Oude lullen en oude boten

6 december 2017 - door KerwinKouw - 0 reacties

De Botendopers

Zo tijdens de koude wintermaanden wil iedereen het liefst voor de open haard kruipen met een dekentje en wat leesvoer. Om jullie hierin tegemoet te komen is hier weer een nieuwe editie van De Botendopers. Ditmaal worden de verhalen achter het Waterballet en de Okejadus opgehaald. De nieuwe leden onder ons zullen de naam van de Okejadus weliswaar niet herkennen maar de Okejadus was een van de laatste houten achten die Okeanos rijk was. Helaas is de Okejadus al van de hand gedaan en heeft zelfs iemand als ik uit herfst 13 b‘vo de Okejadus niet meer in zijn glorie gezien. Het Waterballet trekt echter nog wel getrouw baantjes over het mooiste water in roeiend Nederland.

Waterballet
Empacher L1X
Het Waterballet is gedoopt door Anke van der Zee. Anke bereikte eufore als coach bij Okeanos. Het was bij Okeanos dat ze begon met coachen, vervolgens wist ze haar weg te vinden richting de bond en werd ze een van de topcoaches van Nederland. Een van de hoogtepunten was het coachen van een Nederlandse WK skiffeuse. De naam van het Waterballet verwijst naar Anke’s visie op roeien. Volgens Anke was roeien meer dan lomp beuken, roeien was een samenspel tussen roei(s)ter, boot en water. Een goede roei(s)ter was niet alleen krachtig maar ook effectief in de haal.

Okejadus
Empacher L8+
Af en toe zal je op Okeanos spreken met iemand die in beschaafde termen ‘een oude lul’ wordt genoemd. In het kern van gender neutraal geldt deze term voor zowel mannen als vrouwen. Een oude lul is iemand die al jaren actief is voor de mooiste vereniging van Nederland en vrolijk is doorgegaan met betrokken zijn bij Okeanos na afsluiting van de studie. Het is onduidelijk wanneer iemand precies een oude lul wordt, is het gerelateerd aan verenigingsjaren of aan leeftijd? De vragen rond het oude lullenmaatschap zijn gevuld met mysteriën. Iemand die zonder twijfel gezien kan worden als een oude lul is Roel Pronk. In 1991 vierde Roel Pronk zijn 12 1⁄2 jarige lidmaatschaap bij Okeanos. Vanwege zijn jaren actief lidmaatschap kreeg Roel de eer om een nieuwe Empacher acht te dopen. De naam Okejadus verwijst naar drie woorden die Okeanos symboliseren. Oké Ja dus, deze drie woorden waren emblematisch voor de wijze waarop Okeanos de eigen toppers hielp en tegemoet schoot aan hun wensen.

Categorie: