Okeanos trekt 6 keer blik op de ARB / NK Groot en wint 3 Nederlandse titels

9 juni 2011 - door Bartr - 2 reacties

Op de Nationale Kampioenschappen heeft Okeanos 6 overwinningen behaald, waarvan 3 Nederlandse titels. Op de vooravond van het NK-Groot, georganiseerd door de ARB, behaalde de RSVU 4 blikken op de Thetis Spints over 500 meter, wat de blikkenteller op zondagavond op 10 liet steken.

Aart Goossens en Martijn Veling (O2-), Jan Erik Freund in combinatie met Nereus (SA4-), Rianne Schoo en Heleen Boers in combinatie met Triton (DSA4-) en Ramon Vogelzang (B1x) wisten het sprintblik op de Thetis Sprints op vrijdagavond te bemachtigen.

Heleen Boers en Rianne Schoo wisten met Marleen en Jenny van Triton in de 4- het DSB4- veld van zaterdag hun race van start tot finish te controleren. De concurrentie kon slechts racen om de tweede plaats en Heleen en Rianne wonnen hun race met 5 seconden verschil op de tweede ploeg en werden Nederlands kampioen tot 23 jaar.

Jan Erik Freund wist zich met de SB Acht met de 3e tijd te plaatsen voor de finale van het Nederlands kampioenschap in het SA8+-veld op zondag. In de finale liepen zij in de tweede helft van de race uit op de concurrentie, om op een ruime bootlengte de Nederlandse titel in de hoogste klasse voor Achten op te eisen.

Net als Jan Erik startte Mark Rottier in de Acht het LSA8+ veld op zondag. Hij startte in een combinatieploeg met alle kleuren van de regenboog: Vidar, Orca, Triton, Laga, Aegir, Argo en op plaats 3 het rood-boven-groen van Okeanos. In de voorwedstrijd werden zij nog 2e, maar in de finale gingen alle registers open met een ruime winst en het Nederlands kampioenschap tot gevolg.

Eerstejaars Licht lieten weer van zich spreken in het Eerstejaars Klassement, verroeid op zaterdag. Met een goede race in de voorwedstrijd plaatsten zij zich voor de finale. In de finale voerden zij hun raceplan goed uit. Op de helft van de race liep Okeanos met een agressieve sprint uit op het veld, waarna de voorsprong uitgebouwd werd. Met de ruggen van de tegenstanders in het vizier werd de eindstreep gepasseerd en naast het blik het volle pond aan punten voor het klassement verdiend.

Middengroep Zwaar droomde van de Overgangsstatus in de aanloop naar dit wedstrijdweekend. Zowel in de voorwedstrijd als in de finale van het N4- veld (zondag) lagen zij gedurende de eerste 1000 meter goed in het veld, om in de tweede helft uit te lopen op de tegenstand. Het blik werd getrokken en de Overgangsstatus was bereikt.

Robin Kraak zag zijn harde werken in de LO1x race op zondag beloond worden. Na een periode van selectie lopen, uitstapjes in grotere scullnummers hield hij zich perfect aan zijn raceplan en won de finale glansrijk. Van achteraan het veld voer hij de concurrentie voorbij mocht hij aan het Erevlot aanleggen, waarna voor hem het verenigingslied klonk.

Overige races Zaterdag

Zoals vele wedstrijdweekenden startten Aart Goossens en Martijn Veling s’ochtends vroeg hun voorwedstrijd. In het O2-veld werden zij 2e, waarna zij in de finale de 3e plaats behaalden.

Jan Erik Freund combineerde met Nereus in het SB4- veld, één van de drie velden waarin hij Nederlands kampioen had kunnen worden. In de voorwedstrijd werd hij met zijn ploeggenoten 3e en behaalde dezelfde plaats in de finale. In de finale van het SA4- moesten Jan Erik en zijn ploeggenoten hun hoofd buigen voor de concurrentie: de 5e plaats was het gevolg.

In de voorwedstrijd van de DSA4x roeiden Annelies Labots, Lotte Terwindt, Kristel Kooij en hun ploeggenoot van Theta op basis van eindtijden de finale. Okeanos/Theta werd 4e, wat tevens de 4e tijd van de gehele voorronde was, 15 seconden voor de winnaar van de andere voorwedstrijd. De 4e tijd in de voorronde was niet voldoende om de finale te mogen starten.

Middengroep Zwaar startte op zaterdag het Dev4- veld. In de voorronde werden zij in de tweede helft van de race voorbij gevaren en misten een plaats in de finale. De B-finale werd s’middags gewonnen.

Eerstejaars Damesch plaatste zich voor de finale van het Dej8+veld met de 3e tijd. In de finale kwamen ze vanaf de 1000 meter tekort voor de bovenste plaatsen. Zij werden 5e in deze race.

Eerstejaars Zwaar voer een zware voorwedstrijd. Met concurrenten Aegir en Orca werd gestreden om de eerste twee plaatsen, die toegang tot de finale verschaften. Helaas werd Okeanos 3e en verwezen tot de B-finale. Hierin werden zij wederom 3e.

In het DO2- veld startten Claar van Houtum en Annebel Keijzer, die na een periode van selecties bij de bond sinds kort een team vormen. In de directe finale moesten zij het afleggen tegen ervaren roeisters en werden 4e.

Joost Rusche en Alexander Klaver lieten in hun voorwedstrijd zien dat als ze goed samenwerken, ze het LO2- kunnen winnen. Bootlengten voor het veld wonnen zij hun voorwedstrijd. In de finale verliep de samenwerking slecht en werd de 5e plaats behaald.

Heleen Boers en Rianne Schoo verschenen met Triton aan de start in het DSA4- veld. De meiden behaalden de 2e plaats, ruim achter een combinatieploeg uit de SA-equipe, maar ook ruim voor directe concurrentie in de SB-selectie. Okeanos/Triton voer een heel goede race.

In de directe finale van het LDN1x veld worstelde Hannah van Buggenum met de omstandigheden, waardoor ze niet het ritme vond waarin ze laat zien wat ze kan. Hannah zette de 6e tijd op de klokken.

In de finale van het LSA1x veld, roeiden twee Okeaniden. Robin Kraak en Mark Rottier kruisden de degens met elkaar en hun tegenstand van De Maas en Theta. Robin leek de koploper in de laatste 700 meter nog te kunnen achterhalen, maar werd 2e. Mark starte goed maar werd 4e.

In de finale van het DSA1x voer Annelies Labots een goede race. Waar sommige roeisters stil kwamen te liggen, kon Annelies haar ritme vasthouden en haar tweede plaats verstevigen. Helaas kwam zij tekort om Nereus van de winst te houden. In de finale van het LDSA1x veld werd Lotte Terwindt ook 2e, na de eerste helft van de race aan kop gevaren te hebben.

Ramon Vogelzang combineerde met Skoll en Triton in de SA4x. De kans op winst was snel vervlogen, maar Ramon voer een mooie race tegen de uiteindelijke nummer twee, maar werd 3e.

Overige races zondag

In de voorwedstrijd van het DSA2x voeren Annelies Labots en Lotte Terwindt tegen Kristel Kooij en Lisa Scheenaard van Theta. De eerste ploeg voer een inhaalslag, waar de tweede ploeg een constant raceverloop had. Beide ploegen haalden de finale, waarna Kristel en Lisa 3e werden in dit Nederlands kampioenschap en Annelies en Lotte 4e werden.

Eerstejaars Zwaar was gebrand op het Beginnelingen blik in het B8+veld. Zij wonnen hun voorwedstrijd. In de finale was het weer net niet, zoals de laatste races in dit veld ook het geval was. Het vizier wordt gericht op de Martini Regatta waar een nieuwe kans wacht.

Ramon Vogelzang voer in het B1x als vaker een voorwedstrijd waarin hij ver voor de concurrentie vaart en wint. In de finale wordt echter het blik pas verdiend. Ramon werd 3e in dit zware veld.

Eerstejaars Damesch maakte kennis met het ouderejaars roeien in het DSA8+veld. Ze konden lang hun tweede plaats in het veld behouden, maar moesten in de tweede 1000 meter hun meerdere kennen in ervaring en kracht. Desondanks een mooie ervaring. Rianne Schoo en Heleen Boers startten met Skoll en Triton in hetzelfde veld, maar de andere voorwedstrijd. Zij werden 2e en werden 3e in de finale om het Nederlands kampioenschap.

Ook Eerstejaars Licht lag aan de start in de hoogste klasse: het LSA8+ veld. Zij voeren een goede race en met de gevaren tijd zouden ze in de andere voorwedstrijd een ticket voor de finale verdiend hebben. Jammer maar goed gevaren en een mooi weekend voor deze ploeg.

Remon Meijer en Joost van Andel werden 3e in de voorwedstrijd van het N2- veld en mochten strijden om het blik in de finale. In de finale werden zij 4e. Frits Eggink en Thijs Bosgoed waren niet opgewassen tegen de concurrentie in het N2x veld en werden 4e en kwamen als laatste over de streep.

In de finale van het SA2- veld voeren Aart Goossens en Martijn Veling een goede eerste 1000 meter. Daarna sloeg de vermoeidheid toe en was de 3e plaats het resultaat.

Hannah van Buggenum leek in de derde 500 meter de verkregen koppositie door te trekken, maar moest in de laatste honderden meters haar meerdere erkennen in de finale van het DB1x veld. Ze voer echter een zeer goede race.

Joost Rusche en Alexander Klaver startten met hun combinatiepartners van Argo in het LO4-. Op de ZRB wisten zij dit veld op hun naam te zetten, maar nu kregen zij tegenstand van de lichte senior B 4-. Joost en Alex werden 2e achter deze bondsploeg en lieten als combinatieploeg alle verenigingsploegen achter zich.

Afgelopen weekend zijn 10 blikken, waaronder sprintblikken, gewonnen. De blikkenlijst van seizoen 2010-2011 telt 47 overwinningen, waaronder 6 Nederlandse titels.