Westelijke Regatta

22 april 2014 - door PeterT - 0 reacties

Voor het eerst dit keer werd de Westelijke Regatta/Nk klein gehouden op de Willem Alexanderbaan. De baan die voldoet aan alle gestelde eisen voor het houden voor internationale toernooien. De open vlakte eromheen zorgt voor het ontbreken van voor- danwel nadeelbanen. Daarnaast voorkomt de apart gelegen oproeibaan voor minder hectische taferelen. Ook het breed aangelegde fietspad met gescheiden heen- en terugwegen zijn een aangename  ervaring. De capaciteit qua vlotten, stellingen, loodsen, kleedkamers, fietsverhuur en ergometerruimtes zijn dusdanig van kwaliteit dat er niet over geklaagd kan worden. Het laat zien dat bij het ontwerp van deze baan duidelijk over dit soort zaken is nagedacht. En waar het voor heel Nederland niet nieuws is, is het alleen voor de Amsterdamse roeiers vervelend niet op de fiets richting de baan te kunnen gaan.

Zaterdagmorgen bleek dit alles al vrij snel. Met redelijk water en beperkte wind was het niets wat leek op de harde wind van vrijdag die het roeien lastig maakte. De eerstejaars dames in de 4+ voeren een goede race. In het tweede deel wisten zij zich via de eerste plek in de voorwedstrijd te plaatsen voor de finale later die middag. In de middag, toen de wind op begon te komen, startten zij de finale. Met een goede start was de bekende derde 500m het deel waar de dames enige voorsprong verloren. Zij behaalden uiteindelijk de 4de plaats De development dames 4- volgden. In deze race vloog Aegir van start. De dames lieten zich echter niet verrassen. De gehele race lagen zij tweede met genoeg voorsprong op vidar. Ook zij plaatstsen zich hierdoor bij de finalisten. In hun finale was het toch de Aegir die hen voorging. De middengroep dames moesten genoegen nemen met de 4de plaats.  De eerstejaars dames 8+ ging na hen van start. Hoewel ieder harder wilde, was het verval in de 1ste 1000m te groot om van terug te komen. De naar mate de race vorderde liepen zij terug in. Uiteindelijk zorgde de derde plaats er voor dat zij niet meer zouden starten later die dag. Voor de klassementen was geen ruimte voor B-finales dit jaar. In verband met de strakke tijdsplanning door de aan te houden indeling voor nk-velden, was er geen tijd meer over voor de B- finales. Jammer, want zeker voor eerstejaarsploegen betekent dit weer een wedstrijd en de daaruit voortvloeiende ervaring minder.

Voor eerstejaarszwaar was zaterdag een goede voorbereiding voor de race van zondag. Hoewel zij in hun voorwedstrijd niet de gewenste plaats behaalden om door te gaan naar de finale, maakte dit de ploeg scherp voor zondag. Eerstejaars Licht kon zich in de voorwedstrijd goed meten in het veld. In de loop van de tweede helft liepen zij in op de rest en leken zij de vierde plaats te bemachtigen. Uiteindelijk bleek hun resultaat niet voldoende voor de finale. Zo konden ook zij, bij het ontbreken van de B-finales, zich opmaken voor zondag.

Ook bij de development klassementen was het noodzaak een goede voorwedstrijd te varen. Met veel inschrijvingen was het alleen voor de 1ste en twee tijdsnelste 2de plaatsen mogelijk finale te varen. Met een snelle voorwedstrijd was een plaats bij de eerste twee niet voor hen weggelegd. Ditzelfde gold voor de Lichte heren. In verschillende voorwedstrijden finishten zij beiden op de vierde plaats.

Merel l’Ami roeide in haar skiff in het dames nieuwelingenveld. Zij veroverde op zaterdag de vierde plaats. Een goede race en met de blik gericht op morgen, was zij gebrand om daar mee te doen voor het blik. Ook Tom Schuit startte in de skiff. Helaas was de concurrentie hem te snel af.

De toppers lieten zien dat zij de nodige ervaring hebben met het varen van races op andere banen. Zo liet Heleen er geen tijfel over ontstaan dat zij zich direct zou plaatsen voor de halve finale. Ook Mechiel Versluis leek zich zonder al te veel problemen te kwalificeren. Voor Roel was het duidelijk niet nodig om zich vol te hoeven geven. Met drie eerste plaatsen was het duidelijk dat het een rustige zaterdmiddag zou worden. Alhoewel..

De wind begon weer op te steken. In het begin van de avond werd het tijd voor de Lichte dames development 2x. Na enige tijd oplijnen van het meisjes 16 veld, was het dan aan hen de eer. Hoewel de motivatie er bij de dames was, leken de winderige taferelen van vrijdagmiddag het roeien zeer lastig te maken. Zij finishten uiteindelijk als derde.

Na vele geruchten over en weer was het zondagmorgen dan toch bevestigd. Vanwege voorspelde stormachtige wind later op de middag zouden er maatregelen nodig zijn. Hoewel de omstandigheden in de ochtend nog redelijk leken, werden er time-trials gevaren over 1900m. Daarbij zou gelden dat, door de wijziging van het reglement voor roeien, deze time-trials klasserend waren. Daar bovenop zou, indien de finales in de middag gestaakt zouden worden, de uitslag van de halve finale in time-trial versie de definitieve nk-uitslag worden. De races volgden. De toppers met hun ervaring lieten zien dat zij zich niet gek laten maken door alle onduidelijkheid. Zij voeren degelijk naar de finish. De resultaten van de halve finales waren dat Mechiel Versluis op basis van zijn tijd 2e werd. Bij de dames behaalde Heleen de 1ste plaats. Roel finishte met een voorsprong van 14 seconden als eerste. Allen zouden door zijn naar de finales. Ook voor Jocelyn Spruit en Hanneke Wind geldt dat zij de snelste waren van hun voorwedstrijd en dus door zouden zijn. Ook bij hen zorgde het ontbreken van de finales voor directe winst. Met de eerste plaats in het DN2- veld, is hun klasserende blik in 2014 ook een feit.

 Hoewel de trials een mooie strijd opleverde van alle ploegen die individueel hun uiterste gaven voor het beste resultaat, nam dit toch af aan de charme van de Westelijke/ Nk-klein. Want zoals aangegeven. De wind nam toe. Na alle velden ’s ochtends in time-trials gevaren te hebben, werd besloten dat er onvoldoende tijd was om alsnog finales te varen. Met uitzondering van de NK velden en de velden die nog geen voorwedstrijd gestart hadden. Alle ploegen die ’s ochtends hun voorwedstrijd, dat wil zeggen hun time-trial gevaren hadden, waren aan het afriggeren. Met als gevolg dat de grote uittocht van roeiers volgde vanaf half twee ’s middags. Het serieuze imago van nam nog verder af. Na lang wachten werd er besloten de NK A-finales niet te varen. Zo trotseerde alleen de lichte dames 2x nog de baan over. Zoals ’s ochtends aangegeven was, werden de NK titels nu verdeeld op basis van de resultaten in de trials van die morgen. Dit houdt in dat zowel Roel als Heleen met de winst naar huis gingen. Zij zijn Nederlands Kampioen. Mechiel Versluis is 2de en behaalde zilver op het NK. Met twee eerste plaatsen en een tweede plaats in de NK velden van de heren skiff, dames 2- en heren 2- blikt men tevreden terug. Alhoewel de NK meer eer verdient.

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Het is halverwege april. De intraining ver voorbij, de winter is gepasseerd. De langebaanwedstrijden zijn geweest. De Varsity is achter de rug. Na het laatste weekend trainen is het dan nu toch zover. De Westelijke Regatta en tevens het NK voor kleine nummers, zal dit weekend gehouden worden op de Willem Alexander baan. Dé kans om je bewijzen tussen alle toppers. De eerste 2k wedstrijd op een roeibaan staat voor de deur. Het aantal inschrijvingen liegt er niet om. Het wordt een wedstrijd waar menig roeier naar verlangt.

De start van de 2k-baan wedstrijden opent nog tal van mogelijkheden voor het eerstejaarsklassement. Namens Okeanos zal er in alle velden gestart worden. De Lichte heren krijgen hier de kans om hun stijgende lijn vast te houden en te streven naar de top van het veld. Voor de damesch geldt dat ook zij hun laatste verbeterpunten van het trainingsweekend nu toe mogen passen in de wedstrijd. Zwaar kan op de Willem Alexanderbaan laten zien dat het vermogen tot hun recht kan komen. De klassementsvelden zijn goed gevuld en bij het ontbreken van de B-finales zal alles op alles gezet moeten worden om de voorwedstrijden door te komen. Naast de eerstejaarsklassementen zullen alle ploegen op zondag strijden voor het eerste blik. De dames 4+ zal beide dagen starten. Hoewel zij geen klassement starten, is de motivatie er niet minder op. Zij hebben aangetoond alles te zullen geven om de blikken op te kunnen halen. De strijd om wie van de eerstejaarsploegen het eerst beginneling-af zal worden is begonnen.

Voor de middengroepen is nu ook het serieuze werk begonnen. Met maar liefst vier vier-zonders en een dubbeltwee zal Okeanos in de development velden starten. De concurrentie zal hevig zijn. Het zware veld spant de kroon. Met maar liefst 20 inschrijvingen is falen geen optie. Voor allen geldt: een excuusjes meer, hard varen is de enige optie! De vieren zullen zondag nogmaals de baan overgaan in de overgangsvelden. Het ontbreken van de nieuwelingenvelden leidt ook hier tot behoorlijke concurrentie. Zwaar zal hier voor de eerste maal kunnen laten zien wat hun tijd zal zijn op een 2k-baan. Bij Licht vindt de concurrentie niet alleen plaats met de rest van het veld, maar ook met de boten onderling. De dames zullen laten blijken wat de zon van Banyoles hen geleerd heeft. Zowel in de vier-zonder als in het DN2- veld zullen zij laten zien dat ze hard kunnen varen. Daar waar ook hun oud ploeggenoten Dafne en Marlies zullen starten om zich te meten met het veld. Nu het scullen in opkomst is bij de lichte dames, waarbij de LDEJ 2x en 4x velden samen met de NK klein zorgen voor de minder bezette ouderejaarsvelden. Met de overwinning in Gent op zak, zullen de lichte dames naast het klassement ook starten in het LDSA2x veld.

Buiten de Nk nummers zal er ook gestart worden in de beginnelingen- en nieuwelingen skiff velden. Zowel Merel l’Ami als Tom Schuit die vorige week al mochten proeven aan het varen van de eerste 2k baanwedstrijd, zullen hier starten met genoeg concurrentie in beide velden.

Deze goed gevulde nummers vallen nog in het niet als we kijken naar de NK velden. Dit jaar voor het eerst gehouden op de Westelijke weerhield men niet van inschrijven. Heleen Boers zal samen met Aletta Jorritsma haar kunsten in de 2- bewijzen. De afgelopen jaren heeft zij laten zien dat zij bij de top hoort. Met de tweede plaats van vorig jaar met dezelfde partner op zak, belooft het een spannende strijd te worden. Ook Mechiel, terug van de mooie periode in Australie en de 2de plaats op de eerste World Cup, zal hier starten in de 2-. Voor hem geldt dat niemand eraan twijfelt dat alleen de hoogste trede van het podium is waar hij de reis naar Rotterdam voor maakt. Eenmaal aangekomen bij de heren skiff, moge het duidelijk zijn dat Roel Braas ook niet met minder dan de eerste plaats genoegen neem. Het is aan hem om zijn NK-titel in de skiff van vorig jaar te verdedigen. Met een veld van maar liefst 31 inschrijvingen belooft het een wedstrijd te worden waar ieder naar uit kijkt.

Van ’s ochtends 08:00 uur tot 18:30 uur zal worden gestart. Dus cancel je weekendplannen, en kom de ploegen aanmoedigen. Mocht dit voor jou niet mogelijk zijn. Dan zijn de loting en live uitslagen te bekijken via www.time-team.nl

 

 

 

Categorie: