Voorbeschouwing Koninklijke Holland Beker

28 juni 2018 - door Wedstrijdcommissie - 0 reacties

Met nog maar 2 wedstrijden voor de boeg staat er mooi weekend te wachten op ons! De Koninklijke Holland Beker zal losbarsten op onze thuisbasis en Jocelyn Spruit zal ditmaal haar voorbereiding naar de KHB beschrijven.

Aankomend weekend zal de Koninklijke Holland Beker plaatsvinden op de Bosbaan. De Holland Beker is voor mij een speciale wedstrijd. In 2013 wonnen wij hier, zoals jullie allemaal weten, met EJD’13 in een eerstejaars record van 6.30,85. De hoofdnummers van deze wedstrijd zijn echter de mannen skiff, waarbij de Holland Beker, en de Ladies Trophy bij de vrouwen skiff, gewonnen wordt. Deze worden in toernooivorm geroeid en dus over twee dagen verdeeld. Op zaterdag zijn de heats en de herkansingen, zondag de halve finales en finale.
De Holland Beker werd de laatste jaren gedomineerd door onze eigen Roel Braas, de Nieuw-Zeelander Mahe Drysdale en de Tsjech Ondrej Synek. Roel is helaas (hopelijk voor even) gestopt, maar de laatste twee genoemden zullen weer aan de start verschijnen. Wie hier zal gaan winnen is lastig te voorspellen. Synek nam geen deel aan de World Cup afgelopen weekend en Drysdale moest afhaken wegens ziekte (ik geloof een verkoudheid). De Chupitos zal blij zijn als Drysdale wint, hij zuipt namelijk het prijzengeld van 1500 euro er in een avondje doorheen. Voor Okeanos starten Bastiaan en Niek om de Nederlandse eer hoog te houden.
Ik zal starten voor de Ladies Trophy, waar een hoop buitenlandse roeisters aan de start zullen verschijnen. Geen heel bekende namen, maar twee roeisters hebben afgelopen weekend in Linz tijdens de World Cup geroeid. Hoogst geëindigde was de Duitse Annekatrin Thiele en werd zesde in de A-finale. Zij is waarschijnlijk dan ook favoriet voor de winst. Tenzij de andere roeisters natuurlijk de World Cup aan zich voorbij hebben laten gaan om te kunnen shinen op de Holland Beker. Hoe ik me zal gaan mengen in dit veld is een grote vraag. Langzamerhand begin ik het trucje van het skiffen te leren, en per wedstrijd maak ik grote stappen. Waar voor mij de grootste winst nog op te behalen is, is de start. Ik lig al behoorlijk achter na 250 meter, wat ik in de rest van de 2 km weer allemaal in moet gaan halen. Niet de prettigste positie natuurlijk, maar ik ben het nu al zo gewend dat ik me er niets meer van aantrek en gewoon door blijf stampen. Doel voor deze wedstrijd is dus om het contact te houden met de andere boten, en vervolgens door het hele veld naar voren te schuiven. Helaas is het wel wind tegen, ook al had Micha me beloofd dat het wind mee zou worden. En Micha heeft altijd gelijk. Hopelijk heeft de voorspelling het helemaal verkeerd en is het toch wind (’15) mee, daar kan ik toch wat beter mee omgaan.
Het belooft een prachtig weekend te worden, dus kom allemaal kijken en ga genieten van prachtig roeien, een heerlijk zonnetje en drink vast biertje voor mij en de andere wedstrijdroeiers.
 

Loting van de Koninklijke Holland Beker: https://regatta.time-team.nl/hollandbeker/2018/draw/c69.php (wordt bekent gemaakt op vrijdag).

 

Foto: Jocelyn Spruit op trainingskamp in Banyoles begin dit jaar.

Categorie: