Voorbeschouwing Winterwedstrijden

15 februari 2018 - door TomSchuit - 0 reacties

Waarde leden,

Het moment is aangebroken dat de eerstejaars wedstrijdroeiers voor het eerst dit seizoen de krachten gaan meten met de andere ploegen op het water. De winterwedstrijden wordt georganiseerd in Delft door Proteus en staat bekend om de weersomstandigheden die het oproeien en wachten achter de startlijn minder comfortabel maken. Zoals Peter Tjeerdsma gezegd heeft: ‘Ik voelde mijn handen en onderarmen niet meer, maar die wisten na al die maanden trainen in de boot echt wel wat ze moesten doen. Na de start was het knop om en snel varen!’

Op zaterdag zullen al onze eerstejaarsploegen starten. Het spits wordt afgebeten door EJD en EJLD in blok 1. EJD laat op het water zien dat ze de boot in controle hebben en EJLD hebben natuurlijk, met de winst op de NKIR, laten zien dat zij vermogen hebben. Afgelopen jaar hebben we kunnen genieten van de successen van EJD. Komend weekend zullen we de eerste glimp zien van onze eerstejaars dameschploegen.

In het tweede blok zullen onze eerstejaars herenploegen starten. EJL heeft met het verbreken van het eerstejaarslichte record van Okeanos laten zien dat zij de sterkste lichte eerstejaarsploeg zijn die Okeanos ooit heeft gekend. Daarbij heeft Menno Vroegindeweij zich aangesloten, die de ploeg technisch op sleeptouw kan nemen. EJZ heeft op de NKIR met een tweede plek laten zien dat zij qua vermogen goed in het veld liggen. De vraag is of zij op het water deze kracht kunnen omzetten in bootsnelheid. Eerstejaars zware ploegen staan erom bekend dat onder water prioriteit is, waarmee het hele veld meestal te herkennen is aan de technische achterstand op de andere eerstejaarsploegen. Wie neemt het voortouw en gaat het snelst varen?

Na de eerstejaars herenploegen zullen in blok 2 nog 4 skiffeurs Okeanos vertegenwoordigen. Jurgen Toennaer en Niek van Venrooij zullen in het beginner skiff-veld starten. Jurgen Toennaer heeft aan het einde van het seizoen vorig jaar de tweede plek behaald op een 2-kilometerwedstrijd op de bosbaan. Na vijf jaar heeft hij besloten dit seizoen de focus volledig op skiffen te leggen. Met volgend jaar coschappen in het verschiet, lijkt dit zijn laatste roeiseizoen. Door blessures in de onderrug heeft hij de najaarswedstrijden en Hel in de skiff laten schieten. Niek van Venrooij heeft zich dit jaar bij Okeanos aangesloten om onder Jeroen van der Kall, Veerle Walrave en Peter Kromdijk te kijken hoe ver hij kan komen in het roeien. Met een ergometerscore richting de zes plat is het vermogen om vooraan te varen zeker aanwezig.

Buiten de zware skiffeurs hebben we ook nog twee lichte skiffeurs die zullen starten in het lichte beginner skiff-veld. Boris Wolbink heeft het hele najaar en in de winter de focus gelegd op het opbouwen van vermogen. Hiervoor heeft hij bewust de NKIR en Hel van het Noorden overgeslagen. Komend weekend zal blijken wat het resultaat is van deze toegewijde aanpak onder begeleiding van Robbert Jonkman. Mathijs Oggel is dit jaar begonnen in de skiff en heeft in het najaar laten zien dat hij mee kan dingen om een top-10 positie. Zijn ambitie is groot en hij wil meer. Kan een van de twee roeiers het lichte beginners veld winnen?

Zondag mogen de eerstejaarsroeiers thuisblijven, herstellen en voorbereidingen gaan treffen voor het trainingskamp in Sevilla. Dan zullen in beide blokken ervaren ploegen van Okeanos starten. Te beginnen met Niek die zal starten in combinatie met Dogus Koker van Vidar in het gevorderde dubbeltweeveld. Ondanks de ijstaferelen op de bosbaan hebben zij afgelopen woensdag nog de laatste voorbereidingen getroffen op de bosbaan.

Na de zware heren zullen de lichte heren aanvangen (inwegen om 07:30) in het lichte heren gevorderde dubbeltweeveld. Jaap de Knegt en Govert Dwarshuis hebben onder Rick van den Herik technisch ontzettend grote stappen gemaakt. Met trainingen van 20 kilometer ED moet dat ook wel.

In hetzelfde blok, maar als laatste over de start, zullen onze MGLD meestrijden in de op de Delftsche wateren. In de skiff en in de twee maken zij grote stappen onder de coaching van Sabrina, Fenna en Pedram. De twee damesch gaan er vol voor en zijn niet bang om hiervoor keuzes te maken. Komend weekend zal sinds de Asopos Najaarswedstrijden weer de eerste keer zijn dat zij starten in de dubbeltwee. We zijn erg benieuwd hoe zij zich ten opzichte van het veld positioneren.

Tot slot zal aan het einde van het weekend in het laatste blok de zware middengroep  en de damesch van project 2020 starten. Jord Schaap, Dries Beer, Chris van Ham en Frederik Tijssen hebben veel kilometers gemaakt in kleine nummers. Nu zullen zij op de winterwedstrijden in de vier starten en gaan we kijken wat deze zware ploeg in hun mars heeft. Project 2020 heeft de afgelopen jaren laten zien dat de roeiers veel progressie maken. Het doel is varen op de Olypische Spelen. Gaan ze dit seizoen laten zien dat ze onbetwist de top van het Nederlandse vrouwenroeien evenaren of overstijgen? Jessica Drost, Lonneke Bos, Charlotte Geers en Lotte Pronk zullen starten in de damesch elite vier met stuur. Tinka Offereins start met Marleen Verburgh in de tweezonder en Anna de Boer en Danielle Willemsen starten ook in het tweezonder veld. Kan één van deze tweetjes ervandoor gaan met de overwinning?

Alle ploegen en roeiers hebben reden om met vertrouwen dit wedstrijdweekend in gaan.

Foto: Peter Tjeerdsma wordt met licht ’11 tweede in het eerstejaarsklassement. In 2013 wint hij de winterwedstrijden in de lichte skiff.

Categorie: