Roel Braas benoemd tot Erelid!

16 februari 2018 - door BramVerhulst - 0 reacties

Gisteravond, 15 februari, is in een Buitengewone Ledenvergadering onze oud-toproeier Roel Braas benoemd tot Erelid! De vergadering vond plaats na de doop van een nieuwe skiff door Roel, die hij de Kolos noemde naar zijn bijnaam Kolos van Okeanos.

Toen Roel aankwam op Okeanos vanuit Breezand om de nieuwe skiff te water te laten, waren al een hele hoop van zijn familieleden en oude bekenden van Okeanos en de KNRB op Villa Erevlot beland. Ervan uitgaande dat zij waren uitgenodigd voor de doop, begon hij nietsvermoedend aan zijn verhaal over zijn herinneringen aan en prestaties in de skiff, en wat het roeien in de eenmansboot zo mooi en uniek maakt. Nadat de doopceremonie was afgelopen en onze materiaalcommissaris vakkundig het Okeanoslied had aangeheven, begaf de stoet aanwezigen zich naar binnen op Villa Erevlot, waar alles al klaar stond voor de BLV. De rest van het bestuur had zich namelijk ingespannen om te zorgen dat alles al was voorbereid. Daarbij hoorde dat zij achter de rug van Roel om ook al zijn oude bekende coach en tevens Erelid bij Okeanos, Jan Upmeyer, ontvingen en snel de bestuurskamer in leidde. Jan was namelijk degene die tijdens de BLV het agendapunt over de nieuw te komen Okeanos Nederlandse Ergometer Kampioenschappen een iets andere richting in ging sturen. Met wat hulp van Roels vrouw Kim wisten we ook Roel naar binnen te krijgen voor de Buitengewone Ledenvergadering en zodra iedereen (op een tweetal dat hun nalatigheid in punt 2 recht zette na) was ingetekend, konden we dan echt gaan beginnen. Aangezien er weinig op de agenda stond, was het woord al snel aan Erelid Upmeyer. Hij vertelde de markante geschiedenis van hoe Roel bij het roeien en bij Okeanos belandde en over wat voor rol Roel heeft gespeeld voor de vereniging in de tijd dat hij toproeier was. Toen hij halverwege zijn verhaal vertelde dat het hier eigenlijk ging om de benoeming van een nieuw Erelid, viel het kwartje nog niet bij Roel: dat viel pas toen het over zijn carrière ging en toen Jan zijn verhaal afsloot. Jan deed dat door Roel formeel aan te dragen tot het nieuwste Erelid van onze vereniging, nadat hij zelf acht jaar geleden als laatste tot Erelid was benoemd.

Hierna stelde het bestuur officieel voor om Roel tot Erelid te benoemen, en werd dat natuurlijk met een uitgebreid applaus aangenomen. Roel mocht zich naar voren bewegen om zijn nieuwe titel in ontvangst te nemen, wat hij deed door samen met het bestuur zijn benoemingscertificaat te zegelen (en dat staat op film!). Daarna richtte hij het woord tot het publiek. De toespraak die hij toen hield ging over hoe hij als buitenbeentje naar het roeien keek in zijn beginperiode en hoe hij het roeien toen ervoer. Zijn verhaal is door zijn vrouw opgenomen en terug te beluisteren op YouTube op deze link.

De vergadering was vervolgens bijna gesloten, toen Roels moeder zei dat ze nog wat had voorbereid. Ze liep naar het spreekgestoelte en vertelde een prachtig verhaal over Roel als mens en hoe trots ze op hem was dat hij altijd bij zichzelf gebleven was en zelf keuzes durfde te maken. Roel was zichtbaar aangedaan door de woorden van zijn moeder, die ook deels op YouTube staan.

Na dit laatste verhaal was het dan echt tijd om de benoeming te vieren. De BLV werd opgeruimd, het bestuur bood een fust aan, en men schreef persoonlijke boodschappen aan Roel in een boek dat op het spreekgestoelte was neergelegd. We kunnen terugkijken op een hele mooie en heel bijzondere avond en zullen aan Roel als Erelid altijd een inspiratie hebben voor al onze leden. Tot slot: dat Roel een voorbeeld moge zijn van wat het is om Okeanos Ten Volle Uit te zijn!

Om het illustere rijtje te bekijken waarin Roel zich nu mag begeven, kun je op onderstaande link klikken:

https://www.okeanos.nl/site/bijzonder-lidmaatschap/ereleden

 

 

 

Categorie: