Oude Vier 2011

3 april 2011 - door sanner - 9 reacties

Met trots presenteren wij de Oude Vier die op 10 april 2011 de eer van Okeanos zal verdedigen tijdens de 128e Varsity.

Slag: Youri Poelemeijer
Willem van der Nat
Wim-Jan Dannijs
Boeg: Ger Strampel
Stuurvrouw: Michelle de Groot

Coaches: Maarten Bax, Jorien Vlaanderen en Geert-Jan Derksen.

Meer informatie over de Varsity en de ploeg vind je hier: http://www.okeanos.nl/drupal/varsity128

Je opgeven voor de busreis naar de Varsity en pizza eten na afloop van de finale kan via 'Okeanos Events'.

Okeanos wint de Varsity, waarvoor hulde!

Hieronder vind je de tekst van Korik Alons en Willem-Jan de Graaf die de ploeg aan de vereniging presenteerden:

Op zondag 10 april 2011 zal de 128e Varsity plaatsvinden op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten. De Varsity is de jaarlijkse Universiteitswedstrijd waarin alle studentenroeiverenigingen met elkaar de strijd aangaan. Het hoogtepunt is de race der Oude Vieren, die om 17:00 van start zal gaan.

Dit wordt het moment van de waarheid voor de vier jongens en de dame die hier vanavond gepresenteerd worden. Ik zeg ‘jongens’, want dat zijn het nu nog. Zondag na afloop van de strijd zullen het mannen zijn.

Waarom is de Varsity zo’n bijzondere wedstrijd?

1/ Lange traditie
2/ Winnaars worden helden
3/ Alles kan

Om met het derde punt te beginnen. Ik zeg “het is een wedstrijd waar alles kan”. Iedereen kan winnen, maar ook iedereen kan verliezen. Vanaf meter één is het een keiharde wedstrijd. Beter gezegd een strijd. Voor mensen die de Varsity nog nooit geroeid of bekeken hebben. Het is één lange sprint, je moet voor komen te liggen. Dit maakt de wedstrijd meteen ook tot één van de zwaarste van de kalender. Na 200 a 300 meter denk je waar ben ik aan begonnen. Maar er is geen weg terug, gefocust maak je haal na haal op een tempo hoger dan je ooit op een training hebt bereikt, je moet! Na 1000 meter nog op een lijn. Dat is wat de Varsity is. Deze wedstrijd gaat niet om mooi roeien, om technische perfectie of een goede race-indeling. Het is een wedstrijd op karakter. Juist dit element maakt dat deze wedstrijd regelmatig een verrassende uitslag kent.

Ik zei net ook al even dat de Varsity een enorm lange traditie kent. Al meer dan 100 jaar wordt de Varsity geroeid. De laatste jaren is Okeanos ook standaard van de partij, met goede ploegen welteverstaan. Deze traditie maakt het ook zo bijzonder. Door deze lange traditie is de voorfase, de weg naar de wedstrijd toe, ook zo spannend. De helden van de ploeg worden bij Okeanos traditioneel goed begeleid in deze fase om hun hoofd koel te houden. Van mijn eigen optredens in het hoofdnummer kan ik me deze laatste periode voor de wedstrijd nog goed herinneren. Training, rust en focus, dat waren de kernwoorden waardoor je optimaal geprepareerd aan de start kon verschijnen. De week van tevoren neemt de spanning toe en is er de hele dag een bijzonder gevoel aanwezig. Voor mij was dit vergelijkbaar met de week voor een grote wedstrijd als een WK of een Worldcup. De keren dat ik de Oude Vier heb gestart bleven altijd hangen als een van de meest bijzondere momenten van het roeiseizoen, hoe het ook ging, met wie ik ook roeide.

Dan komen we nu aan bij de overwinning en de eeuwige roem die hierbij hoort. We gaan daarvoor een stapje terug in de tijd. Het jaar 1989. Op deze dag veroverden Nico Rienks, Henk-Jan Zwolle, Ronald Florijn, Theo Nieuweboer en stuurman Andre Roos voor het eerst in de geschiedenis de overwinning in de Oude Vier. Door een volledig uit de hand gelopen kroegjool werd daarna een aantal jaar niet gestart. Het jaar 1998 behaalde de Oude Vier met Erik Landman, Arjen Vollebrecht, Koen van der Kooy, Geert-Jan Derksen en stuur Harro Vink onverwacht een zwaar bevochten tweede plaats.
Ook in 2003 was Okeanos weer dicht bij een overwinning. Maar ook nu wilde het nog net niet lukken. Al deze mensen zijn door hun optredens op het Amsterdam-Rijnkanaal helden geworden en dragen tot aan vandaag de trots mee voor hun prestaties. Hun namen zijn vereeuwigd op het mooie bord in de soos.

Vannacht lag ik wakker en dacht na over wat ik zou gaan zeggen vandaag en er kwam eigenlijk maar één ding bij mij op.

HET WORDT WEER EENS TIJD.

We hebben hier een jonge onervaren ploeg staan, maar een ploeg met grote sterke jongens en veel karakter aan boord. Een onbevangen ploeg zoals deze is de moeilijkste tegenstander die je in een dergelijke race kan treffen. De andere verenigingen kunnen hun borst nat maken !

De drie slagen van de Oude Vier waren allen onderdeel van de Eerstejaars Zware Acht van 2010. Deze ploeg blikte op de Westelijke en was daarnaast de snelste in het eerstejaarsveld op de Martini Regatta. Ook de titel 'King of Sprints' mogen de heren van Zwaar 2010 dragen. Dit komt goed uit. Zoals net al gezegd is de Varsity één grote sprint.

Slagman Youri Poelemeijer kwam bij Okeanos terecht nadat hij in december 2009 een erg verstandige keuze maakte. Met zijn souplesse en gevoel voor ritme, binnen en buiten de boot, zal hij de ploeg voorslaan.

Willem van der Nat, de schaduwslag van de Oude Vier, begon zijn roeicarrière in de 2-. Hij wist echter in de loop van het seizoen zijn plaats te veroveren in de acht en zich tot een vaste waarde voor de ploeg te ontwikkelen.

Het middenschip wordt compleet gemaakt door Wim-Jan Dannijs. Deze enorm grote kerel was in 2009 onderdeel van de winnende ploeg op de NKIR en won daarnaast de Ergohead van 2010 met een split van 1:42,2.

Op boeg zal de ervaren Ger Strampel plaatsnemen. Ger begon met roeien in 2008. In 2009 was hij onderdeel van de Eerstejaars Zware Acht die tot een derde plaats in het klassement wist te komen, maar het seizoen helaas niet af wist te maken. In 2010 heeft hij zich verder ontwikkeld als roeier in de 4- en de 1x.

Stuurvrouw Michelle de Groot zal het beste van de ploeg naar boven halen. Zij zat in zowel 2008 als 2009 aan het roer van een winnende ploeg. In 2008 liet zij vast zien dat ze een ouderejaars zware 4+ kan laten winnen, in 2009 werd ze na een goed seizoen met haar Eerstejaars Damesch Acht nipt tweede in het klassement.

Deze ploeg kan het doen.
Deze ploeg gaat het doen.
Het wordt weer eens tijd.