WOW, Wát een OCT!

31 mei 2009 - door anneliesdewit - 6 reacties

Een OCT die geschiedenis schrijft, Een OCT die wij nooit meer vergeten, een OCT waar wij veel aan zullen terug denken, een OCT waar heel veel voorbereidingen aan vooraf ging, een OCT waar heel Okeanos van heeft kunnen genieten!
Dat is in 1 zin samengevat hoe ik het afgelopen weekend zie, en het het OCT was. Natuurlijk volgt er een uitgebreid verslag…
In september begonnen de eerste voorbereidingen met het vormen van een geheel nieuwe commissie. 3 Leden hadden een OCT meegemaakt, de andere 9 hadden geen idee wat het OCT is, wat het inhoudt, en wat ze konden verwachten. En om de verwachting ging het, want heel roeiend Nederland had hoge verwachtingen van het OCT. We zijn de finale kwijtgeraakt van de onervaren C4+ competitie, we willen vechten om deze terug te krijgen, dus moeten we met een bijzonder goede wedstrijd komen…
De zenuwen liepen de afgelopen weken langzaam bij mij op, en ook de commissie begon zenuwachtiger te worden want 30 mei kwam wel erg dicht bij! Eindelijk was het zover! Gisteren was DÉ wedstrijd dan! Vrijdag hebben we met zn allen opgebouwd, en jawel een goede voorbereiding is het halve werk, dus geen nachtwerk, maar keurig voor 12 uur erin!
Zaterdag met z'n allen in OCT shirt de laatste dingen opbouwen en klaarzetten. Flesjes en repen hier, briefje daar, stoel en tafel naar de vlotten, portofoons verdelen, secretariaat indelen, elseviers uitdelen, koffie zetten…. De gebruikelijke wedstrijd voorbereidingen.\

En daar mocht dan de eerste Okeanos boot het water op, het waren de dames van Godiva (4+) die als eerste van start gingen zaterdag. Zoals de dames gewend zijn kwamen zij met een goede voorsprong als eerste over de streep. Toch deed concurrent Euros wel mee. Ook met de 2 kilometer lieten de dames niets aan het geluk over en deden er alles aan om hard over de eind streep te komen. Dit lukte deze dames duidelijk, en hiermee hebben ze hun OCT blik binnen. Maar niet alleen het OCT blik werd zaterdag gewonnen, deze kanjers wonnen ook de Vlietbokaal. Dit is het klassement voor 4+ in de ervaren categorie! GEFELICITEERD!
De Heren Club8+ heeft zich verdeeld in de boegen B4+ en de slagen B4+. Wie trekt aan het sterkste eind? Na de eerste race van 1000 meter waren het de slagen die met een meter verschil wonnen van de boegen. Dit konden de boegen goed maken, maar er moest hard geroeid worden. De boegen lieten zich niet kennen en wisten in de 2000 meter alles goed te maken. Zij eindigde net boven de slagen, en werden 2e.
Double Trouble en de Six Mains deden mee in het Dames Dubbel 2 veld. Double Trouble bleef zich in de 1 kilometer race vast houden aan Boreas die net achter hen lag. Lenneke twijfelde nog even of ze wel van haar oude vereniging wilde winnen…. En dus hield ze het spannend tot de finish. Daar was het Boreas die als eerderzijn puntje over de lijn legde. De 2km ging de dames wel erg goed af, en in totaal eindigde zij als 5e.De Six Mains gaan aan kop in dit veld en dat was te merken. In een nieuwe opstelling met Menje op slag en Ilse op boeg. Met een grote voorsprong wisten zij de 1km te winnen binnen hun eigen heat. In de 2 kilometer race werd het moeilijker, ze hadden maar 1 tegenstander waar ze al snel bij weg waren. Nu moesten ze zelf doorbouwen, doorgaan en volhouden. Deze dames met veel ervaring en doorzettingsvermogen lieten zien dat zij met ruim 20 seconden voorsprong op de nummer 2 de echt winnaars zijn!
De mannen van de C4+ hadden het niet helemaal mee zitten. Een los bankje in de boot hoeft geen probleem te zijn, maar je kunt er wel met een race van 1 kilometer 4 keer vanaf glijden… Dit overkwam Robin Ponstein, waardoor hij niet volle bak mee kon roeien. De andere 3 heren hadden het zwaar, en ook de stuur moest flink bij sturen, toch is de boot veilig en wel over de finish gekomen. De 500 meter ging beter. Toch is het moeilijk om goed te maken wat eerder verkeerd is gegaan. De mannen hadden plezier, hebben lekker geroeid en weten nu ook wat ruitenwisseren is….

Het Lente Veld werd druk bezocht door de Okeanos ploegen. Nog geen week lid van Okeanos en toch al starten. Wow, wat een talenten, nu al! Bij de heren lagen er 4 ploegen aan de start, waarvan 3 Okeanos ploegen. Ja, als we dan niet winnen…. Het was Okeanos 2 die de blikken aan het eind van de dag mochten ophalen. 2 van deze jongens hebben al een behoorlijke voorsprong doordat ze in januari met Okeanos mee zijn gaan wintersporten. Uiteraard zijn toen de beginselen van het roeien aangeleerd en daarmee pakken zij nu de blikken. Voor de andere heren; niet getreurd, want met de Orca Slot maken ook jullie zeker kans op een competitieblik!
Ook de Lente Dames hebben hun eerste wedstrijd geroeid! Ze vonden het nu al verslavend en fantastisch, en dat zonder dat ze gewonnen hebben, kun je nagaan hoe leuk het nog kan worden! Deze dames hebben goed geroeid, de 1 kilometer viel niet mee, maar met 2 goede tijden mogen de dames zeer tevreden zijn met hun 3e plaats.

Geen 1 clubacht, maar deze keer 2 Dames clubachten aan de start. Score to win kennen we al onze eigen clubacht. Nu kwam er vanuit de eigen vereniging concurrentie bij! Savaari en Amsterdam Delight (C4+) bundelden hun krachten en kwamen eenmalig in de acht uit! Het was Score to win die snel uit de start was maar Skoll niet bij kon houden. Het werd nog spannend tussen de clubacht van Nereus, maar Score to win wist voor hen over de lijn te komen. Savaari Delight wist zich ontzettend goed aan te kunnen sluiten aan dit clubachten veld, en met 2 trainingen wisten deze dames net na Nereus over de lijn te komen. Het waren de dames van Savaari Delight die ontzettend snel uit de start waren bij de 2 kilometer. Score to win liet dit niet gebeuren en vocht terug, ging er voorbij en liet ook dit keer Nereus achter zich, zij eindigde als 2e.
Love Duo, Mix Dubbeltwee. Een uitermate geschikt nummer voor bestuursleden… Skoll en Gyas hadden zich al snel ingeschreven, en jawel ook onze eigen Praeses wilde graag met de Ab Actis in het bootje stappen. Dat lieten Micha en Isabel niet voorbij gaan… De strijd in de bestuurskamer onderling was de week voorafgaand aan het OCT spannend… Wie is sneller, wie is sterker en wie zal er winnen…. Het werd ze makkelijk gemaakt want alleen de 1kilometer en de 500 meter moest gestart worden. Te beginnen met de 1 kilometer. Maarten en Wanda lieten zien dat zij de beste zijn; serieus en hard uit de start, en als eerste over de finish! Nu nog de 500 meter. Ook hier lagen Maarten en Wanda aan kop, met Skoll op hun hielen. Wanda wilde het spannend maken en 5 meter voor de finish snoekte zij waardoor ze stil kwamen te liggen… Even hield iedereen zin adem in… Zal Skoll dan toch nog winnen…. NEE, dat laat de Praeses niet gebeuren. Maarten en Wanda Gefeliciteerd, jullie hebben gewonnen!

De Dames onervaren C4+, de Bosbaan Bitches en Athena mochten het tegen elkaar opnemen. In de NOOC competitie zitten ze verdeeld over poules en moeten ze het bijna nooit tegen elkaar opnemen. Dit betekent ook dat de concurrentie erg goed is, en dat was te merken. De dames hebben hard geroeid, maar konden niet bij de eersten in de buurt komen. Ze werden net achter elkaar 7e en 8e, waarbij Athena net voor de BBB eindigde!
2 Skiffeurs van Okeanos aan de start, en nog een (geadopteerde) 3e in onze skiff van Saurus! Christiaan Hummel mocht het opnemen tegen oud wedstrijdroeier Roel Zwaard. Helaas hadden er een paar heren (ik zal geen namen noemen…!) niet opgelet met pulsen bij de start en dus zijn er geen 1 kilometer tijden bekend van de skiffeurs! Des te spannender was de 2 kilometer. Mooi was dat de 3 heren in dezelfde heat startten. Ook bleven ze in het begin keurig bij elkaar waardoor het aanmoedigen makkelijker ging (!). Het was Roel Zwaard die er voorbij ging en zich aansloot richting de kopgroep. De onderlinge verschillen waren groot, de eindtijden liggen ook anderhalve minuut uit elkaar. Christiaan en Maxime bleven bij elkaar, maar Christiaan wist zich voor Maxime over de finish te drukken. Roel eindigde als 4e, Christiaan als 8e en Maxime als 9e.
Tenslotte startte er voor Okeanos nog een B4+, Boegbeeldig. Deze dames staan boven aan bij hun bokaal, en dat moeten ze natuurlijk even volhouden. Deze wedstrijd was dan ook belangrijk. Helaas hebben zij een blessure in de boot waardoor er steeds geroeid moet worden met invallers. Nu hebben zij aan Lisa van Nijen een ontzettend goede, want die loopt warm met de 4+ en laat dan het trucje nogmaals in de B4+ zien! Eigenlijk asociaal met welke voorsprong deze dames na 1 kilometer over de finish lijn kwamen. Het leek ze geen moeite te kosten, het ging goed, netjes en gelijk. Deze dames zijn gewoon de beste! En jawel, ook de 2 kilometer ging geweldig; WINST! Dames gefeliciteerd, en op voor de bokaal!

Naast deze serieuze nummers waren er ook Lustrumnummers; Mix8+. De stuurtjes van Okeanos hadden zich verzameld en stapten met zn allen in de boot. Tja, stuurtjes zijn ook om te sturen en niet om te roeien…. Ze wilden het tegendeel bewijzen, maar helaas geen OCT blik voor deze dames en heren. Het was natuurlijk wel ontzettend leuk om alle stuurtjes in de boot te zien zitten. Ik heb geluiden gehoord dat het met de NSRF slot weer gaat gebeuren… Misschien een x trainen?
Ook het Okeanos Bedrijfsachten Tweekamp is gisteren geroeid. In een speciaal voor de bedrijven ingerichte ruimte werd iedereen ontvangen. Na de koffie en cake kon de 1000 meter geroeid worden. Okeanos was wederom goed vertegenwoordigd. Nu alleen in verschillende ploegen, Randstad, NetApp, Logica, Accenture, Roeicentrum Berlage Brug. Bij de Heren bedrijfsacht was het Logica die als eerste over de finish kwam, ook de 2 kilometer hebben zij goed geroeid en daarmee waren zij de winnaars van de Heren Bedrijfsacht. Stuurman Tjerk en invallers Geert, Mark en Tomas trokken hiermee hun bedrijfsblik. Naast Heren is ook het mixed Bedrijfsacht uitgeschreven. Hierbij telt een omrekeningsfactor voor het aantal dames in de boot. De coaches, medewerkers en instructeurs van de Berlage Brug wisten met een (asociaal, goede tijd) als eerste te finishen. Ook in de 2 kilometer maakte niemand meer kans, zij waren gewoon de beste! Na het roeien kon er gezellig nagepraat worden op de borrel. Randstad sponsort deze borrel waarbij iedereen kon bij komen van de mooie dag.

Naast de wedstrijd was er nog veel meer op de kant te zien en te doen. Onze omroepers Martijn van Rossum en Merijn de Jong konden daar geweldig verslag van geven. De Kop van Jut was favoriet. Zo hard mogelijk met een zware hamer slaan en hopen dat je de bel raakt. Onderling uitgedaagd gingen vele jongens en dames de uitdaging aan. Genoemd moet worden dat Margriet Stam, voor zover bekend, de enige dame is die de bel ook echt heeft geraakt! De bierfiets was iets minder populair maar niet minder leuk. Fietsen tot je biertje naar je toe komt, niet morsen anders zit je onder het bier… De Ergometer competitie kwam niet helemaal van de grond, maar toch zijn er meerdere keren wat halen op de ergometer gemaakt. Chillen op de Fatboys, hamburgertje halen, het geweldige programma boekje lezen, fiets huren, spullen in de garderobe zetten, of op de rode loper naar boven voor een rosébiertje waren andere goede bezigheden. En natuurlijk niet te vergeten het insmeren tegen de zon die heerlijk aanwezig was gisteren.

Na de wedstrijd, snel de ergste spullen opruimen en wegzetten, genieten van een patatje en toen heerlijk relaxen. Door de warmte en het lekkere weer bleven we vooral buiten hangen. Kop van Jutten, fietsen, chillen, noodles eten, en met elkaar kletsen. DJ Merijn was al vanaf 17.00 jaren 70 muziek aan het draaien. Eventjes waren we bang dat het feest niet van de grond zou komen, maar niets was minder waar. Toen de Okeaniden in outfits aankwamen fietsen kon het feest goed beginnen. Zeker die voetjes van de vloer, dansen maar tot je erbij neer valt! Een goed feestje, met heel veel Okeaniden, wat super gezellig was. Ook is er zeer goed geïntegreerd! ik ben niet helemaal op de hoogte, dus als reactie op dit verslag misschien de roddels? Tante Toos?......
Nogmaals wil ik de Toernooicommissie bedanken voor het harde werken afgelopen weken! (en vandaag!), de wedstrijdleiding die het mooie tijdschema geweldig in elkaar heeft gezet, (dat dubbelboot gebruik mogelijk is), en natuurlij het belangrijkste: alle medewerkers! Okeanos heeft zich van de goede kant laten zien, met zn allen hebben we er een mooie dag van gemaakt! Heel erg bedankt!