Verslag World Cup II

23 juni 2009 - door maartenakker - 12 reacties

Jonge honden verrassen wereldtoppers
Afgelopen weekend vond in München World Cup II plaats. Op basis van de goede prestaties op het Nederlands Kampioenschap en in Essen besloot de bond een aantal SB ploegen (nationale ploegen onder de 23) hier race-ervaring op te laten doen. Vanuit Okeanos werden drie roeiers uitgezonden; Mechiel Versluis en Boris Le Feber met de nationale SB vierzonder (i.c.m. Derk Noordhuis van Aegir en Kaj Hendriks van Triton) en Roel Braas als nationale SB skiffeur.
Op vrijdag vonden de voorwedstrijden plaats. De vierzonder verraste hier met een sterk optreden en een tweede plaats op 3 seconden achter de Engelse vier. Dit resultaat garandeerde direct een plek in de halve finale.
Roel Braas trof een zwaardere voorwedstrijd. Echter met een zeer sterk optreden finishte hij tweede, achter Olympisch kampioen Olaf Tufte uit Noorwegen. Gezien het aantal inschrijven werd hij hiermee doorverwezen naar de herkansing die later die dag zou plaatsvinden. De herkansing werd later die dag gewonnen, waarna ook Roel in de halve finale aan de start mocht verschijnen.
Zaterdagochtend mocht eerst de vier aan de start verschijnen. Met uiterst sterke tegenstanders moest hard gevochten worden voor een plaats in de finale. Kapotgestreden kwamen ze als vierde over de finish, achter de twee Duitse ploegen en Tsjechie, de uiteindelijke nummers één, twee en vijf van de finale. Roel trof in zijn halve finale twee Olympisch finalisten, routiniers Synek en Campbell, Griskonis, de nummer acht van de OS. Na lange tijd op finalekoers gelegen te hebben, werd hij in de eindsprint voorbij gevaren door Griskonis. Met een vierde plaats werd ook Roel doorverwezen naar de B-finale.
Beide ploegen bleken door de zware halve finales moe gestreden, en wisten hun goede races van eerder die dag niet te herhalen. Roel eindigde hier als vierde, de vierzonder als vijfde.
De roeiers hebben met hun eerste ontmoeting tegen de ‘grote jongens’ een leerzaam en indrukwekkend toernooi gehad. Boris Le Feber was goed te spreken over de halve finale, waar de andere ploegen opvallend diep moesten gaan om de jonge Nederlandse ploeg voor te blijven. Een roeier uit de Duitse vierzonder gaf zelfs aan verrast te zijn door hun sterke optreden. Datzelfde compliment ontving Roel van Mahe Drysdale, huidig wereldkampioen, deze gaf aan het mooi te vinden dat de nieuwkomer zo dicht bij de A-finale zat in zijn eerste internationale optreden.