Varsity

5 april 2014 - door PeterT - 0 reacties

 

Varsity

Vanuit de georganiseerde Varsitycruise waren er vele Okeaniden aanwezig bij de Varsity in Houten. De eerstejaars hebben kennis mogen maken van de sfeer rondom de Varsity. De wedstrijd kon dit jaar gevaren worden op mooi water. Bijna even glad als de Bosbaan. In de loop van de dag kwam de wind op, wat kennismaking met de deining als gevolg had.

In alle vroegte mochten eerst de dames van start in het overnaadse vieren veld. Dit nummer voor competitieroeiers is slechts bij Varsity uitgeschreven.  De dames lagen de eerste 500m goed in het veld. In tegenstelling tot de concurrentie voeren zij met houten palen. Het extra gewicht deed er voor zorgen dat de finale helaas niet gehaald is.

De eerste wedstrijdploeg ging van start in het DB4+ veld. De dames hebben eerder al laten zien dat zij niet onder hoeven te doen voor de concurrentie. Na een comfortabele start voeren zij door zonder verval naar een overwinning in de voorwedstrijd. De finale volgde. Met een laatste plaats na 500m wisten zij zichzelf voorin het veld te plaatsen. Na 1000m hebben de derde plaats bemachtigd. Hoewel zij hun meerdere moesten erkennen in de tweedejaarsploeg van Vidar, wisten ze de 2de plaats te bemachtigen. Zeer goed resultaat voor deze ploeg.

Het daaropvolgende veld was het Jonge Achten veld. Na enige vertraging kon eerstejaars zwaar hier van start gaan. Na een ongelukkige start van de drie naast elkaar gelegen verenigingen Euros, Okeanos en Vidar, brak de strijd los. Het feit dat bij de Varsity ballijnen ontbreken eiste hier zijn tol. Dit zorgde er voor dat de race niet gevaren kon worden zoals gepland. Het bereiken van een finaleplaats was hierdoor onmogelijk geworden.

Eerstejaars dames volgden. Om hun plaats voorin het klassement te behouden moesten ook zij hier goed presteren. In de voorwedstrijd  wisten zij Theta achter zich te laten. Met de derde plaats waren zij door naar de A-finale. In de finale ging de ploeg goed van start. Waar zij na 500m de 2de plaats noteerden, verloren zij terrein in de 1500m die volgde. Het resultaat was de 6de plaats, wat betekent dat er weer punten voor het klassement binnen zijn.

Eerstejaars licht heeft de Head niet gevaren om zich volledig te kunnen richten op het 2k-seizoen. De progressie is duidelijk gemaakt. Na een goede 1000m lagen zij tweede in het veld. Helaas was het verval in de tweede 1000m te groot om de finale te behalen. Met een halve seconde achter Phocas werden zij vierde plaats in hun voorwedstrijd. Als deze lijn doorgezet kan worden, kunnen zij zich sterk verbeteren ten opzichte van de start van het seizoen. Iets wat wij allen hopen!

Na de voorwedstrijd van het Lichte Achten veld, was het dan eindelijk zover. De mannen die lang getraind hebben om het hoofdnummer van de Varsity te mogen starten, waren er klaar voor. Met een denderende opening lagen zij 1000m eerste in hun voorwedstrijd. Iets wat de rode uit Delft niet verwacht hadden. Na enig verval in de derde 500m was de strijd om de finale losgebarsten. Met Vidar bleef het spannend tot het eind. De eindsprint werd te vroeg ingezet van Vidar. De timing van de mannen was perfect. In de laatste halen werd het taftje er voor gedrukt. De finale van de Oude Vier 2014 is bereikt. Een uitzonderlijke prestatie. Iets wat de afgelopen 5 jaar namelijk niet gelukt is.

 

De scheepvaartpauze volgde. Daarna volgde een sfeernummer. Het DvH & Knorr 2+ met onze barcommissaris aan boord startte. De gevaren 500m is een wedstrijd waarbij winst niet gelijkstaat aan de snelste tijd. Met een tijd van maar liefst 8:28.29 werden zij zonder twijfel laatste.

De middengroep Licht startte in het LSA 4- veld. De Lichte mannen mochten direct finale varen. Met een onderbezet veld leek er alle ruimte te zijn. Toch deed een bijzondere  situatie zich voor. De ploeg van Euros snoekte, kwam haaks in de baan van Okeanos te liggen. Hierdoor moesten de jongens laten lopen. Een race die bevestigd dat op de Varsity alles kan gebeuren. Euros werd uitgesloten. De tweede plaats was het gevolg.

De finale van het hoofdnummer was iets waar allen naar uitkeken. De sfeer op de kant zat er goed in. De mannen hadden goed gegeten om volledig te kunnen herstellen van de voorwedstrijd. Voor het eerst in vijf jaar heeft Okeanos bewezen finale waardig te zijn in het Oude Vieren-veld. Een stevige start liet hen toe het eerste deel bij te blijven met Laga en Njord achter zich te laten. Gyas maakte een stuurfout en al snel was duidelijk dat de winst niet meer door hen behaald kon worden. Toch waren zij de enige ploeg die mee kon varen met de bordeaux bladen. Na 2k-bord begon het zuur parten te spelen. Nog even konden zij puntje-kontje blijven liggen met Laga, maar uiteindelijk moesten zij toegeven. De uiteindelijke plaats die zij behaalden was de 5de. Op de kant besefte de mannen nog niet wat voor een prestatie zij geleverd hebben. Jaren na wachten, hebben zij Okeanos mogen vertegenwoordigen in de finale der Oude Vieren. Iets waar wij als vereniging trots op zijn.

De Varsity liep ten einde. De kroegjool werd gehouden. Normaliter is het vanaf dit moment aftellen naar de Bosbaan wedstrijden. Dit jaar echter wordt het verlangend vermogen op de proef gesteld. Eerst zullen wij uitkijken naar de wedstrijden in Gent en de Skoll-cup volgende week. 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

De Varsity in Houten
Wij zullen de geliefde Bosbaan voor eerste 2k- wedstrijd verlaten aanstaande zondag. Ook Okeanos zal zich richting Houten begeven om te starten op het Amsterdam Rijnkanaal. Voor de eerstejaars ploegen weer kans om zich te meten met de rest van het veld. Voor de ouderejaars is het starten altijd weer mooi. Maar als vereniging leven wij toe naar de race van de Oude vier. De tijden waarop de roeiers zullen starten zijn de volgende:

10:10 uur             Dames Overnaadse Vier             

10:25 uur             Eerstejaars dames vier (DB4+)

10:30 uur             Eerstejaars zwaar (Jonge Acht)

11:10 uur             Eerstejaars dames (Dames Acht)

11:55 uur             Eerstejaars Licht  (Lichte Acht)

12:10 uur             Voorwedstrijd Oude Vier

 

14:30 uur             Finale Overnaadse 2+ ( 500m)

14:40 uur             Finale Eerstejaars dames (DB4+)

15:40 uur             Middengroep Licht (LSA4-)

16:05 uur             Finale Dames Acht

16:15 uur             Finale Lichte Acht

16:25 uur             Finale Jonge Acht

17:00 uur             Finale Oude Vier

Categorie: