Okeanos trekt 7 keer blik op Westelijke Regatta

23 mei 2011 - door Bartr - 5 reacties

Afgelopen weekend heeft Okeanos 7 overwinningen behaald op de Westelijke Regatta. Onze Eerstejaars tak heeft goed gepresteerd in hun Eerstejaars klassementen en het weekend werd afgesloten met een lekkere barbecue en gezellige borrel, georganiseerd door Okeanos Zwaar.

Okeanos’ WK-ganger Mechiel Versluis stapte in de eenmansboot en scoorde 100%: hij won zijn races op zaterdag en zondag. In zowel de voorwedstrijd als de finale in het N1x veld (zaterdag) en O1x veld (zondag) domineerde hij de velden en passeerde met bootlengten verschil op de concurrentie de finish. Fantastisch om te zien!

Mark Rottier kwalificeerde zich zaterdagochtend een tweede plaats voor de finale van het LN1x-veld, waarna hij in de finale een sterke race voer en in de tweede 1000 meter zijn tegenstanders mentaal brak en met seconden won. Mark behaalde de Overgangsstatus en behoud zijn score van minimaal één blik per wedstrijdweekend.

Annelies Labots voer zaterdag in de directe finale van het DSA1x-veld een inhaalslag. Het tweede deel van de race viel zij aan, voer de tegenstand voorbij en hield een seconde over op de concurrentie. Een mooie overwinning in de hoogste dames skiffklasse.

MGZ verdeelde zich zondag over 2 ploegen en racete in de twee voorwedstrijden van het N4-veld. Beide ploegen wonnen hun voorwedstrijd, door respectievelijk vanaf de start weg te lopen van het veld en vanaf de 1000 meterlijn aan te vallen en het verschil in het tweede deel van de race te maken. In de finale waren het Ramon Vogelzang, Frits Eggink, Aart Goossens en Martijn Veling die vanaf de start lieten zien dat zij het blik gingen trekken. Zij roeiden sterk voor het veld, konden aanvallen van hun tegenstand achter zich parreren en mochten aan het Erevlot aanleggen. Hoewel de ploeg met Willem van der Nat, Youri Poelemeijer, Ger Strampel en Wim-Jan Dannijs normaliter in het tweede deel van de race het gas opengooit, kwamen zij dit keer tekort en werden 4e.

Roel Braas startte met zijn ploeggenoten uit de bondsselectie in de 8+. Voorafgaand aan het weekend gaf Roel aan dat hij het naar zijn zin heeft in deze ploeg en dat het team steeds beter presteert. In het SA8+-veld voeren zij met overmacht richting de finish, waar het blik wachtte en het Okeanos lied voor de 6e maal dit weekend klonk.

Robin Kraak werd 2e in de directe finale van het LO1x-veld, ruim achter de winnaar. Hij kon direct overstappen in de 4x, om naar de start van het SA4x-veld te varen. Hierin startte hij met zijn combinatiepartners tegen een andere combinatieploeg met Ramon Vogelzang aan boord. Hoewel de ploeg van Ramon lang de leiding had, kon het team van Robin deze in het laatste interval overnemen en het blik ophalen aan het Erevlot. Het 7e blik van het weekend was getrokken.

Overige wedstrijden op zaterdag

Eerstejaars Damesch versloegen in hun voorwedstrijd grote concurrenten Gyas en Nereus met een zeer goede race. Zij lieten wederom zien bij de beste ploegen te horen en iedereen te kunnen verslaan. In de finale konden zij Gyas niet verslaan, diverse aanvallen ten spijt. De 2e plaats was voor Okeanos.
De voorwedstrijd van Eerstejaars Licht was een mooi schouwspel: Okeanos leidt de wedstrijd en strijdt tegen het opkomende Laga. Volgens de tijdwaarneming drukte Laga de boegbal 0,07 seconden eerder dan onze ploeg over de finish. In de finale lieten onze Lichte Pikken zien hun sprintvermogen een extra wapenfeit is en lieten in de laatste 500 meter de snelste tijd noteren. Met deze eindsprint behaalde zijn de 2e plaats.
Eerstejaars Zwaar behaalde ook een tweede plaats in de voorwedstrijd en lieten ook zien in de laatste 500 meter het snelste af te leggen. In de finale vochten zij een harde strijd met Proteus-Eretes voor de 2e plaats achter Nereus. Helaas verloren onze mannen deze strijd en de 3e plaats was voor ons in het Zware Eerstejaarsveld. Met twee 2e plaatsen en een 3e plaats sloot de Eerstejaars sectie van Okeanos de zaterdag af.

Aart Goossens en Martijn Veling waren in het O2- veld lang op weg naar een plaats in de finale, maar kwamen in het laatste kwart van de race tekort en werden 4e. Frits Eggink en Ramon Vogelzang behaalden beide in het N1x –veld geen plaats in de finale.
Peter Kromdijk behaalde geen finaleplaats in het N1x-veld. Helaas kon hij in het tweede deel van de race onvoldoende versnellen om de enkele seconden die hij verwijderd was van de eindstrijd goed te maken.
MGZ werd 2e in hun voorwedstrijd in het Devoplment 4- veld, waarna zij s’middags in de finale 4e werden.
In de finale van het hoogste skiffveld voor Lichte Dames, het LDSA1x-veld, behaalde Lotte Terwindt de 3e plaats.
Robin Kraak ging in de aanval in het SA1x-veld in zijn poging zijn zwaargewicht concullegae de loef af te steken. Hij kwam tekort en werd 5e.

Overige wedstrijden op zondag

In het SA2x veld roeiden Mark Rottier en Peter Kromdijk tegen Robin Kraak en Marcel van Delden van De Maas. Op de tot het Centre Parcs golfslagbad getransformeerde Bosbaan roeiden Mark en Peter naar de tweede plaats, die recht gaf op de finale. Robin en Marcel lieten Mark en Peter zweten, maar redden het niet. De 3e plaats was onvoldoende voor de finale. In de finale waren de omstandigheden nog steeds bar en boos en de tegenstand sterker, waardoor Mark en Peter alleen Theta/Vidar achter zich konden houden: 4e.

Jan Erik Freund verscheen met zijn maat Frank van der Ploeg (Nereus) aan de start van het SA2- veld. Zij wonnen met overmacht hun voorwedstrijd. In de finale was de concurrentie niet mals en werd de strijd aangegaan met ervaren toppers. Jan Erik en Frank werden 3e achter Aegir/Skadi en Gyas.

Rianne Schoo en Heleen Boers startten in het DSA2-veld. Zij kwamen ondanks een goede eindsprint tekort voor een finaleplaats. Ze werden net 4e en bereiden zich voor op de trials van de roeibond.

Kristel Kooij startte met haar combinatiepartner Lisa van Theta in het DSA2x veld. Hierin troffen zij tegenstand van Lotte Terwindt en Annelies Labots. Kristel en Lisa gingen hard van start, maar verder in het tweede deel van de race ingehaald door Annelies en Lotte. Door deze rush eindigden Lotte en Annelies als 2e, waarna Kristel en Lisa de 3e tijd lieten noteren.

Eerstejaars Zwaar verscheen zondag aan de start om het Beginnelingen status van zich af te werpen. In hun voorwedstrijd van het B8+veld maakten zij korte metten met de concurrentie en finishten als eerste. Na het winnen van Mechiel Versluis bleef een deel van het bestuur op het Erevlot staan om onze Eerstejaars Zware Acht te zien kunnen winnen. Helaas ging Saurus deze race beter om met de omstandigheden en drukte de boegbal voor de onze over de streep.

Remon Meyer en Joost van Andel konden onverrichter zaken naar de finish terugroeien toen na een terugtrekking hun voorwedstrijd kwam te vervallen. In deze finale stoomden zij vanaf de 1000 meter op naar voren. Helaas was hun aanval onvoldoende om de eerste plaats over te nemen maar hun vechtlust was mooi om te zien. Zij hebben alles uit de kast gehaald maar werden 2e.

Eerstejaars Damesch en Eerstejaars Licht roeiden in de hoogste klassen om mooie race ervaring op te doen en zich te meten met ervaren roeiers. Onze Damesch lagen aan de start naast de bondsselectie. Deze selectiegroep voer onbedreigd naar de winst maar onze Damesch roeiden zeer geconcentreerd hun eigen race en bleef de rest van het veld mooi voor. Zij roeiden een Okeanos record (6:37,11) door het oude record met ongeveer een seconde te verscherpen! Eerstejaars Licht vloog uit de start om te zien of er wat te halen viel. Zij konden het hun ervaren tegenstanders moeilijk maken en mogen hier vertrouwen uit putten. Zij eindigden op de 3e en laatste plaats maar kunnen deze ervaring goed gebruiken in de strijd in hun Eerstejaars klassement.

De Okeanos/Gyas/Nereus/Proteus combinatie met Claar van Houtum in het middenschip, startte in het DSA4- veld, samengevoegd met 4x ploegen. Ondanks de barre omstandigheden wisten ze een 4x te verslaan en was de race een goede voorbereiding op de komende periode met trials.