Succes in het Noorden

21 juni 2010 - door Maartenb - 17 reacties

Het was een mooi weekend voor de wedstrijdroeiers van Okeanos, in vele opzichten. Roel 9e op WC-2, twee sprintblikken, vier 2km-blikken en meerdere overgangsroeiers erbij.

Roel Braas ging als enige van Nederland naar de tweede World Cup. Hij deed het goed en behaalde halve finale. Hier redde hij het helaas niet om de finale de bereiken. In de B-finale deed hij beter, na lang op de eerste plaats te hebben gelegen, werd hij uiteindelijk derde. Het resultaat was dus 9e overall.

De rest ging naar Groningen. Na vele kilometers rijden, met een lucht die steeds donkerder werd, kwamen we aan in Harkstede. De tribunes waren leeg en er hing een verlaten sfeer. Maar die sfeer werd verbroken toen een vier van de Eerstejaars Dames het water op ging. In het DN4+ veld voeren zij met klappen vol zelfvertrouwen naar de finish. De ontlading was groot, zij hadden het blik gewonnen.
Eerstejaars Zwaar wil het sprintklassement winnen. Met meer dan een lengte voorsprong over 500m wonnen zij het blik. Hiermee is met nog één wedstrijd te gaan het klassement zeker gesteld. 100% score op de Martini-sprint.

Eerstejaars Zwaar was een ware thriller dit weekend. In voorwedstrijd voeren zij de snelste tijd. Zou het dan dit weekend echt gaan gebeuren in het Ej8+ veld? In de finale kwam kanshebber Nereus te laat aan de start en werd er zonder hen gestart. Maar door hinder van dezelfde ploeg moest de race opnieuw worden gestart, ditmaal met Nereus (tegen de reglementen in). De wind die haaks op de baan stond woekerde flink aan. Door huizenhoge golven moest EJZ heen roeien. In die chaos ging Laga in de baan van Aegir roeien (in de luwte) terwijl er hooguit één meter licht tussen de boten zat. Laga viel uit elkaar en was gezien. Het ging nu tussen Nereus en onze mannen, met halve lengte voorsprong voor Nereus in de laatste 500m. Stiekem dacht iedereen, Nereus wordt toch uitgesloten, het blik is voor ons. Maar EJZ begon aan een inhaalrace. Er bleef nog een taft over in de laatste meters. In drie halen wist EJZ die taft goed te maken, finishfoto. Na lang beraad bij de wedstrijdleiding, bleek dat EJZ met enkele millimeters op de finishfoto gewonnen had! Een geweldig blik, met een geweldig verhaal.

Bart Kroes en Mathijs Ardesch kwamen voor één race naar Groningen. In een nieuwere boot voeren zij statig over de baan. Soepel gingen zij met de golven om, erg soepel. Waar de rest aan het stoeien was, vlogen zij over het water. Met wel 8 seconden wonnen zij het blik, drie lengtes, zeer veel overmacht.

Voor Kristel Kooij gold eigenlijk hetzelfde. Voor één race naar Groningen. Even het blik ophalen, zou je bijna zeggen. Vanaf het begin nam zij de leiding. De tegenstanders zouden haar die race niet meer zien, het blik was voor haar! Hiermee werd zij ook als sculler overgangs!

Tweedejaars Dames kwamen alleen zondag naar de baan. Sanne de Fijter en Mirte Balke startte weer in de combinatie met Triton. Na de vorige wedstrijd geblikt te hebben, waren zij de grote favoriet in het DN4- veld. In de finale had Laga een goede start en hierdoor kregen zij vleugels, onze dames konden hen niet meer terugpakken en werden 2e.
De andere vier dames voeren in het DO4- veld. De vorige wedstrijd hadden zij de snelste tweede kilometer, hier moesten zij iets mee. In de start verloren zij een lengte op de favoriet Theta. In de tweede 500m liepen zij weer iets in. Hierna bleef de afstand hetzelfde. Een zeer goede race, wie weet dat ze op de slot Theta het nog moeilijk gaan maken.
Aan het einde van de dag stapten zij met de twee viertjes in de acht, gestuurd door Mireille Vonk. Het bleef nog een tijdje spannend met de acht van Phocas. Maar gelukkig rekende onze dames na de 1000m met hen af. Het vierde blik van Okeanos was een feit. Hiermee werden Mirte en de Tritondames overgangs.

Tweedejaars Licht had een goed weekend. Ze konden voor het eerst goed mee starten en voeren met overtuiging naar de finale in het LDev4- veld. In de finale was Orca duidelijk de beste. Daarachter werd gestreden om de tweede plek. Helaas viel uit elkaar het bij onze mannen in de laatste meters en werden zij 4e. De volgende dag was het direct finale in het LO4- veld. Wederom was het Orca die vooraan voer, maar minder overtuigend dan zaterdag. TJL ging versnellen in het tweede deel van de race. De vier van Nereus was gezien. Even leek het erop of zij Aegir ook gingen pakken, maar dit lukte net niet, de 3e plek was voor TJL.

Eerstejaars Licht ging van start in het LB4+ veld. In de voorwedstrijd voeren zij erg overtuigend naar de eerste plaats. Ze lieten echt zien dat zij een kanshebber waren voor het blik. In de finale bleef het lang spannend, maar Phocas, die zij in de voorwedstrijd nog versloegen, deed op de 1000m een goede opzet, onze mannen kwamen niet meer terug. De tweede plek was voor hen.

De eerste vier van de Eerstejaars Dames voeren zaterdag in de vier. De dames hadden bewezen dat ze konden sprinten. Na 1000m moesten ze toch twee ploegen voorbij laten gaan. Maar ze herpakten zich en wisten Theta in de eindsprint toch nog te pakken, 4e plek.
Zondag gingen ze het nog een keer proberen in de acht. De voorwedstrijd was erg spannend. Als eerste kwamen zij door de 500m. Daarna ging Proteus er vandoor. Heel lang bleef het spannend met Saurus. Met minder dan een seconde verloren zij van hen, ook geen snelste derde, net geen finale dus.

Thijs Bosgoed en Ramon Vogelzang waren elkaars concurrenten dit weekend. Dit werd meteen de harde waarheid toen Ramon in de voorwedstrijd van het N1x veld Thijs buiten de finale hield. Ramon werd in de finale uiteindelijk 4e. De zondag was weer hetzelfde verhaal maar dan in het B1x veld. Als de baan 2 meter langer was geweest was Thijs de jongen van Euros nog ingehaald, maar net geen finale. Ramon kwam net de tekort om mee de te doen om de winst in de finale. Hij werd netjes 3e.

Resultaten Okeanos
NU over Roel
Blikkenlijst