NKIR Voorbeschouwing

7 december 2018 - door Wedstrijdcommissie - 0 reacties

Het betreurt ons dat Theo Kapteijn afgelopen maandag is overleden. Daarom zal dit weekend tijdens de NKIR een rouwband worden gedragen door alle deelnemende Okeaniden.

Morgen is het zo ver, de eerste keer dat onze eerstejaars mogen laten zien wat ze waard zijn: de NKIR. Niet alleen de eerstejaarswedstrijdploegen doen mee, een opmerkelijke inschrijving is die van Dennis Bakker. Hij start als ex zware bal in het lichte gevorderde veld! Hij heeft zich hier dan ook behoorlijk op voorbereid:

Aangezien ik geen idee heb tegen wie ik het zaterdag opneem en hoe goed die gasten gaan zijn, is een relevante voorbeschouwing schrijven over m'n kansen niet echt gemakkelijk. Daarom neem ik jullie maar even mee in mijn beleving naar de NKIR.

Nadat we vorig jaar met EJZ'18 2e werden op de NKIR is dat toch wel het meest gemiste blik in mijn collectie. Hoe vet is het om simpelweg gewoon de sterkste te zijn. Twaalf weken geleden heb ik dan ook het plan opgevat om de NKIR te gaan winnen. Komende zaterdag is het zo ver en mag ik het gaan doen in de Sporthallen Zuid te Amsterdam. Aangezien ik zo rond de 77 kg woog, en de tijden bij het lichte veld binnen mijn bereik liggen leek het mij een goed idee om deel te nemen aan het lichte gevorderde veld, temeer nu het wintergewicht 75 kg is. Saillant detail is dat Matthijs Oggel afgelopen jaar dit veld heeft gewonnen en het des te leuker zou zijn, nu hij niet mee doet, als zijn opvolger vanuit Okeanos zou komen. Daarbij komt dat Mathijs hiervoor zelfs zijn inweegpakje aan mij uitleent, waarvoor dank! Over het algemeen zou ik een tijd van 6.28 moeten trappen om te kunnen winnen, 6.25 om zeker te zijn van winst en 6.23.5 om het NKIR record(ongekend hard in dat veld) van (wederom Okeanos) Tim Kok te pakken.

Dankzij Bastiaan Collette kwam ik in contact met Jeroen van der Kall en met dit tweetal heb ik de voorbije 12 weken een geweldig mooi proces doorgemaakt. De boottrainingen bij MGZ werden uit het trainingsprogramma gegooid en de focus kwam op de ergo te liggen. Hierdoor heb ik veel tijd gehad om een andere techniek aan te leren en met een goed uitgedacht trainingsschema van Jeroen werd de vorm steeds beter. Niet elke dag zat ik op de ergo, de duurtrainingen heb ik ook veel op de fiets gedaan( tussen de 2 a 5 uur), veel leuker en ook makkelijker om echt aan je duur te werken. Hard gaan op de ergo, is simpelweg gewoon watts beuken. Na wat analyses van o.a de huidig wereldkampioen in de skiff ( Jason Osborne) en de wereldrecordhouder in het lichte veld op een 2k (Henrik Stephensen) luidde de conclusie als (licht)roeier moet je gewoon "maaien". Dit hebben we in de training opgepakt en op de NKIR wordt het dan ook gewoon lekker 2 km tempo 38 - 40 maaien.

Gedreven door het doel is de topsporter weer in mij naar boven gekomen en ben ik in staat geweest de voorbije weken alcohol links te laten liggen, heb ik de fysio en masseur weer opgezocht, heb ik een cafeïne vrije periode om straks optimaal te kunnen profiteren van cafeïne als doping voor m'n sportprestatie en pak ik ook nog een bietensapkuur voor die extra zuurstofopname. Geen overbodige luxe aangezien de zuurstof over het algemeen vrij spaarzaam is in de sporthallen. Te fanatiek? Nee valt mee. De neuspleister waarvan de werking niet bewezen is zal ik niet gebruiken i.t.t Mathieu van der Poel en ook het magische sky-goedje 'tramadol' laat ik vanwege ethische overweging maar voor wat het is, overigens heb ik ook geen ketonen gebruikt om af te vallen maar gewoon de myfitnesspall-app. Afvallen bleek niet echt een probleem, je moet gewoon bijhouden wat je eet, niet teveel eten en rond je trainingen juist wel goed eten. Kind kan de was doen.

De trainingen gaan boven verwachting goed en zoals het er nu voorstaat is er eigenlijk maar één tijd die in m'n hoofd rond dwaalt 6.23.5, wat een magische tijd. Nu roeiers die een 2k doen over het algemeen de neiging hebben aan zelfoverschatting te lijden kan ik niet garanderen dat dit mij gaat lukken. Overigens ook niet nodig om mijn doel te behalen vermoed ik. Echter, het geloof in een mooie tijd is aanwezig en niks is mooier dan hard trainen voor een doel en het op die ene dag, waar iedereen met ambitie samenkomt, het beste wat je in je hebt laten zien. Mocht het allemaal tegenvallen, Nou en! Ik heb een ontzettend mooie 12 weken achter de rug, waarin ik mezelf weer heb uitgedaagd en mooie dingen heb meegemaakt. Dat pakt niemand mij meer af.

Kom allemaal onze Dennis en andere Okeaniden naar de overwinning schreeuwen!  Hier zijn de tijden: https://regatta.time-team.nl/nkir/2018/draw/c8501dfc7-d0e7-42da-b06f-cbf...

Foto: Mathijs Oggel nadat hij vorig jaar blikte in het LHG veld tijdens de NKIR (9-12-2017)

Categorie: