Presentatie Oude Vier en Damesch Vier

27 maart 2019 - door ClaartjeO - 0 reacties

Over anderhalve week, 7 april, is het zover: the Boatrace. Huh, is dat zo belangrijk voor ons dan? Al bijna 200 jaar wordt er tijdens de Boatrace uitgemaakt wie de beste roeiers heeft: Oxford of Cambridge. Dat wilden de Nederlandse studentenroeiers ook wel weten. In 1878 daagde Njord Laga op dezelfde manier uit. De vier beste roeiers van beide verenigingen streden in een vier-met-stuurman om het gouden blik. Het Hoofdnummer van de Varsity was geboren. En dit jaar vallen ‘the Boatrace’ en zijn Nederlands equivalent, de Varsity, toevallig op dezelfde dag.

Het aantal deelnemers breidde zich al snel uit. De locatie werd een paar keer veranderd. Zo is de Varsity ooit nog op de Bosbaan verroeid, maar hier waren de traditie-gevoelige roeiers niet over te spreken: op de Bosbaan kon het Hoofdnummer niet over drie kilometer verroeid worden. Daarom wordt de Varsity sinds 1939 op het Amsterdam-Rijnkanaal georganiseerd door Triton, waar de traditie ontstond om de winnaars zwemmend (alleen gekleed in de verenigingsdas) te onthalen.

Begin jaren‘70 werd de wedstrijd opengesteld voor niet-corporale verenigingen. Drie jaar later is het tijd voor een nieuwe mijlpaal: ook vrouwen mogen meedoen met de Varsity. Toch duurt het nog even totdat zij volwaardige deelnemers zijn; pas de afgelopen jaren wordt er ook een hoofdnummer voor de vrouwen uitgeschreven, de Damesch Vier. De Damesch Vier roeit (in tegenstelling tot de mannen) een wedstrijd van twee kilometer in een vierzonder.

2019 is een uniek Varsityjaar voor Okeanos, we doen namelijk voor het eerst mee met een Damesch Vier. Deze wordt bemand door Hermijntje Drenth, Tinka Offereins, Sarah Grijns en Renske Hasselerharm. Hermijntje Drenth is ooit begonnen bij de A.S.R. ‘Nereus’, maar na een jaar mee gaan doen met Project2020 en zo trouw Okeanoslid geworden. Inmiddels zit ze anderhalf jaar in het ANRT en heeft ze behoorlijk wat internationale ervaring opgedaan op WK’s, EK’s en World Cups. Ook Tinka heeft voor Project2020 geroeid en traint sinds september mee bij de KNRB. Met een 2k-pr van 6:42 brengt ze behoorlijk wat power mee en een tweede plaats bij de Hel van het Noorden bewijst dat ze dat ook heel goed in bootsnelheid kan omzetten. Sarah en Renske zijn samen begonnen in EJD’17, een succesvolle ploeg die uiteindelijk op een derde plaats eindigde in het klassement. Het jaar daarna stapten zij samen in de tweezonder en wisten als tweedejaars een paar knappe overwinningen binnen te slepen. Met een overwinning in de Damesch Vier zouden zij beiden de Elitestatus behalen.

Afgelopen donderdag zijn zij samen met de Oude Vier gepresenteerd. Onze Oude Vier bestaat uit Jord Schaap, Dries Beer, Benjamin Koet en Lars Pals, gestuurd door Sophie Buys. Jord Schaap en Dries Beer komen allebei uit EJZ’17 en dit jaar wordt alweer hun tweede Varsity deelname. Benjamin Koet is tweedejaars en heeft vorig jaar met zijn eerstejaarsploeg het zware klassementsveld aangeveegd. Lars Pals zat vorig jaar in EJL’18, maar heeft al heel wat meer ervaring op zak als junior bij RIC. Dat komt goed van pas op zijn boegplek. Sophie Buys heeft in 2016 en 2018 onze lichte eerstejaarsploeg gestuurd, daarnaast stuurt ze regelmatig ouderejaarsploegen. Op de Heineken voeren zij samen vooraan mee in een enorm G8+veld.

Met twee sterke ploegen wordt 7 april een spannende dag. Traditiegetrouw rukt heel Okeanos uit om onze ploegen aan te moedigen. Wil jij ook mee? Er zijn nog enkele kaartjes voor de Varsity Cruise te verkrijgen op waarvoorhulde.nl. Ook is het mogelijk om de Oude Vier en Damesch Vier te steunen door donateur te worden. Meer informatie hierover is te vinden op ovs.waarvoorhulde.nl/donateur-worden.

Rest mij alleen nog te zeggen, Okeanos wint de Varsity; waarvoor Hulde!

Categorie: