Zesmaal blik op de ZRB

16 mei 2013 - door Suzanne - 1 reactie

Afgelopen weekend was het rood-boven-groen op diverse plekken in binnen- en buitenland vertegenwoordigd.

Waar de competitieroeiers de eer van Okeanos hoog hielden in Delft, verschenen de wedstrijdroeiers in respectievelijk Essen, Gent en Hilvarenbeek aan de start.

 

Essen

Waar in eerste instantie zowel Jan-Erik als Roel zouden starten, was uiteindelijk alleen die laatste afgereisd naar Essen om te roeien in een veld vol internationale toproeiers. Ondanks het moeizame weer wist hij uitstekend stand te houden. Op zaterdag werd hij nipt tweede in de voorwedstrijd. In de finale werd hij uiteindelijk vierde. Op zondag ging het beter, hij won zijn voorwedstrijd overtuigend, maar besloot vanwege rugklachten de finale niet te starten. Jan-Erik had ondertussen een goede reden om niet naar Essen af te reizen: de selectie voor M2x die naar de Universiade in Kazan zal gaan. Jan Erik wist zich zondag hiervoor te selecteren en mag dus naar de Universiade. Een hele mooie prestatie, gefeliciteerd!

 

 

Gent

In Gent verschenen Geert en Ramon in de 2- aan de start. Op zaterdag werden ze tweede in de voorwedstrijd. In de finale was het ontzettend spannend. Ze stevende af op een derde (en dus podium) plaats. Helaas werden ze enkele meters voor de finish door een harde rukwind een andere baan in geblazen en door de kamprechter uitgesloten. Zondagochtend stonden wij weer vroeg klaar, dit bleek voor niets. Doordat veel inschrijvingen niet op kwamen dagen was iedereen direct geplaatst voor de finale, daar werden ze vierde,

 

 

Hilvarenbeek

De eerstejaarsploegen maakten zich op zaterdag op voor timetrails van een kilometer.

Eerstejaars Licht roeide soepel naar een vijfde plek in de kwalificaties en plaatste zich zo voor de kwartfinale. Daar rekenden ze op eenvoudige wijze af met Triton. In de halve finale troffen ze Nereus, die de snelste tijd had neergezet in de kwalificaties. Ondanks verwoede pogingen moesten ze uiteindelijk het onderspit delven. In de B-finale behaalden ze uiteindelijk een overall vierde plek.

Ook Eerstejaars Damesch kwam gemakkelijk door de kwalificaties heen, ze werden knap tweede, achter Nereus. In de kwartfinale kwamen ze moeizaam op gang, maar werd met een sterke eindsprint Gyas toch verslagen. In de halve finale moesten ze helaas hun meerdere erkennen in Triton, maar dit hebben ze meer dan rechtgezet in de B-finale door van klassementsleider Skoll te winnen. Een derde plek betekent dat de dames nog steeds prima meedoen in het klassement.

Eerstejaars Zwaar startte voor het eerst in de N4+. De voorwedstrijd grepen zij aan om te laten zien dat zij ruimschoots het beste zijn. Vanaf de start namen zij direct de leiding, om de wedstrijd volledig te controleren. De finale liet zien dat zij dit kunstje goed meester waren. In een herhaling van die ochtend kwamen zij ruimschoots het snelste uit de start, om gecontroleerd het blik binnen te halen. Daarmee is EJZ de eerste ploeg die beginneling-af is!

 

De middengroepen waren met een bescheiden afvaardiging naar het zuiden gereisd. 

Voor Middengroep Licht deden Josse en Luuk, en Peter en JP mee in de LO2-. Peter en JP werden tweede in de voorwedstrijd, net als Josse en Luuk. De laatste twee waren de tijdsnelste en mochten daarmee alsnog naar de finale. Daar lieten ze zien dat de tweede plek van die ochtend een vergissing was, en ruimschoots als snelste wonnen zij het veld, waarmee Josse de SA-status behaalde!

Peter Tjeerdsma startte in het overvolle LN1x veld. In de voorwedstrijd ging hij erg hard van start. De wedstrijd duurde dan ook net iets te lang voor hem, waardoor hij in de tweede helft niet voldoende over had om zijn tegenstander voor te blijven.

Namens Middengroep Damesch startte Merel in combinatie met Skoll. Zij hadden een ongelukkige start en kwamen niet lekker meer in de wedstrijd, waardoor ze derde werden in de voorwedstrijd, helaas B-finale. In de B-finale behaalden zij de eerste plaats.

Luca en Helga starten in de LDDev2x. Lange tijd gingen ze aan de leiding in het veld, maar in de laatste 500 meter werd Luca onwel. Hierdoor zijn ze helaas niet gefinisht in de race.

Middengroep Zwaar deed mee in het Dev4- veld. Zij kregen de slag echter niet te pakken en moesten genoegen nemen met een derde plek in de voorwedstrijd.

 

Daarnaast kwamen Patrick en Laurens namens Okeanos uit in de HTA1x. Door een fout van de kamprechters moesten zij maar liefst 2000 meter varen in plaats van de gebruikelijke 1000. Een behoorlijk zware race dus! Patrick ging van begin tot einde aan de leiding, en behaalde daarmee het derde blik van de dag! Laurens eindigde op de derde plek.

 

Op zondag streden de eerstejaarsploegen voor de klasserende blikken.

Eerstejaars Licht verscheen vol goede moed aan de start met hun prima prestatie op zaterdag. Het liep helaas anders, ze werden vierde in de voorwedstrijd en moesten in de B-finale genoegen nemen met een derde plek.

Eerstejaars Damesch wist dat de strijd zou gaan tussen hen en Triton. De voorwedstrijd wonnen ze relatief eenvoudig. In de finale was het op de kant enorm spannend. Nek aan nek ging de strijd zeer gelijk op. Okeanos lag vrijwel de gehele race een taft voor op Triton. In de eindsprint lieten zij zich echter verrassen door de dames uit Utrecht, en gaven zij hun voorsprong weg. Op de finishfoto bleek dat Triton net eerder over de streep was gekomen. Met de voorsprong die ze echter hadden op de rest van het veld lijkt het erop dat het beginnelingblik hen op de Westelijke nauwelijks nog kan ontgaan.

Eerstejaars Zwaar had het beginneling blik reeds op zak, maar mocht toch nog meedoen in het B4+ veld. Wederom lieten zij zien meerdere maten te groot te zijn voor dit veld, en met maar liefst 12 seconden voorsprong wonnen zij hun voorwedstrijd. De finale was wederom een makkie voor de mannen, en zij pakten hun tweede blik dit weekend!

 

Middengroep Licht was ook in goede vorm. 's Ochtends wonnen Josse, JP, Luuk en Peter zonder veel moeite de voorwedstrijd in de LO4-. In de middag herhaalden ze dit in de finale. Veel tijd om na te genieten van het dit blik was er echter niet. Wegens het terugtrekken van MGZ in het O4- veld hadden zij zich bijgeschreven, dus ze moesten direct terug naar de start. Dat het lichte veld weinig inspanning had gekost bleek wel toen in de directe finale hun zware tegenstanders het hoge tempo niet bij konden benen. Hiermee wonnen zij hun derde blik in het weekend, en de zesde voor Okeanos.

Peter Tsjeerdsman startte in de LO1x, waar hij zijn voorwedstrijd glansrijk won. In de finale kwam hij echter maar niet los van zijn directe tegenstander en ondanks een zeer indrukwekkende eindsprint moest hij genoegen nemen met een tweede plek.

Yorick en Vincent startten in de LN2-. In de voorwedstrijd werden ze tweede, maar in de finale kwamen zij niet goed in hun ritme, wat een derde plek tot gevolg had.

Middengroep Damesch had een ongelukkig weekend. Luca en Helga besloten op zondag niet meer te starten. Kristel en Elsbeth kregen een waarschuwing wegens het niet laten lopen voor een wedstrijd tijdens het oproeien. In de start sloegen ze een snoek, waardoor deze afgevlagd werd en ze helaas uitgesloten werden. Merel in combinatie met Skoll was de enige ploeg die dus nog de baan over ging. In de DN4- werden ze tweede in de voorwedstrijd. In de finale gingen ze hard van start, maar moesten ze op de finish twee ploegen voor zich dulden.

 

Tot slot startte Patrick in combinatie met Breda in het MixTA2x veld. Zij werden helaas tweede, waardoor de teller uiteindelijk op zes blikken bleef steken. Al met al een prima score, met een aantal veelbelovende resultaten voor de volgende wedstrijd, de Westelijke Regatta.

 

Door: Peter Florijn (waarvoor dank!)

Categorie: