ST bedwingt de zee

19 oktober 2009 - door Lea - 7 reacties

Wat heeft een fiat panda met en een topsnelheid van 93,7 km p/u die 5 gasten van min 90 kg & 1m90 vervoert, windkracht 4, golven van 3 meter en een temperatuur van circa 10 graden met elkaar te maken?

Juist, de 5e editie van het NK Surfroeien.

Voor Okeanos, namens het disputum Stercus Tauri, werd de vorig jaar veroverde Nederlandse Titel, afgelopen zaterdag verdedigd. Het absolute topteam om dit huzarenstukje ten uitvoer te brengen bestond uit de heren: Versluis, “jaja, wie kent hem niet” Bosgoedt, “ik ben 2meter 6” Kraaiij, de HEUT & ondergetekende.

De concurrentie beloofde veel weerstand te bieden. Zo was de gehele visserspopulatie van Urk (te herkenen aan de gouden oorbel in het rechteroor en armen die enigszins in de buurt kwamen van vice-WU-wereldkampioen in de skiff Braas) uitgelopen en was zowel het eerste als het tweede nationale team aanwezig. Vooral Team Holland 1 had een zeer sterke bezetting met als sterspeler; de eerste Nederlandse winnaar van The Boatrace GJ “5:49:4” Eggenkamp.

De voorrondes en de daarin vertoonde macht van de Okeanos/ST heren zal ik de lieve kijkbuiskindertjes besparen. De spanning was om te snijden, net als de koude gure wind overigens, toen de heren van team ST is er en Team Holland 1 opgeroepen werden voor de halve eindstrijd.

Met vereende krachten ramden de twee teams, zij aan zij, door de bruisende branding. Het doel was om rond de keerboei te geraken en vervolgens als eerste te finishen bij de vlag op het strand. Een keihard knock-out systeem dus, waarbij alleen de winnaar toegang kreeg tot de finale en uitzicht bleef houden op de Nederlandse titel.

De twee boten maakten bijna tegelijk rond bij de keerboei en de beslissing zou gaan vallen op de terugweg. Welke van de twee boten zou de beste golf pakken en welke eindsprint richting de vlag zou het snelst zijn? Helaas escaleerde (het volledig uit de klauwen) toen de landing van team ST is er op het strand van IJmuiden werd ingezet. De boot kwam dwars op de golven te liggen en werd opgevreten door de bulderende golven. Nadat de bemanning half verdronken boven water kwam werd de eindsprint nog ingezet door van Dijk, maar een nederlaag kon niet meer voorkomen worden.

Met een 4e plek op zak werd onder het genot van een klein biertje met de journalist van NLroei en de sterspeler van het Nederlandse surfroeien de heer Eggenkamp een uitgebreide maaltijd genuttigd. Het gerucht gaat dat hierbij een nieuw toptalent door de heer Eggenkamp is gespot. Het 2 meter 6 lange toptalent is zich aan het beraden over de mogelijkheden, waarbij ook een carrière als baanwielrenner ook niet uitgesloten wordt.

Van Dijk