Wedstrijd starten

Een wedstrijd starten...

Tijdens een competitieseizoen worden er veel wedstrijden gestart. Daarnaast kan je je ook voor een bokaal inschrijven. De roeiwedstrijden worden door het hele land georganiseerd, Rotterdam, Tilburg, Enschede en Delft, maar de meeste wedstrijden zijn op de Bosbaan. Hieronder staat de belangrijkste informatie voor het starten van wedstrijden binnen en buiten Amsterdam. Lees de informatie goed door want het kan je een hoop stress en onaangename verrassingen besparen. 

Inschrijving

Aan het begin van het seizoen, wordt gekeken aan welke bokaal je mee kan doen. Voor de beginnende roeier zal dat de NOOC C4+ bokaal zijn, voor de ervaren roeier, de gladde vieren bokaal, of de Kruithuisbokaal voor de club 8+ en. Als je aan een bokaal meedoet, ben je verplicht een aantal wedstrijden te starten. Overleg dit vooraf duidelijk met je ploeg en coach. Voor de inschrijving van de wedstrijden is de competitiecommissaris verantwoordelijk. Deze zal met jouw coach of met jullie contactpersoon contact onderhouden welke wedstrijden je wil starten. Als je je ingeschreven hebt voor een wedstrijd, kan je je niet zomaar terugtrekken. Het is de verantwoordelijkheid van de ploeg dat de wedstrijden gestart worden, eventueel met een invaller. Tot een week voor de wedstrijd kan er zonder consequenties terug getrokken worden. Daarna zal een boete in rekening gebracht worden. Deze boete komt niet vanuit Okeanos, maar door de organiserende vereniging. De bedragen van deze boete kunnen dan ook per wedstrijd verschillen.

Kleding

Iedere vereniging is te herkennen aan de eigen shirts in de eigen kleuren. Okeanos heeft een competitie shirt, met rood-boven-groene strepen erop. Aan de voorkant is het Okeanos logo te zien. Als je een wedstrijd gaat starten, ben je verplicht in dit shirt te starten. Wanneer een roeier uit de groep geen verengingskleding draagt, krijgt de ploeg een waarschuwing, bij de tweede waarschuwing kan diskwalificatie volgen. Deze shirts zijn verkrijgbaar bij Roeigoed. Klik op het logo rechtsboven op de site voor meer informatie. Daarnaast start een Okeanied in een donkerblauwe, korte roeibroek. Als je een thermo aan wil tijdens de wedstrijd, houdt er dan rekening mee dat je als ploeg allemaal dezelfde kleur thermo aan moet hebben. Ten slotte mogen er twee lengtes gedragen worden in de boot.

Botentransport

Voor alle wedstrijden die buiten Amsterdam worden gevaren zal door Okeanos een botentransport worden geregeld. Dit betekent dat onze eigen boten meegaan op een botenwagen van een andere vereniging. Okeanos heeft namelijk geen eigen botenwagen. Je hoeft je boot dus niet naar Delft te roeien.... Je moet er echter wel rekening mee houden dat je gevraagd wordt om te helpen bij het afriggeren en tillen van de boten. Als roeier vindt je het natuurlijk prettig als de boten klaar liggen bij de start van een wedstrijd. Maar om het zover te krijgen, zullen we allemaal een handje moeten helpen. In dit geval zal iedere ploeg een aantal keren per jaar aan de beurt zijn om te helpen bij de voorbereiding van het botentransport. Via je coach of contactpersoon wordt hierover gecommuniceerd. Zorg dus dat je er bent op dat moment, want anders kunnen de boten niet op transport en dan kan er dus ook niet worden gestart. Vergeet ook niet om naast de boot op de botenwagen te leggen, ook de riemen, stoeltjes, schragen en het stuurtje in te laden!

Opriggeren

De wedstrijden beginnen over het algemeen op tijd en de kans is vrij groot dat de boot waarin je gaat starten nog niet opgeriggerd is. De riggers moeten eraf als een boot op transport gaat en meestal worden ze vervolgens gewoon bij de start afgeleverd zonder de riggers er direct weer op te zetten. Zorg er dus voor dat je altijd op tijd aanwezig bent op de wedstrijden. Loop naar de boot waarin je gaat starten en zoek de bankjes en de riemen erbij. De riggers liggen als het goed is in, onder of in ieder geval heel vlakbij de boot. Ze zitten bij elkaar gebonden en de naam van de boot staat erop. Ook zijn de riggers genummerd zodat je weet welke rigger op welke plaats hoort. Voor het vast-(en los)schroeven van de moertjes heb je een '10-13-sleutel' nodig. Het is handig om deze dan ook bij je te hebben. Deze sleutel is aanwezig bij de materiaalcommissaris van Okeanos. Daarnaast heeft iedereen een ’10-13’ nodig en kun je hem vaak van andere lenen. Draai de moertjes overigens nooit te strak vast, want dan kan het houtwerk scheuren! Als je er niet uitkomt, kun je het altijd even vragen aan je coach of de materiaalcommissaris. Wanneer je tijdens de wedstrijd als laatste in een Okeanos boot hebt gevaren, moet je deze ook opruimen. Dat betekent: uit het water tillen, drogen, afriggeren, de riggers bij elkaar binden, bankjes loshalen en bij elkaar binden en in de botenwagen leggen. De riemen ook. Tot slot moet de boot zelf even op de botenwagen worden getild. Voor vragen hierover kun je bij je coach, of bij het bestuur terecht.

Vervoer

Okeanos heeft geen eigen bus, we zijn tenslotte een roeivereniging en geen busbedrijf! Dat betekent dat je zelf je vervoer naar de wedstrijd moet regelen. Dit regel je samen met je ploeg en coach. Vaak wordt er met een hele groep gezamenlijk in de trein gestapt. Ook kan je met de auto naar de wedstrijd. Bij het bestuur is altijd een routebeschrijving op te vragen naar de wedstrijd. Vaak kan je deze ook vinden op de site van de betreffende vereniging. Bij een aantal wedstrijden is er zelfs vervoer van het treinstation naar de baan georganiseerd, zodat je niet hoeft te bussen! Ook heb je mazzel dat er veel wedstrijden op de Bosbaan worden georganiseerd, een thuiswedstrijd dus! Bij wedstrijden met een feest, zoals het NOOC-Openingstoernooi, wordt er overnacht in tentjes: het bestuur, de roeiers, extra supporters, de competitiecommissie en nog velen andere kamperen gewoon langs het water! Dat is super knus en gezellig, maar het betekent wel dat je wat extra spullen moet meenemen: een tentje, slaapzak, matje en zaklamp zijn zeker onmisbaar. Heb je geen eigen tentje? Geen probleem, er is altijd wel iemand die zijn of haar canvas met je delen wil. En anders zul je tijdens het feest goed je best moeten doen, maar een paar biertjes doen wonderen.... Overigens moet je er wel rekening mee houden dat je niet overal met de auto naast je tentje kunt parkeren: neem dus ook weer niet té zware bepakking mee.

Betaling

Voor niets gaat de zon op, dus ook voor iedere wedstrijd moet inschrijfgeld worden betaald. Het meedoen aan een 'bokalencompetitie' kost ook wat inschrijfgeld. Dit geld komt op je competitierekening. De quaestor probeert dit zo veel mogelijk te spreiden zodat je niet aan het einde van het seizoen met een hoge rekening zit. De bedragen zijn per wedstrijd en per bokaal verschillend. Deze worden jaarlijks door de organiserende verenigingen opnieuw vast gesteld en daarom kunnen hier geen bedragen worden genoemd. Overigens wordt het inschrijfgeld per team betaald. Zorg ervoor dat je altijd voldoende contant geld bij je hebt wanneer je naar een wedstrijd gaat. Er is namelijk in de meeste gevallen geen pinautomaat aanwezig in de buurt van roeibanen. Bij veel verenigingen wordt voor consumpties gebruik gemaakt van streepkaarten.