Verslag Head 2014

23 maart 2014 - door PeterT - 0 reacties

Wedstrijdverslag Head

Dit jaar werd de Head verdeeld over twee dagen. De eerste dag werd namens Okeanos alleen gestart door de clubacht dames. Deze mochten ervaren hoe het, net als vroeger, was om de race te finishen in Amsterdam. De dames wisten lang de Amstel-acht, met daarin veel oud-wedstrijdroeisters van Okeanos, achter zich te laten. Helaas moesten zij rond de Utrechtse brug de Amsteldames voorlaten. Het resultaat was een 12e plaats. De Amstel-acht werd uiteindelijk 2de.

Zondagochtend waren het de clubheren die mochten starten in het eerste blok. Zij voeren een spannende boord aan boord strijd met de Hoop. Eindigend in Ouderkerk besloten zij, vanwege de drukte vanwege de grote hoeveelheid stilliggende achten, eerder rond te maken om uit te gaan roeien. Helaas is dit verboden waardoor zij uitgesloten werden.

Om stipt 12:00 uur was het tijd voor de middengroep licht. Met minieme startverschillen was het Nereus die rap naderde. Een mooie strijd om de binnenbocht van de Rozenoordbrug volgde. Lange tijd wisten de lichte heren weg te trappen de achtervolgers. Toch moesten zij uiteindelijk genoegen nemen met de 4de plaats in het lichte 1ste  divisieveld.

Daarna volgden de middengroep zwaar in de combinatie met Skoll. Na een goed resultaat van vorige week, waren de verwachtingen hoog. De groep wist goed te presteren en slechts 1,4 seconde toe te geven op de eerste plaats. Dit biedt mooi vooruitzicht voor het development klassement.

Daarop volgde de eerstejaars zware mannen. Goed resultaat op de 5km van de Heineken deed hen verlangen naar meer. Een mooi race, waar met njord gevochten werd om de beste lijn door de hoerenbocht, leidde tot de eerste punten in het klassement. De roeiers wisten een gedeelde 5de plaats met Gyas te behalen.

In het middagblok waren de dames  aan de beurt. In het 1ste divisieveld was het Ae-Ri Noort die in haar boot Heleen Boers op slag moest missen. Gelijk bleek haar toegevoegde waarde. Waar zij vorige week met overmacht wonnen, geldt dat ze hier genoegen moesten nemen met een derde plaats.

De middengroep dames startte met een last-minute invaller van Willem III. Lotte Pronk, die deel uit maakte van de middengroep dames in 2012, viel in voor Dafne. Hoewel de race er goed uit zag en de afstand tot Gyas steeds kleiner werd, was het de andere Groningse ploeg die hier winst pakte ten opzichte van de Okeanos dames. De middengroep heeft 2,5 seconde toe moeten geven en behaalde de 2de plaats.

Als laatste Okeanos ploeg waren het de eerstejaarsdames. De dames gingen hard van start maar voor hen werd duidelijk wat de bochtige Amstel in huis kan hebben. Een strijd om de posities in de hoerenbocht en daarna zorgde er voor de zij verstrengeld raakte met Skadi/Nereus. Uiteindelijk werd de tijdstraf toegekend aan de combinatieploeg waardoor onze eerstejaars dames de 9de plaats toegekend hebben gekregen.

De hagel die in de middag door de zon overwonnen werd hinderde het aantal meefietsers niet. De Head 2014 zit er op. Waar de meeste ploegen zich op zullen maken voor de Varsity in Houten, zijn er enkelen die de Amstel in een kleiner nummer durven te trotseren. Zij zullen volgende week starten! Voor de rest geldt dat het tijd is om terug te keren naar de veilige bochtenloze Bosbaan. De blik kan gericht worden op de enige echte afstand. Laat het 2km seizoen beginnen!

 

Voorbeschouwing:

Een week na de Heineken is het weer tijd voor de Head. De acht kilometer lange wedstrijd met alle aspecten van het varen op de Amstel. De omval, bruggen en de hoerenbocht, allen zitten in het pakket. Vandaar dat deze wedstrijd niet alleen door de roeiers, maar ook door de stuurlieden kan worden beslist. De juiste koers aanhouden. De roeiers acht kilometer lang bij de les houden, dat zijn hun taken. Voor de roeiers geldt dat zij alles eruit zullen moeten halen om deze lange race tot goed resultaat te brengen. Kortom, genoeg om naar uit te kijken dit weekend.

Op zaterdag zal de dames clubacht starten. Zij zullen vanaf 14:35 uur de over de Amstel racen. Deze dag zal de race starten vanuit Oudekerk en finishen bij de Hoop.

Op zondag wordt er vanuit Amsterdam naar Ouderkerk gevaren.
’s Ochtends op zondag zal de heren clubacht als eerste starten. Zij zullen in het eerste blok starten vanaf 10:27

In blok 2 is de middengroep Licht de eerste wedstrijdploeg die van start zal gaan. Dit zal zijn vanaf 12:00 in het 1ste divisieveld.

Tien minuten later, om 12:10, zal de middengroep zwaar starten in combinatie met Skoll. Vorige week hebben zij laten zien in dit veld aan de top mee te kunnen varen.

Om 12:23 zal in het 4de divisieveld eerstejaars zwaar van start gaan. Met het goede resultaat op de 5k van vorige week, biedt dit een goed perspectief.

In blok 4 zal het 1e divisie dames veld van start gaan om 16:06 uur. Daar zal Heleen Boers samen met Ae-Ri Noort laten zien dat ook op de Head alleen het hoogst haalbare telt.

In hetzelfde blok zal om 16:17 uur de middengroep dames van start gaan in het 3de divisieveld. Met invaller Lotte Pronk zal de combinatie met Willem III aan de start komen te liggen.

Direct daarna volgt om 16:22 uur de eerstejaarsdames. Ook voor hen geldt dat er weer punten te verdienen vallen.

Op naar opnieuw een mooi wedstrijdweekend op de Amstel!

Categorie: