Okeanos trekt 4 keer blik op Koninklijke Holland Beker 2011

28 juni 2011 - door Bartr - 9 reacties

De 125ste editie van de Koninklijke Holland Beker, waar slecht weer plaats maakte voor zon en warm weer tijdens de finales op zondag, heeft Okeanos 4 keer blik getrokken en het verenigingslied gezongen.

Heleen Boers won met de nationale vrouwen vier zonder onder 23 jaar op zaterdag het SB4- veld tot 23 jaar in de deze klasse, en won op zondag het SA4- veld. Beide races werden gedomineerd en de winst op zondag leverde Heleen de SA-status op, waarvoor Hulde! Heleen kon genieten van de welverdiende champagne.

Eerstejaars Licht startte in het Lichte Freshmen’s Eights veld. Met twee concurrenten werd 1400 meter lang gestreden, waarbij 3 boegballen op gelijke hoogte lagen. Vervolgens plaatste onze ploeg een beslissende druksprint, waarmee het verschil gemaakt werd. Dit verschil werd langzaam uitgebouwd tot bijna een bootlengte, en de winst was een feit.

Roel Braas startte met de Holland 8 op zondag het SA8+ veld. Hij racete tegen de op boeg van de Holland 8 onder 23 jaar zittende Jan Erik Freund en een Lichte ploeg met Mark Rottier en Peter Kromdijk aan boord. De ploeg met Roel Braas maakte al snel het verschil, bouwde de voorsprong uit en de winst kon hen al gauw niet meer ontgaan. Het blik van Roel betekende het 4e blik van dit weekend en een totaal aantal blikken van 57 in seizoen 2011 tot nu toe.

Hoofdnummers

Mechiel Versluis, startend in het hoofdnummer en strijdend voor de Holland Beker, werd 3e in zijn voorwedstrijd, waardoor ook hij zich via de herkansing moest plaatsen voor de halve finale in de SA1x. De herkansing werd gewonnen, zodat hij zondag terug mocht komen voor de halve finales. De halve finale was een internationale aangelegenheid, waarbij Mechiel de enige Nederlander was. Hij werd 5e en moest de B-finale roeien. In deze finale roeide Mechiel zich naar de 3e plaats, na een mooie inhaalrace in het laatste kwart. Hij werd hiermee 9e in de strijd om de Holland Beker.

Uitkomend in de Ladies Trophy, het DSA1x veld behaalde Annelies Labots een 4e plaats in haar voorwedstrijd, waardoor zij zich via de herkansing moest plaatsen voor de halve finales op zondag. In de herkansing werd Annelies 2e, wat daadwerkelijke kwalificatie voor de halve finales betekende. In de halve finales trof Annelies skiffeuzes van wereldformaat. Tussen het internationale geweld kon zij helaas in de tweede 1000 meter geen vuist maken, en werd 4e, waar de 3e plaats recht gaf op de Finale. Helaas werd het B-finale, waarin zij niet haar beste roeien liet zien en 3e werd. Dit bekent een 9e plaats in de Ladies Trophy.

Overige wedstrijden zaterdag

Robin Kraak startend in het SB1x veld, won met een zeer mooie race zijn voorwedstrijd. In de finale voer hij wederom erg sterk. In het laatste interval ging hij zijn Scandinavische opponent voorbij en ging met de 2e plaats naar huis.

Lotte Terwindt trof sterke tegenstand in haar voorwedstrijd in het LDSA1x veld. Zij werd 4e achter internationale tegenstand, maar ver voor Nederlandse concurrentie. Zij kwalificeerde zich niet voor de finale en bij gebrek aan een B-finale, zat haar wedstrijddag erop.

In het LSA1x veld deed Mark Rottier 1500 meter lang mee voor de 2e plaats in zijn voorwedstrijd. Strijdend tegen twee concurrenten, kwam hij in aanvaring met een eend. Na de botsing volgde een snoek, waarna de boot stillag en Mark uiteindelijk 4e werd. Na protest te hebben aangetekend werd een ‘re-row’ georganiseerd tussen Mark en zijn Belgische opponent. Deze boord-aan-boord wedstrijd ging niet door door terugtrekking van de Belg, waardoor Mark zich alsnog voor de finale mocht melden.

Kristel Kooij startte in combinatie met Theta het DSA2x veld. In de voorwedstrijd werden zij 4e, wat helaas geen kwalificatie voor de finale betekende.

Annebel Keijzer en Claar van Houtum startten in het SA4- veld in combinatie met Nereus en Skoll. In een directe finale met 3 ploegen, wisten zij zich helaas niet goed in het veld te varen. In het laatste interval wisten zij te versnellen maar het was onvoldoende om de 2e plaats te grijpen: zij werden 3e.

In de SA8+ race van zaterdag startte onze Henley Acht tegen de Holland 8 onder 23 jaar met Jan Erik Freund. Jan Erik streed met zijn ploeggenoten voor de winst, waarbij onze Henley Acht achterop raakte. Jan Erik moest de winst in de eindsprint laten en werd 2e, waarna de volledige Okeanos ploeg 5e werd.

Overige races zondag

De finaledag van de Holland Beker begon met beter weer dan de zaterdag. In alle vroegte plaatse Lotte Terwindt zich voor de halve finales van het LDSA1x veld door de 2e plaats op te eisen. In de halve finale roeide Lotte een goede race, wist mooi te versnellen in het laatste kwart maar moest genoegen nemen met de 5e plaats en helaas geen finale.

Robin Kraak liet wederom zien in sterke doen te zijn. Hij voer sterk maar kwam in de eindsprint net tekort voor de 2e plaats en kwalificatie voor de finale. Tegelijkertijd werd duidelijk dat Joost Rusche en Alexander Klaver jammerlijk uitgewogen waren voor het LSA2- veld, waardoor zij zich niet mochten voorbereiden voor hun voorwedstrijd.

Claar van Houtum en Annebel Keijzer kwalificeerden zich voor de finale door 3e te worden in het SA4-veld. Dit deden zij wederom in combinatie met Nereus en Skoll en mochten zich samen met de ploeg van Heleen Boers melden voor de finale. De finale leverde voor Claar en Annebel de 5e plaats op.

Kristel Kooij en haar combinatiepartners van Theta overleefden hun zware voorwedstrijd in het DSA2x veld niet. Hoewel zijn in de tweede 1000 meter sterk opkwamen, bleek het onvoldoende om de kort na elkaar eindigende finalisten te bedreigen. Kristel en Lisa werden 3e.

Onze bedrijfsploeg Randstad mocht ook aantreden op de Koninklijke Holland Beker. Na een mooie race onder prachtige atmosfeer keerden zij tevreden huiswaarts.

In de SA8+ race waarin Roel Braas met de Holland 8 de winst greep, werd Jan Erik Freund met zijn ploeg 3e achter een Deense ploeg en werden Mark Rottier en Peter Kromdijk 5e.

Voor Eerstejaars Achten worden alleen de bezetters van plaats 1 tot en met 6 in het Eerstejaars Klassement uitgenodigd om een directe finale te varen op de Holland Beker. Okeanos is met 3 Eerstejaars Achten geplaatst, iets was alleen Nereus en Orca ook kunnen zeggen.

Eerstejaars Licht won hun prachtige race. Eerstejaars Damesch raakte achterop in een eerste deel van de race. Hun inhaalrace was onvoldoende om het Gyas moeilijk te maken. In de eindsprint kwam ook Skoll langszij, waardoor de 3e plaats het resultaat was, ver voor de overige 3 ploegen in deze finale. Eerstejaars Zwaar had te kampen met blessureleed en streed met invaller Robin Kraak voor de winst. Helaas konden zij zich niet mengen in de strijd om het blik en was de 6e plaats voor hen.

De 125e editie van de Holland Beker was een succes: naast 4 overwinningen was de sfeer prima aan de Bosbaan. De georganiseerde Bosbaan Swim was een succes en de afsluitende Barbecue, georganiseerd door onze Henley Acht was perfect en bracht veel Okeaniden bij elkaar. Tot volgende week op de (voor velen) seizoensafsluitende NSRF Slotwedstrijden.