Okeaniden imponeren op FISU WK

9 september 2008 - door michasb - 20 reacties

Op 5, 6 en 7 september werd in Belgrado het wereldkampioenschap voor studenten verroeid. De R.S.V.U. ‘Okeanos’ werd hier sterk vertegenwoordigd door Annelies Labots in de lichte damesskiff, gecoacht door kersvers lid van Verdienste Pepijn Paanen, Mark Rottier in de lichte vierzonder, en Thijs Bosgoed, Mechiel Versluis, Frederik Broekhuijsen, Boris Le Feber en Ae-Ri Noort (stuurvrouw) in de mannen acht, gecoacht door Lid van Verdienste Geert-Jan Derksen. Ook Lid van Verdienste Bert Cocu was, als coach van de dames vierzonder, uitgezonden naar Servië.

Annelies Labots wist zich in haar heat op vrijdag na een zinderende eindsprint rechtstreeks te plaatsen voor de finale op zondag. Hiermee verwees ze haar concurrentes naar de herkansing.

Mark Rottier hoefde die dag slechts een plaatsingsrace te varen voor de boeiindeling in de finale op zondag. In deze plaatsingsrace werd de lichte vierzonder waarin hij roeide derde.

Het slotstuk van de voorwedstrijden op vrijdag waren de mannen achten. De Nederlandse mannen acht werd bemand door liefst 4 roeiers van Okeanos, waarvan drie rechtstreeks uit het succesvolle project ‘De Acht’ kwamen. ‘De Acht’, dit jaar doorgezet in het Okeanos Talent Center, bewees hiermee nogmaals zijn klasse. Ook de stuurvrouw van de mannen acht, Ae-Ri Noort, was als stuurvrouw betrokken bij zowel het project ‘De Acht’ als het Okeanos Talent Center. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen aan het begin van het toernooi. De tegenstand was echter van wereldklasse. Polen stuurde namelijk een acht met daarin 7 roeiers die op de afgelopen Olympische Spelen beslag wisten te leggen op de vijfde plaats in de mannen acht.

Het was Annelies Labots die op de finaledag het spits mocht afbijten. In deze finale liet zij het niet op een eindsprint aankomen. Na 750 meter geroeid te hebben schoof zij haar boegbal voorbij haar concurrentes, om daarna de eerste plaats niet meer uit handen te geven, en aldus beslag te leggen op de wereldtitel bij de studenten in de lichte damesskiff. Annelies, het afgelopen seizoen geteisterd door een slepende schouderblessure, behaalde hiermee misschien wel de mooiste overwinning in haar roeicarrière tot nu toe.

Na Annelies was het de beurt aan de dames vierzonder van Bert. Lange tijd lagen zij op de tweede plaats. In de laatste honderd meter was het echter de Poolse vierzonder die er met het zilver vandoor ging. Wat restte was een bronzen plak, natuurlijk ook een prachtige prestatie.

Vervolgens mocht Mark aan de bak. De lichte vierzonder knalde uit de start, maar dit kostte hen waarschijnlijk iets teveel energie. Terwijl Mark er alles aan deed om de voorsprong die zij na 500 meter hadden vast te houden of zelf uit te bouwen, moest de coach van het Okeanos Lichte Talent Center, Rob Jonkman, langs de kant lijdzaam toe zien hoe de ene na de andere ploeg langszij schoof. Helaas zat er na een geweldige start niets meer in het vat, waardoor Mark op een zesde plek eindigde.

Het slotstuk was wederom voor de mannen achten. In een spannende race wisten zij uiteindelijk beslag te leggen op het zilver. Alleen de Poolse Olympiërs bleken een half maatje te groot voor onze toppers.

Onder aan de streep legt Okeanos beslag op goud, zilver en brons bij de FISU WK in Belgrado. Ik wil graag iedereen oproepen om de equipe maandag 8 september rond vier uur op Schiphol te komen ophalen. Nadere informatie volgt op het gastenboek.