman (brons), Helen Tanger (brons) en Geert-Jan Derksen (zilver). In 2008 roeit Helen in Bejing naar zilver. In 2006 starten Pieter Paul van Oerle, Pepijn Paanen en Mathieu Essenberg het project 'De Acht': eerstejaars roeiers worden dag en nacht gevolgd door een tv-ploeg en winnen de sympathie van Nederland (en het eerstejaars klassement).

Klaar voor de toekomst

Okeanos is stevig verankerd aan de Bosbaan, de structuur van de vereniging en de constante ledenaanwas verzekeren de vereniging van een solide basis. Roel Braas trekt blik na blik (waaronder de Holland Beker). Mechiel Versluis - afkomstig uit 'De Acht' - behaalt in 2013 de wereldtitel in de 4-. Heleen Boers behaalt een zilveren medaille op het EK in de vrouwenacht. Ae-Ri Noort stuurt bondsploegen jaar in jaar uit naar klinkende overwinningen. En ook in de breedte groeit de vereniging. Okeanos blijkt de ideale plek voor toproeiers en breedtesporters, kroegtijgers en bestuursfanaten, oudere jongeren en jeugdige talenten, compo's en coaches, botenbouwers en blikkentrekkers.