Varsity en Gent

8 april 2017 - door merelK - 0 reacties

Het langebaan seizoen zit erop en komend weekend trappen we het kortebaan seizoen af met de Varsity en Gent! Alle ploegen hebben de Amstel weer ingeruild voor onze eigen bosbaan en zullen komende maanden de strijd aangaan op de belangrijkste afstand in het roeien, de 2k. Boord aan boord zullen ze gaan strijden om te laten zien we die aller beste zijn. 

Varsity
Het hoordnummer van de Varsity is natuurlijk de oude vier. Vele kanalen hebben voorbeschouwingen geschreven en het lijkt een strijd te gaan worden tussen Nereus en Triton maar wij weten beter: Okeanos wint de Varisty, waarvoor hulde! 

EJD - Sarah Tabak
De Eerstejaars Damesch hebben een succesvol langebaan seizoen achter de rug. Na 2x 2e te zijn geworden lukte het op de Head om een blik binnen te slepen. Nu weten we allemaal dat het lange baan seizoen leuk en aardig is, maar waar het omdraait zijn de 2 kilometer wedstrijden. Op de Heineken wisten de meiden afstandblikken te pakken op de 2 afstanden die het meest lijken op een 2k: de 2500m en de 750m. Zo op papier lijken ze dus de favoriet om als eerste beginneling af te worden, maar dat zegt lang niet alles. Het Amsterdam-Rijnkanaal is een veradelijke klotsbak en ook de spanning van boord aan boord racen kan veel aan een ploeg veranderen. 2011 was het laatste jaars dat een Eerstejaars Damesch ploeg van Okeanos op de Varsity won (maar jammer genoeg werden ze gediskwalificeerd wegens een stuurfout).

EJL -  Sarah Tabak
De mannen van Eerstejaars Licht hebben de afgelopen weken met blessures te kampen gehad. Lange tijd was het spannend of ze uberhaupt wel compleet konden starten, maar het lijkt er nu op dat dat toch gaat lukken! Op de Winterwedstrijden is het hen gelukt om punten te pakken voor het klassement, maar op de Amstelwedstrijden is dt jammer genoeg niet meer gelukt. Toch hebben de mannen veel zin in de Varsity, en als ze roeien zoals ze dat ook in de trainingen doen dan zit er zeker een A finale in. Zelf denken ze vooral tijdens de start het puntje ervoor te leggen en dan zorgen dat de rest van de race dit zo blijft.

EJZ- Sarah Tabak
Zwaar wist tijdens de Heineken hun eerste punt voor het klassement te pakken, voornamelijk door een goed uitgevoerde 750m sprint. Natuurlijk smaakt dit naar meer en zijn de mannen erop gebrand om punten te pakken. Afgelopen weekend is er gespard met de Eerstejaars Zware ploeg van Phocas, die jammer genoeg wisten te winnen. Toch heeft dit veel goed gedaan, ze hebben hier van geleerd om zich niet gek te laten maken door andere ploegen en een eigen race te varen. Dit in combinatie met een goede start moet er voor gaan zorgen dat er weer punten gepakt gaan worden, en het liefst natuurlijk in de A finale.

EJLD - Manon van den Bogaart
Ook onze lichte dames hebben het langebaan seizoen achter zicht gelaten. Ze zijn weer ‘thuisgekomen’ op de Bosbaan en hebben hier de afgelopen weken grote stappen gemaakt om komende zondag op de eerste 2k wedstrijd te gaan knallen. Nadat tijdens de afgelopen wedstrijden is gebleken dat het in het EJLD*4 veld ongelofelijk dicht bij elkaar ligt, zijn de dames vastberaden er alles aan te doen om zich dit weekend van hun beste kant te laten zien op deze bijzondere wedstrijd. Opvallend genoeg was er de afgelopen wedstrijden driemaal een andere ploeg de snelste. Argon, Triton en Gyas gingen er met de winst vandoor. Zij staan op dit moment respectievelijk 1 e , 2 e en 4 e in het klassement, gevolgd door Okeanos op een 5 e plek. Zouden dit weekend dan onze meiden aan de beurt zijn om er met het blik vandoor te gaan?

Jurgen en Christiaan - Ruben Houkes
Morgen is het dan zover. Eindelijk de reden waarom al die ellenlange trainingen op de Amstel zijn gemaakt. De eerste 2k wedstrijd! En wat voor één! Een meter lager dan de toeschouwers, waardoor deze klotsbak genaamd het Amsterdam-Rijnkanaal veel wegheeft van een ouderwetse arena. Kunnen Jurgen en Chris met dit water om kunnen gaan? Uit trainingen blijkt dat er wel een goed ritme met redelijk wat snelheid in zit, maar dit is wel gevaren op het relatief 'veilige' water van de Bosbaan. Morgen zullen we zien hoe flexibel ze varen!

Ruben Houkes - Alexander Driebeek
Ruben zal na een succesvol jaar in de 2- met Rick, dit seizoen beginnen in de skiff. Hij heeft deze winter vele kilometer op de amstel heen en weer gevaren en is op trainingskamp in Varese geweest. Dit allemaal om zich te bewijzen. Komende zondag is het zover, hier zal blijken of het zijn vruchten heeft afgeworpen. Hij heeft al bewezen dat hij mee kan komen in de skiff, door op de NSRF 2016 een 2e plek in de a-finale te varen. Dit terwijl deze gekke man al 3 andere velden had gestart dit weekend. Ruben heeft er wel even een tijdje uit gelegen vanwege een blessure maar hij heeft vertrouwen dat hij zal kunnen starten. Het veld is verdeeld, sommige jongens zijn net pas in de skiff gestapt en anderen hebben er al een seizoen opzitten. Toch lijkt Ruben de beste kaarten in huis te hebben voor dit veld. Hij zal flinke tegenstand krijgen van Koen van Brussel (Vidar) die vorige zomer het WK u23 in de lichte 2- gevaren heeft. Deze knul is al Elite in boordroeien, en heeft de Hel van het Noorden dan ook ietsje harder gevaren dan Ruben. De verdere skiffeurs in het veld hebben geen noemenswaardige wedstrijden gehad. Ik verwacht dat Ruben een sterke race zal kunnen varen en wie weet mogen we heb weer kaal scheren.

Gent
Bijna alle ouderejaars roeiers reizen af naar Gent om aan het begin van het seizoen nog twee 2k races mee te pakken ipv de strijd aan te gaan met de klotsbak in houten. Tegenstand komt er vanuit alle hoeken van het land maar ook uit het buitenland. Ondertussen zit de eerste dag erop. Het was wat wennen met de deining in het water, starten uit de startblokken en racen tegen andere ploegen maar het was een mooie eerste dag. Alle starts werden een uur uitgesteld vanwege de mist maar de rest van de dag was het stralend weer en heeft het zonnetje zijn best gedaan!

MGLD (Meaghan en Manon) waren de eerste van de dag, de eerste wedstrijd in deze combi die de rest van het jaar in het dev2x klassement zullen deelnemen. Ze hadden wat pech met een rigger die los zat en hebben daarom ook niet alles kunnen laten zien wat ze in huis hebben maar voor een eerste race was het een goed begin. Morgen krijgen ze een tweede kans! 

Boris Wolbink start niet twee keer maar vier keer dit weekend. Zowel in het zware als het lichte veld. Vandaag trapte ze af in het lichte veld waar ze er met een 3e plaats van doorgingen. Met een goede oefening in de ochtend wisten ze ook in het zware veld ploegen achter zich te laten en dat resulteerde in een 5e plek. Op naar morgen waar ze de lessen van vandaag weer mee kunnen nemen om weer 2x te knallen.

Ook voor Rianne was het de eerste wedstrijd samen met haar nieuwe partner Jonneke van Skøll, ze zitten net samen in de 2- en zullen dus ook nog veel stappen gaan zetten maar in deze eerste race kwamen ze goed mee met de heat waarin ze zaten. De heat ervoor ging wel een stukje harder en dat was de heat waarin Jocelyn samen met Willeke van Triton roeide. De eerste 500m lagen ze vooraan samen met Nereus maar uiteindelijk wisten die toch beter om te gaan met het roeiwater in Gent en gingen er met de overwinning vandoor. Jocelyn en Willeke werden na een goede eindsprint 2e in hun heat en daarmee ook 2e overal. Morgen is het veld een stuk kleiner met maar drie ploegen aan de start en zullen Rianne en Jocelyn het boord aan boord tegen elkaar opnemen!

Na een tocht wat tegenvallende Hel en Winterwedstrijden was Claartje vandaag gebrand om te laten zien wat ze kon. En dat heeft ze gedaan! In de heat had ze twee hele sterke buitenlandse ploegen die veel internationale toernooien hebben gevaren maar Claartje bleef rustig en voer haar eigen race. De andere twee ploegen in haar heat (Laga en Nereus) heeft ze ver van zich getrapt en met een hele sterke race wist ze uiteindelijk een goede eindklassering te veroveren. Er waren twee ploegen die net een seconde sneller waren dus morgen gaat ze er alles aan doen om te laten zien dat ze ook die kan verslaan! 

MGL deed vandaag hun oefenwedstrijdje voor de oude vier morgen. Zo konden ze samen nog een keer doornemen hoe ze morgen de perfecte race gaan varen in de voorwedstrijd des doods. Ze hebben de puntjes op de i gezet en weten nu hoe ze de start gaan doen, hoe het is om te racen, wanneer de pushes ingezet moeten worden en bovenal hoe het is om tegen zware ploegen te varen. Het was een goede oefening en in dit zware veld hebben ze heel wat zware ploegen achter zich gelaten. Dit belooft wat voor morgen als de jongens echt voluit zullen gaan! 

MGD begon het oproeien met materiaalpech. Maar zoals coach Laura zei: je hebt één keer per jaar materiaalpech dus dan hebben we die nu vast gehad. Met maar weinig tijd om op te roeien moesten de dames in een keer door naar de start. Het was een lange spannende strijd met Asopos die helaas voor de dames verkeerd uitpakte want het was Asopos die er vandaag met de winst vandoor ging. Morgen liggen de dames weer tegen deze ploeg en nu het materiaal ze niet gaat tegenwerken zullen ze laten zien wie er nou echt de beste is. 

Categorie: