Toevoeging aan de historische tijdlijn

25 maart 2019 - door VeerleW - 0 reacties

Wie wel eens een blik heeft geworpen op de lijsten in de vide, heeft gezien dat hier vier roeipakjes hangen; Twee nationale tenues en twee oude pakjes van Okeanos. Vanaf vandaag hangt er een nieuwe lijst in de vide van Villa Erevlot met een nog ouder wedstrijdtenue van de R.S.V.U., namelijk het wedstrijdshirt waar in 1971 het allereerste blik voor Okeanos in gewonnen is. Alexander Kuyper, Erelid en winnaar van dit eerste blik, heeft dit shirt tijdens de het Amsteldiner aan Okeanos overhandigt.

In het voorjaar van 1969 zou Okeanos voor het eerst hebben meegedaan aan de Head of the River als niet iemand vlak van tevoren door de huid van de geleende acht van RIC was gestapt. Uiteindelijk startte in 1970 voor het eerst een Okeanosploeg op de Head. Dit debuut op de Amstelklassieker leverde een eennalaatste plaats op. Alexander Kuyper stuurde deze acht. Hij kreeg de smaak te pakken en formeerde een viermet, samen met Harm Losekoot, Jaap Vlught en Cees Groen. Het was de eerste serieuze wedstrijdploeg van Okeanos. Het was een ploeg die in vele opzichten het beeld van Okeanos in het begin van de jaren zeventig zou gaan bepalen.

Tijdens de WRB-sprint bij roeivereniging de Goudse finisten Harm Losekoot en Jaap Vlught in de tweezonder als eersten. Deze allereerste Okeanos-overwinnig werd beloond met een…. Vaantje. Losekoot en Vlught trokken vlak na deze mager beloonde sprintoverwinnig, samen met Alexander Kuyper en Cees Groen, het eerste echte 2000 meterblik voor Okeanos, roeiend in de Samyel Pepys, tijdens de Laga Lustrumwedstrijden op 3 en 4 juli 1971. Dit keer was er wel echt blik.

Jaap Vlught: De wedstrijd was op de Schie, op een twee-ploegenbaan. Dat was loodzwaar. Veel zwaarder dan een wedstrijd in een baan met zes ploegen. Je ging echt tegen elkaar de strijd aan. Op zaterdag wonnen we vrij eenvoudig van Euros. Vervolgens moesten we tegen Aegir. Dat werd een bikkelhard gevecht. Ik dacht: “Ze mogen ons niet voorbij! Over m’n lijk!" En we wonnen. Op zondag moesten we als eerste tegen Ondine. Ik was die dag niet met de rest van de ploeg meegereden en kwam met m’n eigen auto. Bij de roeibaan kwamen de roeiers van Ondine naar me toe met de mededeling: "Je ploeg staat met pech langs de weg. We wachten wel tot jullie compleet zijn”. Het was nog waar ook. De auto had het op weg naar Delft begeven. Ondine was zo sportief om te wachten tot we konden starten, terwijl ze wisten dat wij sterker waren. We wonnen. In de finale moesten we tegen Skadi. Aegir wenste ons van tevoren nog succes. We wonnen! Het was ons eerste 2000 meter blik. We waren uitzinnig van vreugde.

Alexander Kuyper had het shirt dat nu in de vide hangt aan tijdens deze Laga Lustrumwedstrijden. Als je dit shirt vergelijkt met het pakje dat al in de vide hing en het pakje waar we nu in roeien, zie je dat de kleding continu veranderd. Het eerste shirt was wit met rode en groene biezen. Later werd de rood en groene streep aan de voorkant, en het logo aan de achterkant toegevoegd. Op enig moment in 1969 verscheen er tijdens een wedstrijd een ploeg in geheel rode shirts en groene broeken aan de start. Kennelijk vond men dit bij nader inzien overdone en koos men toch weer voor het subtiele wit. Er zijn zelfs wel eens ploegen in een wit broekje gestart!

Categorie: