Disputen

Naast dat er binnen een lichting jaarclubs worden gevormd, heeft Okeanos ook disputen. Waar bij een jaarclub vooral horizontale verbanden belangrijk zijn, vormen disputen de verticale verbanden binnen de vereniging. Ieder jaar vraagt een dispuut een nieuwe lichting waardoor er een gevarieerde samenstelling ontstaat. Disputen organiseren activiteiten voor de vereniging: gala’s, de oudejaarsloop, diners, de Tourpoule, nieuwjaarsfeesten en disputenborrels. Daarnaast zijn dispuutsleden vaak actief binnen het roeien, commissies of het bestuur.

Okeanos is op het moment vijf disputen rijk: Q.T., Cassiopeia, Lotus Fluctus, RemeX en S.T.

 

Dameschdispuut Q.T.

Opgericht: 30 april 2004
Erkend: 30 april 2004
Kleuren: Roze
Sigillum: Zwarte tulp met aan weerszijde een blad, op een roze achtergrond
Website: www.dispuutqt.nl

Voorzitter: Mej. Cortjens
Secretaris: Mej. van Andel
Penningjuf: Mej. Eriks
Commissaris Activeer: Mej. Ambergen

Historie:                                                      
Na een bijzondere vriendschap te hebben opgebouwd als introploeg tijdens de herfstintroductieperiode van 2003, besloten 3 enthousiaste meiden meer met deze vriendschap te doen. Na een weekend in Parijs was het idee om een dispuut binnen Okeanos op te richten geboren. Maanden van drukke voorbereidingen volgden, waarin vele flessen rosé en roze koeken genuttigd zijn. Op 30 april 2004 is Q.T. een officieel dispuut geworden en is daarmee het oudste dispuut der R.S.V.U. ‘Okeanos’. Sindsdien is Q.T. uitgegroeid tot een dispuut met 25 actieve leden en 9 reünisten. Naast borrelen, thee drinken en gezellig dineren ondernemen we samen de leukste activiteiten en organiseren we jaarlijks meerdere activiteiten voor Okeanos.

 

Dameschdispuut Cassiopeia

Opgericht: 6 november 2011
Erkend: 6 november 2011
Zinspreuk: In Vino Veritas!
Kleuren: Lila, grijs en wit
Sigillum: Twee kruisende riemen met de veer van de Godin Cassiopeia als symbolisch middelpunt

Praeses: 
Ab Actis: 
Fiscus: 

Historie:
Elke nacht schittert er een kroon aan de hemel met haar punten naar beneden gericht. Dit vertelt het verhaal van Cassiopeia. 

Cassiopeia was een Griekse Godin, te herkennen aan haar kroon en een veer in de hand. Ze regeerde over de stad 'Joppa', wat schoonheid betekent.

Zij was zo ijdel, ze noemde zichzelf schoner dan alle dochters van Nereus; de Nereiden. 
De Nereiden waren hier niet blij mee en vonden dat Cassiopeia hiervoor moest worden gestraft. Een zeemonster werd op de stad Joppa afgestuurd. Maar het monster werd verslagen en Cassiopeia kwam er goed van af. 

Om haar alsnog te straffen voor haar ijdelheid, schittert haar kroon, nu elke avond ondersteboven aan de hemel.

 

Dameschdispuut Lotus Fluctus 

Opgericht:  7 november 2015
Erkend: 1 januari 2016
Zinspreuk: Pulchritudo, aeternum et puritatem
Kleuren: Lichtgroen
Sigillum: De bloeiende Lotus is het symbool voor potentie en schoonheid, de parallelle strepen tonen uniformiteit en samenhorigheid

Erelid : - 
Praeses: Janette Huijser
Ab Actis: Suzanne Boeree
Fiscus: Annemieke van der Meijden

Historie: 

Voordat de lotusbloem tot bloei kan komen moet zij eerst de modderige onderwaterwereld weten te trotseren. Wanneer zij hindernissen niet uit de weg gaat, maar laat zien dat zij karakter heeft door niet op te geven, ontstaat er een prachtige, pure en zuivere bloem. 

 

Heerendispuut RemeX

Opgericht: 16 november 2006
Erkend: 14 maart 2007
Zinspreuk: "Ceterum censeo semper remigandum esse."
Kleuren: Lichtblauw, donkerblauw en zilvergrijs
Sigillum: De adelaar als symbool van overwinning met een schild met vier naar elkaar gerichte rode hoeken als teken van eenheid en onvoorwaardelijke vriendschap.
Website: www.dispuutremex.nl
Facebook: https://www.facebook.com/SemperRemigandumEst

Praeses: Arend de Laar
Ab Actis: B.E de Laar
Fiscus: W.A.N de Laar

Profiel: 

Het illustere heerendispuut RemeX kenmerkt zich eerst en vooral door één zaak: onvoorwaardelijke inzet van al zijn leden voor het grotere goed. Sedert ruim 12 jaar volbrengt een gestaag zich uitbreidende groep kloeke heeren deze taak met verve. U herkent ons aan de adelaarsblik in de ogen en de licht- met donkerblauwe das.

Vóór alles de vereniging: Semper Remigandum Est.

 

 

 

S.T.

Opgericht:
Erkend:
Zinspreuk:
Kleuren:
Sigillum:

Erelid : 
Praeses: 
Ab Actis: 
Fiscus: 

Historie: