World Cup I: Mark en Peter negende

1 juni 2009 - door maartenakker - 0 reacties

De lichte Okeanos twee, bestaande uit Mark Rottier en Peter Kromdijk heeft een leerzaam toernooi gevaren op World Cup I in Banyoles (Spanje) afgelopen weekend.

Donderdagavond kon er van roeien nog geen sprake zijn. De golven op het meer van Banyoles stonden zo hoog, dat zelfs gelouterde topploegen er moeite mee hadden. Vrijdagochtend was de rust weergekeerd op het meer waar in 1992 Nico Rienks en Henk-Jan Zwolle Olympisch brons haalden. Op spiegelglad water voeren Mark en Peter een sterke race. Helaas was het niet genoeg voor directe plaatsing in de A-finale. Twee tweezonders bleken een maatje te groot. De roeiers van het Okeanos Talent Center konden zich daarom op gaan maken voor de herkansingen.
Deze herkansingen werden zaterdagochtend gevaren. Ten opzichte van de race een dag eerder wilden de mannen wat harder en feller starten, om zodoende niet vanuit een achterstand de race te beginnen. Helaas bleek het ritme daardoor ver te zoeken. Vanaf de start was het vooral hard werken, en weinig snelheid. Hierdoor werden de Rottier en Kromdijk in het laatste kwart van de race door de meeste ploegen voorbij gevaren. Wat restte was slechts de B-finale. In deze B-finale later op de dag konden de Okeaniden niet tonen wat zij in de heats een dag eerder wel konden. Resultaat: derde en laatste.
Toch kan er gesproken worden van een erg leerzaam weekend met een eerste ervaring met racen op wereldniveau. De roeiers waren in eerste instantie niet tevreden over met name hun herkansing. "We wilden agressief starten", vertelt Kromdijk desgevraagd over de race, "maar kwamen niet lekker in een ritme. We lagen er bij de 1000 nog wel bij, maar het was vanaf de 500 meter al werken." Rottier vult aan: "En de eindsprint... tja." De coach, Rob Jonkman, was milder in zijn beoordeling. Er valt in ieder geval nog erg veel te leren.

De uitzending naar Banyoles is mede mogelijk gemaakt door een gulle bijdrage van 'de Kleine Club' en Topsport Amsterdam. Het Bestuur bedankt hen daarvoor!