Botendoop - Varsity Vier met - Francis Bacon

Botendoop

Botendoop - Varsity Vier met - Francis Bacon

De nieuwe Vier met is gedoopt. Wij waren als vereniging vereerd dat Erik Landman, Mr. Varsity, deze taak op zich wilde nemen. Na het dopen van de boot werd deze weggevaren door niemand minder dan Nico Rienks, Henk-Jan Zwolle, Ronald Florijn en Erik Landman (gestuurd door Anna Prins) voor deze legendes misschien een klein gebaar, maar de hele vereniging stond met kippenvel op het vlot te kijken naar hoe deze mannen weg voeren. Dit zijn de roeiers waar wij alle verhalen van kennen, 23 april 1989, Okeanos wint de Varsity, waarvoor hulde!

Lees hieronder het doopverhaal van Erik Landman: 

 

We staan vanavond aan het begin van hopelijk zeer vele avonturen die Okeanos roeiers gaan beleven in deze prachtige nieuwe 4 met.

Het is een eer dat de materiaalcommissaris mij gevraagd heeft deze boot te dopen, dank daarvoor.

Een 4 met, mijn favoriete boottype. Ik heb mijn eerste jaar in een 4 met geroeid en daar mijn eerste blik in gewonnen.

Lekker sleuren en het motto was: gaat het niet lekker? Kracht erbij!

En in 2000 roeiden we op de KHB een baanrecord hier op de Bosbaan, helaas was een Duitse 4 met 2 tienden sneller.

Maar voordat deze boot door eerstejaars roeiers gebruikt gaat worden is er eerst een andere klus: de Varsity winnen. Iets wat Okeanos pas 1 keer gelukt is, in 1989. 34 jaar geleden!

Ik heb eerder een 4 met gedoopt met datzelfde doel: de Fourmidable. Daar hebben 5 hele mooie jongens zeer verdienstelijk de finale in gehaald, maar helaas niet gewonnen.

Ik zie dit als een herkansing, er staat een grote groep mooie jongens te trappelen om hier heel hard in te gaan varen.

Een incourante race afstand van 3km in een incourant boottype: de 4 met. Het hoofdnummer van de Oude Vier is alleen toegankelijk voor vier roeiers en stuur van dezelfde studentenvereniging. En dat maakt deze race uniek.

Maar winnen doe je niet zomaar. Daar is iets unieks of iets slims voor nodig.

Maar nu: de naam.
Ik ga deze boot de naam geven van een 16de eeuwse Engelse filosoof die een pionier was van de wetenschappelijke methode.

Okeanos is een vooruitstrevende vereniging waar vaak ruimte is voor een wetenschappelijke inslag. Ruimte om te pionieren. En dat spreekt mij als Bewegingswetenschapper natuurlijk enorm aan.

Zo voelde dat ook in de jaren 2008-2013, toen ik als hoofdcoach met de eerstejaars aan de slag ging met testen en meten, trainingszones, programma’s aanpassen op basis van herstel, experimenteren met materiaal etc.

Dat was ook nodig om met vaak beperkte aanwas toch goede prestaties te leveren en vaak in de top van de klassementen te eindigen.

Nu is het tijd voor volgende stap: met de Oude Vier de gouden blikken naar Okeanos halen.
Dat gaat alleen lukken door slim te trainen en racen. Door de kennis uit de wetenschap toe te passen.

34 jaar na 1989 is het een grote eer voor mij om deze boot te dopen en zometeen de eerste halen te mogen maken met 3 van de 4 winnaars uit 1989!

Tot slot: De boot waar ik in 1996 mijn eerste blik in won had dezelfde naam, voor mij is de cirkel nu rond.

Ik doop deze boot:
Francis Bacon