Voorbeschouwing ARB - Powered by Okeanos

17 juni 2016 - door ThomasvdW - 0 reacties

Voorbeschouwing

Vanaf 8:19 morgenochtend zullen een groot aantal Okeanos-ploegen over de Bosbaan racen tijdens de ARB. Het lijkt een mooi weekend te worden, en is al reeds begonnen met drie blikken tijdens de Thetis sprint zojuist. 

Weerbericht: http://www.weer.nl/verwachting/nederland/amsterdam/1812872/

Tijdsschema: http://regatta.time-team.nl/arb/2016/draw/c69.php

DN4+: De damesch van Project2020, met op slag Sigrid Dogger, gaan van start in het grote nieuwelingen vier-met veld, en zullen een strijd moeten leveren om de A-finale te halen. Alleen de eerste twee van de voorwedstrijd gaan door, en met onder andere Skoll/Weesp en Njord in de voorwedstrijd zal dit niet gemakkelijk worden. Desondanks is de verwachting dat de Project 2020 damesch in dit veld hoge ogen moeten kunnen gooien, op basis van vermogen zouden ze dit zeker moeten kunnen. 

N4+/B4+: Waar de damesch van Project 2020 in vermogen de overhand hebben, is dit bij eerstejaars zwaar zeker niet het geval. Zij zullen het moeten hebben van een hoog technisch niveau willen zij hier vooraan meedoen. Op de ZRB werden een aantal ploegen verslagen, maar nog lang niet genoeg om mee te doen voor de winst. Wederom zal het N4+ veld te zwaar zijn, maar in het B4+ veld moet een A-finale wel haalbaar zijn. We hopen dat deze heren hun progressie van de afgelopen weken hebben doorgezet!

DDev4-/DO4-: In het damesch development veld wordt deels op basis van de stand in het klassement geloot, en dit betekent dat de Middengroep damesch (vierde in het klassement) het op moeten nemen tegen de leiders (Aegir). Zij hebben het wel getroffen in de voorwedstrijd, want zij liggen met slechts vier ploegen, en moeten bij de eerste drie horen om door te mogen. Onder andere Project 2020 met Lonneke Bos op slag zal tegenstand bieden, maar de verwachting is dat ook zij wel door de voorwedstrijd zullen komen, gezien de andere tegenstanders Triton 2 is, die niet bijzonder snelle resultaten hebben laten zien. Op zondag liggen grotendeels dezelfde ploegen aan de start, en is de verwachting dat het om de blikken vooral tussen Aegir, Nereus, en de Okeanos middengroep damesch zal gaan. 

LDB1x/LDN1x: Meaghan haar partner in de lichte damesch dubbeltwee is er voorlopig even mee gestopt, wat betekent dat Meaghan nu in haar skiff aan de start zal liggen. Veel trainingen heeft zij hier nog niet in gedraaid, dus of zij echt mee gaat doen om de blikken is erg de vraag. In de voorwedstrijd met Skoll en Gyas gaat het zeker niet makkelijk worden. Op zondag in het nieuwelingen-veld wordt het alleen maar zwaarder, omdat hier nog meer ervaren skiffeurs aan de start liggen. Al met al een weekend waar Meaghan mooi in kan vliegen, en kan zien waar het schip strand; op het erevlot wellicht?

DEj8+: De eerstejaars damesch gaan een zware voorwedstrijd tegemoet; er moet een eerste of tweede plek behaald worden voor de A-finale, maar zij zullen het moeten opnemen tegen de nummer 3 (Aegir) en nummer 4 (Laga) van het klassement. Met het blik van vorige week in het achterhoofd, waarbij zowel Aegir als Njord (#1 in klassement) werden verslagen, is het zeker mogelijk om het te halen. Met net zo'n sterke race als volgende week is dan zelfs in de finale alles mogelijk...

O2-/SA2-/N2-: Middengroep en Ouderejaars zwaar starten wederom in de 2-. Op zaterdag beiden in de Overgangs twee-zonder, en op zondag in de Nieuwelingen twee-zonder en in de SA twee-zonder. Met nog altijd de Skoll 1 ploeg in het Overgangs-veld lijkt een blik te veel gevraagd hier, gezien de resultaten uit het verleden. Voor Emil & Jeffrey zal het slechts een test-case zijn voor zondag in het nieuwelingen veld, want ook de voorwedstrijd lijkt op het eerste oog te zwaar om door te komen voor de heren op zaterdag (desondanks laten wij ons graag verrassen). Met 16 ploegen liggen er bizar veel tegenstanders op zondag in het nieuwelingen-veld, en zullen ze ook hier hun uiterste best moeten doen om de finale te halen. De grootste tegenstand in de voorwedstrijd verwachten wij uit Willem III en Laga; hen in de gaten houden en het puntje ervoor drukken zou een zomaar een plek in de A-finale kunnen betekenen. In het SA twee-zonder veld gaat het ook voor Jurgen & Christiaan erg zwaar worden; in een voorwedstrijd waarin óf de Muda's óf de helft van de Vidar Oude Vier verslagen moet worden is niet een meest gunstige voorwedstrijd. 

LO2-/LN2-: In het lichte overgangs-veld liggen vooral Bram & Boris in een erg zware voorwedstrijd, met onder andere sterke ploegen uit het hoge Noorden en een nieuwe Vidar/Saurus ploeg die op de ZRB nog het N2x veld wist te winnen. Of de wissel van scullen naar boordroeien een gelukkige wissel is valt nog maar te bezien. Rik en Kerwin zouden met een goede race zeker mee moeten doen om een plek in de finale, al lijken vooral Skoll en Maas vooraf favorieten hiervoor. Pas aan het begin van de middag op zondag gaan de heren Rik & Kerwin en Bram & Boris van start in het lichte nieuwelingen twee-zonder veld, en direct mogen zij tegen elkaar strijden voor een pek in de A-finale. Met nieuwkomer Nereus in dit veld zal het geen makkelijke plek in de finale worden, en zal direct de strijd worden gestreden in de voorwedstrijd. In de finale verwachten wij vooral tegenstand uit de hoek van Gyas en de Maas. 

LDEJ4*/LDB4*: Met behoorlijke resultaten op de ZRB, is de verwachting voor de lichte damesch hoog gespannen en dan vooral voor het beginnelingen-veld. Op zaterdag zullen zij eerst nog de baan over gaan in het klassement, en mogen zij het opnemen tegen het sterke Argo en Triton (nummers 4 en 3, respectievelijk), waarbij alleen een eerste of tweede plek een start in de A-finale geeft. Direct aan gaan in de voorwedstrijd zal de enige manier zijn om dit te overleven. Op zondag zijn de kaarten opnieuwe geschut en zijn de snelste ploegen niet meer van de partij; gezien het resultaat op de ZRB moet het mogelijk zijn om hier het blik te trekken, alhoewel onder andere Nereus hier alles aan zal doen om dit tegen te gaan. 

LB1x/LN1x: Het lichte skiff veld lijkt steeds meer uit te dunnen, hoe verder het seizoen zich vordert. Nog maar twee beginnelingen blikken zijn er te vergeven, en de grootste kanshebbers hierop zijn (op basis van het verleden) Gyas, Proteus en Okeanos (Thijs). Opmerkelijk genoeg doet Proteus niet mee deze wedstrijd, en lijkt Gyas op 2k wedstrijden een abonnement op tweede plaatsen te hebben; kans dus voor Thijs om er zaterdag zijn race van te maken en het blik binnen te slepen. Thomas zal desondanks ook nog strijd willen leveren in deze race, en zou op basis van trainingen zomaar eens dichter bij Thijs zijn gekomen; of hij er ook overheen kan komen zullen we dit weekend moeten zien. Op zondag zal het een stuk lastiger worden, omdat hier een stuk snellere en meer ervaren skiffeurs aan de start zullen liggen. 

LN4+/LB4+: Na het succes van de boot met Jorik als slag, ligt de weg open voor de boot met Mark als slag om het blik te halen in het beginnelingen veld. Eerst zal op zaterdag het nieuwelingen veld nog worden gestart, waar wederom Okeanos 2 (Jorik) favoriet is naast Orca 2. Net als op de ZRB is de verwachting dan ook dat de strijd om het blik tussen deze twee boten zal gaan. Op zondag lijken de heren met slag Mark een redelijk gunstige voorwedstrijd te hebben, en zullen allereerst hier door moeten komen om de finale te halen. Echter hier zal Orca weer acte de presence geven, en vermoedelijk als grote favoriet van start gaan. Ook moet Euros niet worden afgeschreven, en zouden zij mogelijk eens verrassend snel voor de dag kunnen komen. 

LSA4-/LSA2-/LSA8+: Een interessant weekend voor de boeg voor Tim in Nereus-combinatie. Op zaterdag zal enkel de finale van de 4- worden gestart, met Indonesia en de lichte SB 4- als tegenstanders. Beide ploegen eindigden op de Holland Beker voor Tim, maar op de afgelopen trainingen is veel vooruitgang geboekt wat een goed resultaat op zou moeten kunnen leveren. Als huidig Nederlands kampioen in de twee-zonder zal ook dit veld gestart worden, maar dan op zondag; tegenstand komt vooral uit de hoek van Nereus 2 (de partners uit de vier-zonder), en Gyas. Met een goede race zouden beide ploegen verslagen moeten kunnen worden, echter zijn er niet meer zo veel meters gemaakt in de twee-zonder, wat mogelijk ten koste is gegaan van absolute topsnelheid. Het achten-veld op zondag is een mooie afsluiter van de dag, en vermoedelijk een niet al te moeilijke overwinning. De enige échte tegenstand komt van Indonesia/Aegir. 

DSA2x/DSA2x: Claartje start in Skadi-combinatie beide dagen in de SA dubbel-twee, met verschillende tegenstanders op beide dagen. De enige zelfde tegenstanders zijn Indonesia en Proteus/Orca. Vooral laatstgenoemde lijkt favoriet voor dit veld, met gevestigde namen in het zware damesch scullen Roos de Jong en ergometer-beest Rosa Bas. Gezien het feit dat Claartje en haar Skadi-partner eigenlijk lichte damesch zijn, zullen zij het moeten hebben van een licht windje mee willen zij echt kans maken. 

DN2x: De damesch van Project 2020 stappen op zondag in de dubbel-twee, en mogen het onder ander opnemen tegen een andere ploeg vanuit 2020, en een aantal lichte damesch ploegen die verdwaald zijn in het zware veld. Een echt goede voorspelling moeten wij u echter onthouden voor dit veld; onze kennis van deze onbekende ploegen is ver te zoeken, en is voor ons net zo zeer een verrassing als voor u. Wij zijn in ieder geval benieuwd. 

DN4-: Ook hier gaan de damesch van project 2020 van start, en zijn hierin een van de favorieten. De grootste tegenstand komt van de damesch uit Leiderdorp, en zullen naar alle waarschijnlijk te sterk zijn voor de damesch van 2020. Verder kunt u in dit veld komen genieten van een race met eerstejaars damesch voor het eerst in een vier-zonder. De damesch van Nereus die beginneling af werden op de Hollandia zullen de baan over gaan, maar of dit echt al soepel zal gaan na al het geweld in de acht is zeer de vraag. Tegenstand vanuit deze hoek verwachten wij in ieder geval niet. 

DSA8+: Met 7 ploegen zullen de meeste achten erg teleurgesteld zijn dat ze nog een voorwedstrijd moeten roeien, maar het is niet anders. Er zullen maar liefst drie ploegen op het water liggen met Okeanos roeiers. De damesch van 2020 starten in de acht en mogen het opnemen tegen Nereus-combinatie (met Jocelyn en Rianne) die in de komende weken zullen afreizen richting Henley-on-Thames om te strijden op de prachtige Thames. In de tweede voorwedstrijd gaan de eerstejaars damesch het opnemen tegen onder andere een combinatie van Nereus en de Hoop met oude toppers zoals Jenny van Dobben de Bruijn (hét ergometer beest) en oud-Olympier Femke Dekker. Daarnaast ligt er nog een ouderejaars ploeg van Skadi/Skoll en de eerstejaars van Laga. Een sterke, volwassen race zou moeten kunnen leiden tot de snelste derde tijd in de voorwedstrijd, en daarmee een finale plaats. Een plek in de finale lijkt echter voor de eerstejaars damesch het hoogst haalbare; de damesch-8 die naar Henley zal gaan is de grote favoriet voor de winst. 

DN2-: Sigrid en Tinka (Project 2020) gaan op zondag in het damesch nieuwelingen-veld de strijd aan met Triton 1 en Skoll voor de winst in dit veld, en daarmee lijkt een top-3 klassering dan ook goed mogelijk. Het gaat hier echter alleen om de ereplaats. Van de damesch van Project 2020 mag verwacht worden dat zij onder leiding van Nico Rienks hebben geleerd hoe het roeien van een strakke, volwassen race leidt tot het beste resultaat; als zij dit correct uitvoeren moet winst mogelijk zijn. 

N1x: Op de Hollandia viel Bastiaan nét naast het blik, dat door een Orcaan voor hem werd weggepikt op de eindstreep. Met dit in het achterhoofd zal Bastiaan dit niet nogmaals laten gebeuren, en zal dan ook extra gemotiveerd zijn om de Orcaan kapot te maken, net als de rest van het veld. In de voorwedstrijd is dit nog niet echt nodig, want de tegenstand hier lijkt niet van hoog niveau te zijn en zou geen zware strijd moeten zijn voor Bastiaan. In de finale moet het dan gebeuren, en is het opletten geblazen om ditmaal als eerste het puntje over de streep te duwen, al is het maar 1 duizendste eerder... 
 

 

 

Categorie: