Verslag Rondje IJsselmeer

5 september 2008 - door michasb - 7 reacties

Een mooie derde plaats voor onze mannen van team Okeanos bij het Rondje Ijsselmeer. Onderstaand het wedstrijdverslag met dank aan Michiel Maas.

Na een rustig en redelijk droog begin richting Zurich (einde of zoals u wilt begin afsluitdijk) waar de wind lekker in de rug stond en alleen Feike, die op zijn verjaardag niets liever deed dan de eer van Okeanos hoog houden, een lek bandje pakte kon er in Zurich rustig toegewerkt worden naar de start van de eerste ploegentijdrit richting Urk. Iedereen oogde (relatief) fris na deze 150km, Nereus liep zo goed op schema dat de officiele start 30min vervroegd werd en de bandjes werden nog een keer op 8bar gezet.

Om 12.16uur vertrok Team Okeanos vanuit Zurich richting Urk, windkracht 5 op de kop. Feike en Erik-Jan (dit keer zonder tijdritfiets) kopbeurten van een minuut en de rest van 10sec. Een flekkeloos begin, strak langs de rotondes met 40km/u door de plaatselijke winkelstraatjes en een goed draaiende waaier zorgde ervoor dat Team Okeanos al snel gerenomeede ploegen als Nereus en Theta in het visier kreeg. Ook Skoll 2 werd snel opgerold. Na een kleine stuurfout van Robert, doordat de weg even niet duidelijk was (vorig jaar was de weg opengebroken en nu lagen er opeens een aantal rotondes) zat even de schrik er in, maar door de ervaring in de ploeg kon Team Okeanos richting Lemmer goed doortrekken. Helaas dacht een plaatselijke Lemmeraar daar iets anders over. Hij vond het nodig om Team Okeanos met zijn auto van de weg te rijden. Gelukkig waren stuurmanskunsten net op tijd daar en kon de wagen ontweken worden. Flink schelden en doorfietsen was de enige remedie. Ook de ploegleiding kende wat pech rond Lemmer. Een brug die openstond, dwars door de winkelstraat op zaterdagmiddag 13u een stukje spookrijden, maar ook zonder kleerscheuren en alleen wat achterstand voor de ploegleiders wagen op het team werd Lemmer doorstaan. Richting Urk nog ongeveer 20km rechtdoor. Mathijs "ik weet niet wat ik had, maar vandaag had ik het niet" moest helaas lossen. Op de vraag of de ploegleiding iets voor hem kon doen werd direct geantwoord met "hebben we aspirine mee??" Gelukkig telt de tijd van de nummer 4 en dus kon de rest vol gas doorfietsen om in Urk een keurige tijd neer te zetten. De harde wind had zeker zijn tol geeist. 80km met wind tegen, een gemiddelde van net onder de 40km/u en veel zuur in de benen zorgde voor uitgetelde renners. De verschillen met de (top)concurrentie (Skoll 1, Skadi, Theta, Nereus) waren hoopgevend. Skoll een kleine 2min sneller, Skadi op gelijke hoogte en Theta en Nereus op achterstand.

Na in Urk aspirine gehaald te hebben, 45min gerust te hebben en iedereen weer vol gestopt te hebben met poedertjes, gelletjes, banaantjes, reepjes ed. stond de 2e tijdrit op het programma. Om 15.06u mocht Okeanos van start gaan. Gelukkig was Mathijs weer een klein beetje bijgekomen in Urk en kon hij weer meedraaien in de groep. Iedereen keek erg tegen de lastige 2e rit op. Door de polder, over landweggetjes, vol in de wind...

Na een schitterend begin, ploeg na ploeg werden het eerste kwartier opgeveegd, doemde daar de gevreesde Ketelbrug op. De brug ging nog net, maar 2min later was het voor Mathijs echt afgelopen. Ook voor Willem Jan "nu weet ik het zeker, dit doe ik volgend jaar niet meer..." werd het te veel. Nog 4 renners over, de tijd van de nummer 4 telt, dus niemand mocht meer lossen. Door de polder werd even pas op de plaats gemaakt en zo kreeg FC Heeze (Theta) de kans om weer in te lopen. Van Okeanos een tactische zet. Een beetje in de luwte van deze ploeg wat kunnen herstellen, het waaieren met 4 man even kunnen rangschikken en zodra de beentjes weer wat ontspannen waren werd Theta door de 4 ijzeren mannen van Okeanos op de kant gezet en trok Okeanos gemakkelijk 2min weg. Onderstussen heeft de ploegleiding enkele inwoners van Swifterband enorm geirriteerd door kruispunten af te zetten, met 150km/u over landweggetjes te rijden om weer op tijd bij de ploeg aan te sluiten, maar dat mocht de pret niet drukken.

De laatste 30km kenmerken zich vooral door rechtdoor, nog eens rechtdoor, en dan vooral rechtdoor. Harde wind, dan 2 bomen, weer harde wind, een klein knikje met 10 windmolens en dan nog hardere wind. De snelheid daalde sterk richting de 34 km/u, maar de ploegleiding zag dat andere ploegen niet snel inliepen en dus dat in deze omstandigheden deze snelheid niet slecht was. Feike "vandaag ga ik proberen echt af te zien in de 2e tijdrit.." en Erik-Jan "ohja..helmaal vergeten dat Feike jarig was, en hij komt nog logeren ook..." werden door Joep "hoe langer het duurde des te beter mijn benen werden.." goed bijgestaan. Joep draaide kopbeurten van 30sec waardoor Feike en Erik-Jan ook hun herstel konden pakken.

Robert, de nieuw komer in de ploeg, hield zich ijzersterk en ondanks het feit dat hij de minste puf over had, bleef het ritme goed en was er geen moment twijfel of hij het vol zou houden of niet. Af en toe een kopbeurt overgeslagen, maar onder het motto van Robert "dat laatste stukje met die wind was best pittig..." haalde de ploeg Almere.

In Almere lag dit jaar de finish. Wegens wegwerkzaamheden en de Havendagen in Almere was de finish verplaatst van Muiden naar Almere. ong. 13 km korter dus dan de afgelopen jaren, maar met deze wind was dat wel prettig. Een goed eindschot bracht Okeanos met 4man richting de streep. Daar was het wachten op de tegenstanders. Skoll 1, helaas maar een beetje verwacht, was oppermachtig in de 2e tijdrit, veel power, veel ervaring en echte fietstoppers in de ploeg zorgde voor een bizar snelle tijdrit en de verwachting is dan ook dat Skoll deze editie van het rondje gewonnen heeft. De 2e plek is wellicht voor Okeanos, maar Nereus moet nog alle tijden bij elkaar optellen en aftrekken. Wie heeft er voor de brug gestaan en wie niet? Skadi is ook kanshebber, kortom u zult nog even in spanning moeten wachten wat betreft de exacte uitslag...

De eer is hooggehouden, iedereen helemaal stuk, Willem Jan keurig met wat geloste wel uitgefietst en Mathijs in de trein vanaf Lelystad richting Amsterdam. Kortom, iedereen is weer veilig thuis. Volgend jaar weer! En...Team Okeanos blijft op zoek naar echt snelle fietsers, jonge talenten, gretige sporters en uiteraard fietsers met Okeanos hart om komend jaar eindelijk eens die top 3 plek te verruilen voor het hoogste plekje...!

De ploegleiding