Nieuwjaars Receptie en Botendoop groot succes

17 januari 2012 - door Rommert - 0 reacties

Afgelopen zondag is op de nieuwjaarsreceptie de nieuwe twee onder grote belangstelling gedoopt. De opkomst van Oud-Okeaniden en huidige leden was groot waardoor het nog lang gezellig was langs de bosbaan. Hieronder de woorden die e.t. Praeses Jildert Huitema sprak voordat de boot te water werd gelaten door Annelies Labots en Lotte Terwindt:

"Beste Okeanieden,

Hartelijk dank bestuur Bergshoeff en welkom op deze botendoop van dit schitterende schip. Op zondag! We kennen allemaal de regel liever niet op zondag in het Okeanos lied. Dogmatische denkers hadden bedacht dat sporten op zondag in strijd was met de zondagsrust. Gelukkig zijn dogma’s aan verandering onderhevig. Tegenwoordig is zondag dé dag om te sporten. Maar onze roots aan de VU gaven mij inspiratie voor de naam van deze boot. Om precies te zijn in het nieuwe testament in het bijbelboek Mattheus.
Het verhaal gaat over een werkgever die naar het buitenland ging en hij vraagt drie van zijn knechten om zijn zaak waar te nemen en zijn geld zolang te beheren. Aan de eerste knecht geeft hij vijf talenten (de oude geldeenheid) , aan de tweede geeft hij er twee en aan de derde één. Daarna vertrekt hij en gaan de knechten aan de slag.
Na een lange tijd komt de werkgever terug. Hij roept zijn knechten bij elkaar om te horen wat ze met de talenten hebben gedaan die hij hen heeft gegeven. De eerste heeft het geld geïnvesteerd en van zijn vijf talenten er tien gemaakt. De werkgever prijst en beloont de knecht. De tweede heeft eveneens het geld geïnvesteerd en van zijn twee talenten er vier gemaakt. De werkgever prijst en beloont hem eveneens. De derde heeft zijn geld begraven, omdat hij bang was dat hij het anders kwijt zou raken en hiervoor gestraft zou worden. Hij graaft de munt direct op en geeft hem terug. De werkgever zegt hem dat hij een slechte, luie knecht is. Vervolgens geeft hij zijn deel aan degene die al tien talenten heeft.
Wat met deze gelijkenis moet worden overgebracht is dat wie goed gebruik maakt van hetgene dat hij heeft, en verantwoordelijkheid durft te nemen, er nog meer bij zal krijgen. Maar wie er niks mee doet, of voor zijn verantwoordelijkheid wegloopt, zal zelfs de kleinste verantwoordelijkheid worden afgenomen.
Moralistisch, jazeker, maar tegelijk in veel situaties toepasbaar. Kijk maar naar Okeanos.
Bij Okeanos komt er elk jaar weer een grote groep eerstejaarsleden binnen die hun talenten willen benutten. Iedereen begint op nul in en start zijn roeicarrière in een C4+. De coaches van deze ploegen proberen door middel van technische aanwijzingen ervaring en handigheid op te bouwen. Fietsend langs de Bosbaan observeren zij de roeihalen van de beginners. Zijn ze in staat om aanwijzingen om te zetten in een betere techniek? Kunnen ze samenwerken en hoe presteren ze als het tempo omhoog gaat? Dan komen de onderlinge wedstrijden en worden doorzettingsvermogen en het omgaan met spanning op de proef gesteld. De coaches zijn scouts die al snel doorhebben wie er aanleg heeft voor de roeisport.
Maar ook voor de eerstejaars zijn de eerste weken en maanden spannend. Ben ik hier goed in? Heb ik talent? En nog beter: hoe kan ik dit talent optimaal gaan benutten? Binnen 3 maanden na binnenkomst train je al 7 keer in de week en ben je al helemaal gebrainwashed. Dit is een uniek proces en het is alleen maar mogelijk als er heel veel tijd en moeite wordt geïnvesteerd om zo’n explosieve leercurve te bereiken.
Ook bij andere roeiverenigingen worden er binnen een half jaar roeiers klaargestoomd voor de Amstelklassiekers. Toch is er bij Okeanos sinds het project ‘de Acht’ daadwerkelijk iets veranderd. Coaches worden beter begeleid door zeer ervaren hoofdcoaches en er is aandacht voor de fysiologische gesteldheid van de roeiers. Dat heeft geresulteerd in prachtige overwinningen, veel blikken, een grote groep wedstrijdroeiers en het Okeanos Talent Center. Ik heb veel respect voor de mensen die deze cultuuromslag hebben weten te realiseren en de potentie van club, team en individu maximaliseren.
Voor mijzelf is Okeanos de beste leerschool geweest die ik heb gehad. Wedstrijdroeien, organiseren, sponsors zoeken, promoten, klussen, besturen, advies geven, coachen. Ik weet dat er hier veel mensen staan die hun talenten via Okeanos hebben ontdekt en benut. Voor wie dat nog niet heeft gedaan, grijp die kans want er is hier veel mogelijk. Begraaf ze niet!
En daarmee kom ik weer even terug op Mattheus. Beste roeiers, de vereniging geeft jullie deze boot in bruikleen, benut haar goed: investeer in jezelf, train hard, luister naar je coaches en haal er het maximale rendement uit!
Zelf heb ik twee jaar met Joep Kamphuis in de twee zonder geroeid ben gecoacht door Pepijn Paanen. Voor mij is de 2 zonder het mooiste meest technische boottype en de ultieme roeibeleving. Ik vind het dan ook een grote eer om deze 2 zonder te mogen dopen hoewel ie nu dubbel geriggerd is. Ik hoop dat in deze boot ons Lichte overgangsrecord uit 2000 snel uit de boeken zal verdwijnen.
Dan gaan we nu over tot de doop.
Ik doop deze twee zonder TALENT en wens u een behouden vaart!"