Okeanos wint Heineken Roeivierkamp

15 maart 2009 - door maartenakker - 11 reacties

Roeivereniging Okeanos uit Amsterdam heeft afgelopen weekend de Heineken Roeivierkamp, de traditionele opening van het roeiseizoen, met verve gewonnen. In een combinatie met de Utrechtse Studentenroeivereniging Triton wist de combinatieploeg op drie van de vier afstanden aan het langste eind te trekken. Alleen op de 250 meter sprint moest Okeanos/Triton een combinatieploeg uit Duitsland en Zwitserland net voor zich dulden.

Thijs Bosgoed, Teun Kraaij, Mechiel Versluis, Boris le Feber en Frederik Broekhuijsen (allen Okeanos) werden op deze editie van de Roeivierkamp aangevuld door Kaj Hendriks, Daan Switters en Harold Langen (allen Triton). Samen met stuurvrouw Ae-Ri Noort van Okeanos verdedigden de acht mannen op de afsluitende 5 kilometer achtervolging een voorsprong van 13 seconden op een Groningse Acht met onder anderen Olympiërs Jan-Willem Gabriëls, Rogier Blink, Geert Cirkel en Reinder Lubbers. Vanaf de start was duidelijk dat de Amsterdamse en Utrechtse roeiers het niet op die 13 seconden wilden laten aankomen. De mannen schoten weg uit de start, en al snel was er van het startverschil van ruim 10 seconden nog maar de helft over.

Toen de als laatste gestarte Okeanos/Triton combinatie wel erg dicht in de buurt kwam bij de Groningse acht werd er door hen een tandje bijgeschakeld. De uiteindelijke winnaars wisten de voor hen gestarte Groningers hierdoor niet in te halen, maar ook deze afstand wisten zij door hun indrukwekkende optreden op hun naam te schrijven.

Het succes van de door oud-Olympiër Geert-Jan Derksen gecoachte acht is des te opmerkelijker, daar de acht in deze samenstelling slechts drie trainingen samen kende. Volgende week ontmoeten de beide achten elkaar weer tijdens de Head of the River, de lange afstandskampioenschappen van de Amstel. Dan krijgen zij beide concurrentie van het sterk geachte Skadi uit Rotterdam.

Het lichte Talent Center kende een teleurstellende Heineken. Alleen op de laatste afstand wisten zij potten te breken en eindigden zij op een hoopgevende tweede plaats. Op de Head zullen zij extra geprikkeld zijn om revanche te nemen.

Tweedejaars licht startte in een combinatieploeg met Nereus en Amphitrite. Hoewel de ploeg in het toernooi groeide, eindigden zij als laatste in hun divisie.

De eerstejaars dames hebben een goed vervolg gegeven aan hun winst op de Winterwedstrijden. Hoewel de blikken deze keer naar Orca gingen, wisten de dames de 2500 meter te winnen. Dat geeft hoop voor het naderende 2K-seizoen.

Eerstejaars licht heeft dankzij een zeer sterke 5km een derde plaats in het eindklassement bereikt. Hiermee stijgen zij een plaatsje ten opzichte van de winterwedstrijden.

Eerstejaars zwaar liet hun kansen op een goede klassering liggen op de 250 meter. Op de 750 meter namen zij op zichzelf revanche door een tweede tijd neer te zetten. Uiteindelijk behaalden zij een vijfde plaats in het klassement, een treetje lager dan twee weken terug.

Van de vier clubachten die voor Okeanos startten afgelopen weekend haalde alleen de instapclubacht de volgende dag. Deze twee viertjes roeiden samen naar een zevende plaats in het klassement.