Vereniging

Roeivereniging van Studenten aan de Vrije Universiteit

Okeanos is de roeiverening van de VU Amsterdam en is opgericht op 7 november 1957. De sociëteit bevindt zich aan de Bosbaan, de nationale wedstrijdbaan in het Amsterdamse Bos.

Bij Okeanos kun je op alle niveaus roeien, van 1 keer per week tot toproeien. Verder wordt door allerlei commissies het verenigingsleven op een hoog en vooral gezellig peil gehouden.

De Introductie

Er zijn jaarlijks twee introductieperiodes, de najaarsintroductie in september en de lente-introductie in april. Tijdens deze twee introductieperioden kan eenieder voor een klein bedrag ruim vijf weken een voorproefje nemen van Okeanos:

  • Twee keer per week roeien onder begeleiding van ouderejaars coaches

  • Elke donderdag eten gevolgd door een borrel waar het bier rijkelijk zal vloeien

  • Ter afsluiting het afleggen van het theorie- en praktijkexamen roeien

De Onderlinge wedstrijden

Als je in de herfst bij Okeanos komt roeien bereid je je hierna met je eigen ploeg voor op de onderlinge wedstrijden, over een afstand van 500 meter waarbij je tegen de andere Okeanos ploegen start om de Guppie-Bokaal (heren) of de Fishermans-Friend-Bokaal (dames). Vaak worden na de onderlinge nieuwe ploegen geformeerd. Er wordt dan voor gezorgd dat je met mensen in de boot komt die net zo vaak per week willen roeien als jij.

Hierna beginnen ook de selecties voor de eerstejaars wedstrijdploegen. Als het roeien je heel erg bevalt en je graag de rest van het jaar (tot begin juli) fanatiek wilt trainen met een vaste ploeg, in een eigen snelle boot en met een vast coachteam dan kun je gaan wedstrijdroeien. Dit is een belevenis die je de rest van je leven bij zal blijven em waarin je kunt ontdekken hoe je je grenzen kunt verleggen als je een tijd lang met z'n allen echt hard traint.

 

Competitieroeien

Heb je geen zin of tijd om te gaan wedstrijdroeien dan kun je een ploeg vormen om minder intensief te roeien (vaak 1 of 2 keer in de week) en om competitiewedstrijden mee te starten. Deze wedstrijden zijn doorgaans erg gezellig en vinden plaats bij roeiverenigingen in heel Nederland. Er is ook een regiocompetitie (OOCUZ) waarbinnen men kan proberen kampioen van de regio en misschien zelfs van Nederland te worden. Meestal wordt op competitiewedstrijden gestart in de C4+ (C-klasse vier met stuurman), er zijn echter ook mogelijkheden andere nummers te starten zoals de Overnaadse vier-met, B-klasse vier-met en zelfs in een acht.

Het materiaal van competitieroeiers is een stuk minder snel dan dat van wedstrijdroeiers, en er zit niet altijd een vast coachteam op iedere ploeg. Competitieroeien draait vooral om de gezelligheid en af en toe lekker roeien zonder al te hoogdravende doelstellingen.

Clubroeien

Voor ouderejaar competitieroeiers is er de mogelijkheid om het wedstrijdroeien een klein beetje te benaderen door deelname aan een club-acht of club-vier. Deze ploegen trainen in hun eigen boot, met vaste coaches, maar minder vaak dan de wedstrijdroeiers (een keer of 4 per week). Er zijn behoorlijk wat wedstrijden die je als club-ploeg kunt starten, maar veruit de belangrijkste zijn de Amstel wedstrijden (Head en Heineken) half- en eind maart. Op deze wedstrijden is er een speciaal veld voor clubachten die ongeveer dezelfde afstanden roeien als de wedstrijdploegen. Na de Amstelwedstrijden zijn er nog legio mogelijkheden om als club-ploeg te starten in de acht of in viertjes. (Bijvoorbeeld de echte lange-afstandswedstrijden, de Ringvaart Regatta, 100 km. en de Elfstedentocht, 200 km.)

 

Wedstrijdroeien

Na de herfstintroductie bestaat er de mogelijkheid om mee te doen aan de selectie voor een eerstejaars wedstrijdploeg. Tijdens de selectie wordt er zo'n vijf keer per week getraind. Aan het eind van deze selecties worden meestal drie ploegen gevormd, een dames-, lichte-heren en zware-heren acht met stuurman (8+). Wedstrijdroeien komt neer op ongeveer zes à zeven keer per week trainen en het starten van nationale wedstrijden.

In het voorseizoen (maart) worden enkele lange-afstands wedstrijden gestart, de Winterwedstrijden in Delft (5 km), de Heineken vierkamp en de Head (7.5 km) op de Amstel. Daarna begint het twee-kilometer seizoen dat half April traditioneel wordt geopend met de Varsity op het Amsterdam-Rijnkanaal in Houten. Vanaf de Varsity tot en met de Slotwedstrijden eind juni zijn er zo'n acht wedstrijdweekenden waarin vaak twee of drie keer wordt geroeid.

Aan het eind van het seizoen vinden de slotwedstrijden plaats op de Bosbaan. Hier krijgen alle ploegen de laatste kans om nog een twee-kilometer blik te trekken, waarna bijna geheel roeiend Nederland feestend uit-training gaat tijdens tot ver in de ochtenduurtjes.

 

Toproeien

Na het uit-trainingsfeest breekt de zomervakantie voor velen uit. Enkele bikkels starten dan nog internationale wedstrijden, de Wereldkampioenschappen of zelfs de Olympische spelen, die meestal begin september worden gehouden. Okeanos presteert goed in het top-roeien, zeker gezien het feit dat we een vrij kleine vereniging zijn. Deze toppers trainen meestal ook op de Bosbaan en draaien mee in het verenigingsleven (zij het op een wat lager pitje). Op de internationale wedstrijden reist er steevast een Okeanos-delegatie af om ze aan te moedigen en als het goed is op het erevlot met hun zoveelste overwinning te feliciteren.

Heb je nog vragen, schroom niet te mailen naar het Okeanos bestuur