Vereniging

Roeivereniging van Studenten aan de Vrije Universiteit

Okeanos is de roeivereniging ontstaan uit het VU corps in Amsterdam en is opgericht op 7 november 1957. De sociëteit bevindt zich aan de Bosbaan, de nationale wedstrijdbaan in het Amsterdamse Bos. Bij Okeanos kun je lid worden wanneer je student bent, maakt niet uit van welke universiteit. Daarnaast kun je bij Okeanos op alle niveaus roeien, van 1 keer per week tot toproeien. Verder wordt door allerlei commissies het verenigingsleven op een hoog en vooral gezellig peil gehouden.

Eén keer per jaar is er een introductieperiode die van start gaat in september. Tijdens deze introductieperiode kan eenieder voor een klein bedrag ruim vijf weken een voorproefje nemen van Okeanos:

  • Twee keer per week roeien onder begeleiding van ouderejaars coaches

  • Elke donderdag eten gevolgd door een borrel waar het bier rijkelijk zal vloeien

  • Ter afsluiting het afleggen van het theorie- en praktijkexamen roeien

Als je bij Okeanos komt roeien bereid je je hierna met je eigen ploeg voor op de onderlinge wedstrijden, over een afstand van 500 meter waarbij je tegen de andere Okeanos ploegen start om de Guppie-Bokaal (heren) of de Fishermans-Friend-Bokaal (dames). Na deze wedstrijd begin je aan de roeiopleiding. Twee weken waarin je het fanatiekere roeien zult ervaren door middel van trainingen op de ergometer, in de boot ene indoor training en een outdoor training. 

In de herfst beginnen hierna de selecties voor de eerstejaars wedstrijdploegen. Als het roeien je heel erg bevalt en je graag de rest van het jaar (tot begin juli) fanatiek wilt trainen met een vaste ploeg, in een eigen snelle boot en met een vast coachteam dan kun je gaan wedstrijdroeien. Dit is een belevenis die je de rest van je leven bij zal blijven em waarin je kunt ontdekken hoe je je grenzen kunt verleggen als je een tijd lang met z'n allen echt hard traint. Je zult de strijd aangaan tegen de rest van nederland. Het eerste deel van het seizoen bestaat uit lange afstand wedstrijden, vervolgens wordt get korte baan seizoen geopend met de Varsity. Waarna je het welbegeerde blik kan halen op een van de wedstrijden. 

Is dit toch niets voor jou? Dan zul je in dezelfde periode ingedeeld worden in een ploeg met mensen van hetzelfde niveau en vooral dezelfde ambitie. Zo kan je in het competitie roeien ook fanatiek roeien in bijvoorbeeld een TopC4+. Wanneer je vooral geniet van de gezelligheid kan minder trainen ook in een C4+. 
Deze boten zullen meedoen aan competitiewedstrijden. Dit zijn doorgaans hele gezellige wedstrijden en vinden plaats bij roeiverenigingen in heel Nederland. In een C4+ zul je de NOOC- bokaal starten. 
Daarnaast heb je ook voor ouderejaars roeiers het club veld. Deze bestaat uit een 4+ of een 8+. Voor beide heb je een eigen klassement die gewonnen kan worden. Met name de amstel wedstrijden ( De head en de Heineken roeivierkamp) zijn erg leuk om als club 8+ te starten. Het clubveld is wat fanatieker dan het gewone competitie roeien. Je traint harder, maar houdt ook nog van een biertje.  

Na het uit-trainingsfeest breekt de zomervakantie voor velen uit. Enkele bikkels starten dan nog internationale wedstrijden, de Wereldkampioenschappen of zelfs de Olympische spelen, die meestal begin september worden gehouden. Okeanos presteert goed in het top-roeien, zeker gezien het feit dat we een vrij kleine vereniging zijn. Deze toppers trainen meestal ook op de Bosbaan en draaien mee in het verenigingsleven (zij het op een wat lager pitje). Op de internationale wedstrijden reist er steevast een Okeanos-delegatie af om ze aan te moedigen en als het goed is op het erevlot met hun zoveelste overwinning te feliciteren.

Heb je nog vragen, schroom niet te mailen naar het Okeanos bestuur