Voorbeschouwing Tromp Boat Races

9 oktober 2017 - door TomSchuit - 0 reacties

Aankomend weekend is de aftrap van de najaarswedstrijden voor de wedstrijdroeiers. Een grote afvaardiging van de wedstrijdroeiers van Okeanos zal deelnemen aan de 32ste Tromp Boat Races op het Hilversums kanaal. Met een record aantal inschrijvingen van 730 ploegen belooft dit weer een waar spektakel te worden. Lees hier de voorbeschouwing.

Voor de intro’s:

De Tromp Boat Race wordt gevaren als achtervolgingsrace (timetrial), waarbij met 15 seconde tussen ploegen achter elkaar “vliegend” gestart wordt. Een vliegende start is een start waarbij de ploeg met wedstrijdsnelheid over de startlijn komt en niet vanuit stilstand. De tijd begint dan te lopen tot je de finish over komt. Wat maakt het zo spannend? Tijdens zo’n achtervolging halen ploegen elkaar in, wat soms leidt tot penibele situaties en frustraties. Bovendien is de baan niet recht en zijn er twee bruggen, dus moet er ook goed gestuurd worden. Het zal niet de eerste keer zijn dat ploegen stranden op het ponton, links voor de eerste brug.

Programma

Op zaterdag starten onze Okeaniden in twee blokken. In het 2de blok, dat om 13:30 begint, starten Bastiaan Collette (H1x), Daan Horenberg (H1x), Niek van Venrooij (H1x), Olav Molenaar (SB1x), Boris Wolbink (LSB1x) en Mathijs Oggel (LSB1x). In het 3e blok starten de middengroep Damesch(4+)*, Govert Dwarshuis en Menno Vroegindeweij (LSB2-) en Rianne Koomen (V4+). Op zondag start in blok 1 Jocelyn Spruit (D1x).

Beschouwing

Onze roeiers zullen allemaal aan de start verschijnen met één doel: het Hilversums kanaal aan gort trappen en zo snel mogelijk bij Tromp finishen! Het is de bedoeling dat het bovenaan de uitslagen drenkt van rood-boven-groen. Dit is belangrijk, want de organiserende roeivereniging Cornelis Tromp is de thuisbasis van de RTC-NHF coördinator die op zoek gaat naar talent in het SB-veld.

Voor een groot deel van de Okeaniden is dit het debuut bij deze wedstrijd. Zo starten Menno en Govert bijvoorbeeld voor het eerst in een ongestuurd nummer én dan ook nog eens een achtervolgingsrace! We mogen er trots op zijn dat er wedstrijdroeiers in ons midden zijn die zo’n uitdaging aan gaan. Zo pakken ze voorsprong op gelijkwaardige ploegen dat zich later in het seizoen terug zal betalen in ervaring.

Ook voor een groot deel van de middengroep Damesch is dit een debuut op de Tromp. De coaches hebben laten weten twee gelijkwaardige ploegen op het water te hebben. Het wordt een spannende strijd tussen deze ploegen en het wordt de eerste krachtmeting met de andere Damesch in het veld.

Bij de skiffeurs wordt Niek voor het eerst op de proef gesteld in de skiff. Hij zal met Daan en Bastiaan starten in het Elite veld. Deze heren doen qua vermogen zeker mee in de top van het veld. Wellicht is een top vijf klassering mogelijk? Olav heeft vorig jaar gewonnen in het juniorenveld met een tijd die vergelijkbaar was met die van Bastiaan. Kan hij voor een verrassing zorgen in het SB-veld?

Mathijs en Boris starten allebei in de het lichte skiffveld. Boris heeft aan het einde van vorig jaar laten zien dat er nog veel progressie mogelijk is. Voor Mathijs is dit de eerste wedstrijd in de skiff. Voor beiden is dit jaar de laatste mogelijkheid om het LSB-veld te starten. In het veld dat zij starten liggen ook 10 skiffeurs van Gyas aan de start. Hoewel we jaloers mogen zijn op hun vlootcapaciteit, kunnen ze niet op tegen de overtuiging waarmee beide heren van Okeanos hun seizoen gestart zijn.

Rianne Koomen is een van de ervaren stuurtjes bij Okeanos die al jaren meedraait. Komend weekend zal zij inspirerende woorden toeschreeuwen naar een door Okeanos voortgebrachte veteraan, Maarten van den Akker. Van den Akker zijn woorden klinken veelbelovend: "normaal gesproken doe we mee voor de knikkers". 

Op zondag start Jocelyn als enige van Okeanos. Hoewel zij één van de meest ervaren roeisters van de vereniging is, zal zij dit seizoen zichzelf moeten bewijzen in de skiff. Haar doel hierbij is aansluiten bij de bond en hier staan wij met z’n allen volledig achter.

Support

Meld je aan via de site om een plek te bemachtigen in de bus, zodat je de ploegen op zaterdag en zondag kan aanmoedigen! Tromp is ook met het OV goed bereikbaar. Als je er onverhoopt niet bij kan zijn om onze ploegen aan te moedigen, dan kan je de uitslagen volgen op: https://hoesnelwasik.nl/tbr/17

 

* Claartje Ottens, Jonna Otten, Renske Hasselerharm, Sarah Tabak. Stuur: Merel Kok

Megan Korthagen, Anneke van den Brink, Anne Vrieler, Sarah Grijs. Stuur: Annemarijn Nagelhout

Categorie: