Op naar de Hollandia en de NK

15 april 2018 - door TomSchuit - 0 reacties

Hoewel de meeste wedstrijdroeiers dit weekend uit het zicht van de vereniging onttrokken waren en de bosbaan in het teken stond van competitieroeien, is een groot deel van onze roeiers elders bezig geweest met de voorbereidingen op de Hollandia en de NK van komend weekend. Op de Willem-Alexanderbaan zijn de eerstejaars en Mechiel Versluis op trainingskamp geweest en de meeste ervaren wedstrijdroeiers zijn naar Gent geweest om warm te draaien tijdens een tweekilometerrace. In Gent heeft Bastiaan op zondag blik getrokken in het H2- veld. Lees hieronder hoe Bastiaan in Gent naar de Nederlandse Kampioenschappen toewerkt:

Ik ben Bastiaan Collette en ik train met Jort van Gennep (Nereus) voor de NK klein in de 2-. Voor de leden die mij niet kennen, ik ben die arrogante jongen. Voor de leden die mij wel kennen, zijn we geil?

Op het moment lig ik met Niek van Venrooij (de beer uit Uden) in een hotelkamer in Gent waar we samen op 10 m2 de nacht doorbrengen om morgen de eerste 2 kilometer wedstrijd van het jaar te starten. We zijn hier met onze coaches (Kall & Kromdijk) die in een nog intiemere setting op een kamer naast ons zitten. Niek start in de skiff, ik in de 2- samen met Jort. Dit weekend staat puur in teken als oefening voor de NK van volgende week. Deze races gebruiken we om raceplannen uit te proberen: moet de doorstart harder, hoe zorgen we er voor dat er na 400 meter genoeg ontspanning in de halen komt, hoe bouwen we de eindsprint zo goed mogelijk op en zo meer. Vanaf September is er hard getraind voor deze wedstrijdweekenden: lange sessies op de ergometer, de fiets, de wattbike en in de boot. Vanaf het voorjaar werden de trainingen racespecifiek, dat houdt in dat we meer op snelheid van de races zijn gaan trainen, denk aan afstandjes varen in plaats van lange duur stukken op laag tempo.

Dit is het moment van het jaar dat we eindelijk kunnen laten zien wat we waard zijn.

Het is voor mij een enorme motivatie om te zien hoe de vereniging achter de wedstrijdroeiers staat, de aanmoedigingen bij de Amstelbeker waren bijvoorbeeld ongekend en brachten ons tot een resultaat waar ik van te voren niet had gedacht er toe in staat te zijn. Ook het bestuur is dit jaar weer zeer betrokken bij mijn seizoen, dat waardeer ik enorm. We werden uitgenodigd als ‘toppers’ te komen lunchen bij het bestuur om te vertellen over het roeien. En hoewel ik al 6 jaar bijna iedere dag bezig ben met het roeien kan ik in alle eerlijkheid bekennen dat ik er nog lang niet over ben uitgeluld en graag een middag vol ouwehoer over techniek, wereldtoppers of een Hamish Bond die de tijdrit fiets aan het uitspelen is.

Hoewel de vereniging mij zo support kan ik niet altijd iets terugdoen voor de club, zo heb ik afgelopen Varsity bijvoorbeeld niet gestart. Dit is simpelweg niet inpasbaar in het schema naar de NK, om de voorbereiding te perfectioneren moet je soms egoïstisch zijn en voor jezelf kiezen, ondanks kritische geluiden vanuit de vereniging en oude lullen, geloof ik dat dit belangrijker voor mij is dan het starten van De Oude Vier.

Kjeld Nuis, dubbel Olympisch kampioen schaatsen op de 1500 en de 1000 meter (bij de meeste meisjes waarschijnlijk ook wel bekend vanwege zijn instagramaccount) is een inspiratie als het gaat om een topsporter die zijn eigen weg kiest en hoewel hij 2 keer de Spelen miste, zichzelf uiteindelijk toch bewees door de legendarische dubbel. Goud is voor Jort en mij echter niet het doel, daar staart iedereen zich op dood en dan liggen de andere prijzen al snel voor het oprapen. Hopelijk tot langs de kant op het weekend van 21-22 April waar alle wedstrijdroeiers zich gaan proberen te bewijzen tijdens de NK klein!

Foto: Bastiaan en Jort winnen in Ghent het H2-veld op zondag!

Categorie: