Tromp Boat Races

14 oktober 2016 - door merelK - 1 reactie

Nabeschouwing Tromp Boat Races.

Afgelopen weekend stond de Tromp Boat Races op het programma. Voor het eerst dat deze wedstrijd verdeeld was over twee dagen. Bastiaan mocht op zaterdag de spits afbijten in een vol H1x veld. Helaas kwam hij in de problemen met een brug tijdens het inhalen van een tegenstander, hierdoor verloor hij veel tijd en werd uiteindelijk zevende in zijn veld. Als Bastiaan de brug niet had hoeven ontwijken was hij sowieso in de top drie beland, wat zeker geen slechte prestatie is! Op naar de hel van het Noorden, waar het volgende moment is dat Bastiaan zichzelf kan bewijzen. In hetzelfde blok startte ook Ruben in zijn skiff. Zijn eerst wedstrijd in de skiff uitkomend voor de Amstel, een goede race bracht hem naar een vijfde plek in het LSB1x veld.

Daarna was het de beurt aan Jurgen en Christiaan in de 2-. Na al een seizoen samen in de boot gezeten te hebben gaat het dit seizoen natuurlijk echt om de blikken! De eerste drie kilometer waren erg strak, helaas sloeg daarna de vermoeidheid toe en moesten ze technisch wat inleveren. Toch mogen ze tevreden zijn met een knappe zesde plek in het H2- veld en ze weten waar ze komende tijd aan moeten werken om weer stappen te zetten richting de Hel van het Noorden. In dit zelfde blok kwam ook Boris met zijn combipartner van Skøll voorbij, ze zitten nog niet zo lang samen in de boot dus dit was meteen een goede test. Het roeide technisch al best goed en ze hebben mooi middenmoot gevaren.

Op zondag was het Rianne die de spits mocht afbijten in haar skiff, ze begon meteen al goed met boten inhalen en ze heeft er in haar race meer dan tien ingehaald! Vanaf de kant was het genieten om te zien hoe makkelijk ze voorbij de tegenstanders voer. Uiteindelijk werd ze in het D1x veld knap vierde. In de middag was het de beurt aan onze MGL. In een 4+ gestuurd door Veerle voeren ze een mooie wedstrijd en mochten aan het eind nog bijna een zware vier inhalen. Met een mooie race en een derde plek is het een goede start van het seizoen.

Als laatst was het Randstad die alles op alles zette om de Radboud UMC het voor aan de schenen te leggen. Na nog geen kilometer worden de eerste dames skiffs ingehaald en is de andere bedrijfsacht al niet meer in zicht. Het spannendste moment verder in de race was onder de smalle brug door een skiff in halen. Met een tijd van 19.18.3 en twee en een halve minuut winst op de tegenstander is er een overtuigend blik behaald in het bedrijvenveld. 

 

 

Voorbeschouwing:

LSB1X

De voor de Amstel uitkomenden, zware bal in licht lichaam, Okeanied Ruben, start de tromp dit jaar in zijn eentje. Vorig jaar roeide hij deze nog in de 2- met zijn buddy Rick. Die had er denk ik geen zin in.

Het is een pittig veld, vooral omdat Ruben het zal moeten opnemen tegen jongens die internationale ervaring hebben. Frank Tijdink van Theta mocht eerder dit jaar zelfs uitkomen op het WK niet-olympische nummers. Echter deed hij dat in de 2-, er kan dus niks gezegd worden over zijn scullcapaciteiten. U mag ervanuit gaan dat hij dat echter wel kan en redelijk goed.
Ook bij Gyas hebben ze een guy met internationale ervaring. Je boy Damion Eigenberg is in 2015 Europees Student kampioen geworden. Echter deed hij die ook boordroeiend.

Echter Ruben kan peddelen, deze knul heeft namelijk op de NSRF 4 velden gestart, en in die 4 velden heeft hij elke keer de A-finale gehaald. Gekke man. Hij heeft daar laten zien dat hij zowel kan boordroeien en scullen. Wat het echter te wachten staat durf ik nog niks over te zeggen. Op Roeined noemen ze Ruben zelfs een van de bekendere skiffeurs. Waarom ze dat zeggen, dat weet hij zelf ook niet. Hij gaat wel zijn best doen om dit te bewijzen.

D1x

Rianne zal dit weekend aan de start verschijnen in haar skiff! Al jaren weten we dat Rianne hard kan gaan op een ergometer en afgelopen jaar heeft ze zich opnieuw bewezen in de boot samen met Jocelyn. Hoe zal ze het doen in haar eentje in de skiff? Het is een goed bezet veld met veel meiden van Project 2020 en ook een oud bekende, Lotte Pronk, die het water en de bochten in Hilversum wel kan dromen. Het beloofd een spannende wedstrijd te worden!

H1x

Bas neemt het dit weekend daarentegen wel op tegen gasten die zowel hard gaan op de ergo, als in de boot. Koen Metsemakers, Robert Vicic en Amos Keijser hebben in het verleden al laten zien dat zij toch pittig hard kunnen roeien. Gelukkig is Bas ook niet vies van een beetje vermogen op het water leggen. Verder starten er ook een aantal lichte pikken met een identiteitscrisis. Of ze te dik zijn om in te wegen, of het lichte pikken bestaan gewoon walgelijk vinden weten we niet. Beide redenen zijn natuurlijk meer dan gegrond om in het zware veld te starten. Wat we wel weten is dat deze Ivo de Graaf van Nereus en Daan Klomp van Orca eng hard kunnen skiffen. Het beloofd goed roeien te worden dus. Over de uitkomst valt echter nog niet echt iets te zeggen. Het enige wat te zeggen valt is dat Bas gewoon een hele mooie jongen is.

H2-

Vetkleppen pakken. Dat mogen Jurgen en Chris dit weekend gaan laten zien in een niet al te groot veld. Niet te groot in de hoeveelheid boten dan. Want het aantal zetpillen in dat veld is wel goed aan. Zowel Laga als Vidar houden het vetpercentage in het veld lekker hoog. Dikkerds die enorme drollen op een ergo kunnen leggen, maar niet absurd efficiënt roeien. Dit moet dus een mooie uitdaging zijn voor Jurgen en Chris. Joris Pijs en Arnoud Greidanus  daarnaast ook weer eens met elkaar. Na een toch wat teleurstellende Olympische Spelen zoekt Joris Pijs misschien weer iets vertrouwds. Een aantal jaren geleden ging deze combinatie nog jankend hard, maar de vraag is natuurlijk of dat nog steeds zo is. Verder starten er nog Triton, Proteus en Thêta. Deze laatste ploeg vaart al jaren achteraan in het 4+ veld. Dus de verwachting is niet echt dat zij opeens moeilijk hard in misschien wel het meest technische nummer gaan.

LH4+

In het LH4+ veld zal het ‘golden kwartet’ van licht’16(vo) starten. Vorig jaar hebben zij laten zien dat zij in deze combinatie kunnen schitteren en zij gooien daarom ook hoge ogen.
Zij zullen zondag starten om 13:00 bij de 5250 meterlijn en finishen in het prachtige Hilversum. Maar dit strijden doen zij niet tegen de slechtste roeiers van ons kikkerlandje.
Laga 1 stapt de vier-met in met een lading aan roeiervaring en opgeteld wel 25 blikken, ook de Amsterdamse roeiers in het bordeauxrood leggen een boot op het water die vorig jaar redelijk presteerde in het LDev 4- klassement. Zij treffen tevens een aantal roeiers uit het Lej8+ veld van vorig jaar. Kortom, een palet van verschillende roeiers; de een met meer en de ander met wat minder ervaring.  Onze mannen hebben vaker laten zien dat niet alleen ervaring, maar ook een goede combinatie heel hard kan roeien.

Vorig jaar heeft de heer Steenvoorden bewezen dat hij goed kan roeien met 7 buikspieren, maar na scheurbuik onder de leden te hebben gehad afgelopen zomer, heeft hij er nog maar 6 over. Het panel van de almighty Redacie is hierover in beraad gegaan en hier is het antwoord op de vraag of je hier hard mee gaat nog niet beantwoord; hij zal ons moeten verrassen. De heer Rijkers kon het afgelopen jaar zeer goed roeien, maar enige tijd geleden hoorde ik dat zijn gedachten sporadisch uitgaan naar ene Lenie. Wie of wat zij ook is, wij hopen in ieder geval dat zij zondag ook langs het Hilversumse kanaal staat, dan kunnen wij aanschouwen waar deze jongen over droomt ‘s nachts.
De heer Spijkerman bleek wat wispelturig over zijn besluit om deel te nemen aan de selectie van onze middengroep licht(vo), maar uiteindelijk heeft hij toch gekozen om wederom (respect, oude bok) mee te roeien. Zou er hierdoor enige twijfel ontstaan over onze lichte(vo) vier-met? Absoluut niet! Op nummer 3 van deze boot zit namelijk een man met een PR(je moest eens weten…) en dat terwijl inwegen niet eens een probleem is. Oftewel, een combinatie die zeker gaat zorgen voor extra competitie in het veld, maar spannend zal het zeker blijven. Hoe fit zijn de jongens nu? En hoe zullen zij het doen tijdens deze niet-2k race, hun eerste in de vier-met? Wij wensen hen in ieder geval ontzettend veel succes en weten dat deze jongens niets anders willen dan hard roeien en winnen.

Randstad 8+

Al twee jaar op rij heeft Randstad de Tromp op haar naam geschreven. Gaan ze dit jaar voor de derde keer op rij winnen?! Het ziet ernaar uit dat ze veel kans maken, het veld is niet erg goed bezet met maar één tegenstander en Randstad heeft veel ervaring aan boord. Met oud wedstrijdroeiers als JP van Straten, Peter Florijn, Tino Offereins, Alain Verburg (van Nereus), Frans van Kreuningen, Tomas Friedhoff, het geheime wapen Pieter Mooijma en niet te vergeten ons internationaal kanon, Tim Kok! Caitlin Smit zal haar debuut maken als stuurvrouw om deze ploeg naar de winst te sturen.

LH2-

En dan tenslotte niemand minder dan onze eigen Boris Wolbink. Afgelopen jaar heeft hij samen met Bram Verhulst heel wat 2- ervaring op mogen doen. Dit jaar is hij in het schuitje van Jonkman gestapt, geen onbekende voor onze middengroep lichte pikken. Dit weekend zal hij samen met J. Hoffman van Skoll roeien voor de blikken en de eer. Wellicht een gouden combinatie?
 

Categorie: