Nabeschouwing ZRB

10 juni 2016 - door ThomasvdW - 0 reacties

Nabeschouwing ZRB

De ZRB werd geteisterd door bliksem, regen en gure omstandigheden op zondag terwijl op zaterdag zowel eerstejaars licht (LB4+) en eerstejaars damesch (DB8+) het felbegeerde beginnelingen-blik binnen haalde! Hieronder een korte samenvatting van de races op de ZRB:

N2-/O2-/SA2-: Voor Emil en Jeffrey een teleurstellend weekend, waar zij op beide dagen direct 's ochtends werden verslagen in de voorwedstrijd en niet van start mochten in de A-finale. Voor Jurgen & Christiaan was de deceptie groot nadat zij in het SA2- veld op 21 honderdsten de finale misten, na een bizar spannende finish met drie ploegen binnen 0.48 seconde. Op zondag wonnen Jurgen en Christiaan gemakkelijk de voorwedstrijd, maar kwam in de finale ruim tekort tegen de winnende heren van Skoll. 

N2x/LN1x/LB1x: Om 9 uur stond de voorwedstrijd van de N2x gepland, maar eenmaal bij de start aangekomen met alle ploegen bleek dat Nereus niet was komen opdagen, en konden de heren weer rustig naar de finish varen. De finale 's middags begon erg spannend met Vidar/Saurus op kop, direct gevolgd door Thomas in Eem-combinatie. Helaas kwamen zij tekort in de tweede duizend meter om er met de winst vandoor te gaan, en werden daardoor uiteindelijk tweede. Thijs haalde op gemakkelijke wijze de A-finale in de nieuwelingen-skiff, maar was in de finale niet opgewassen tegen de meer ervaren skiffeur van Triton. Op zondag gingen Thomas en Thijs tegen elkaar van start in de voorwedstrijd van de lichte beginnelingen, maar werden beide verslagen door Euros. Thijs was snel genoeg om nog door te mogen naar de A-finale, terwijl Thomas verwezen werd naar de B-finale. Op basis van "fairness" kwamen zowel Thijs als Thomas in de enigszins nadelige banen te liggen. Thijs werd, mede hierdoor, uiteindelijk 4de in de finale. 

B4+/N4+: Eerstejaars zwaar begon het weekend met een vierde plek in de voorwedstrijd, wat hen naar de B-finale leidde, waar een solide race leidde tot een 2de plek. Op zondag zou het heel moeilijk worden, omdat hier een time-trial gevaren moest worden tegen 17 andere ploegen waar alleen de eerste 8 een A/B-finale mochten varen. De heren werden helaas 16de, en konden vroeg terug naar huis. Misschien een idee om te sparren met de heren van EJL, die toch echt sneller gingen in een vier-met?

LDB4*/LDEj4*: De eerstejaars lichte damesch begonnen in het beginnelingen-veld met een solide eerste plek in de voorwedstrijd, en begonnen net zo sterk aan de A-finale. Helaas brak de 3de 500m de damesch op, en moesten zij de eerste plek afstaan aan de damesch van Gyas. Met een redelijk verschil naar de nummer drie zou het dan op de ARB zomaar moeten kunnen dat de damesch het beginnelingen-blik gaan binnen slepen. Op zondag kwamen de damesch in de time-trial welgeteld 61 honderdsten tekort voor een A-finale, en werden 6de. Uiteindelijk zou er geen van de C-finales, of halve-finales doorgaan, waardoor de 6de plek het eindresultaat werd. 

LDN1x/LDDev2x: Voor het eerst in tijden zat Meaghan in de skiff, en dit ging haar niet heel slecht af. In de voorwedstrijd een tweede plek, wat haar een plek in de B-finale gaf. Hier moest zij echter veel toegeven aan de concurrentie, en eindigde uiteindelijk als vierde. Op de ARB, met een aantal extra trainingen in de skiff, gaat het wellicht weer een stukje beter. Het development klassement bleek te sterk voor Meaghan in Argo-combinatie, waar zij het moesten doen met een 9de plek, en daarmee huiswaarts konden keren na de time-trial. 

LB4+/LN4+: BLIK! Zoals verwacht, waren vooral de heren van de middengroep van Orca van tegenstand tegen Okeanos 2 (slag: Jorik), en kwam het in de A-finale ook slechts aan op 1.5 seconden. In de laatste 500m kwam Orca nog terug van een iets grotere achterstand, en de spanning was dan ook erg groot in de boot of ze het wel écht gingen halen. Een prachtig resultaat, na alle tegenslagen die zij hebben gehad in de 8. Voor de andere vier-met was het een minder succesvol weekend, want zij lijken nogal wat snelheid te missen ten opzichte van de concurrentie. De heren van Okeanos 2 waren van plan om op zondag het kunstje nogmaal uit te halen, maar het onweer gooide roet in het eten en de race werd helaas geannuleerd. Mogelijk hebben zij nog een nieuwe kans op de ARB?

LN2-/LO2-: Rik en Kerwin gingen alleen in de nieuwelingen twee-zonder van start dit weekend, wat helaas van korte duur was. Op zaterdag kwamen zij drie seconden tekort op Bram en Boris, die wel door mochten naar de A-finale. In de A-finale was Njord te sterk voor Bram en Boris, terwijl op de Holland Beker hier nog van werd gewonnen. De heren lijken een enigszins stroefe periode door te gaan, want ook op zondag wisten zij geen potten te breken, en bereikten de A-finale niet. 

DB8+/DEj8+: BLIK! Eerstejaars damesch maakte het zichzelf moeilijk in de voorwedstrijd, door met vier seconden van Njord te verliezen, en daardoor moest hopen dat de andere voorwedstrijden geen snellere 2e tijd hadden. Dit bleek gelukkig niet zo te zijn, en de damesch konden door gaan voor de A-finale. Het foutje van vanochtend werd snel vergeten, en direct vanaf de start pakten de damesch volwassen de leiding, en gaven dit niet meer uit handen. Njord eindigde op meer dan 5 seconden achterstand, en hiermee zijn ook de eerstejaars damesch beginneling af! Op zondag, eindigden zij op een vijfde plek, op (wederom) 4 seconden achterstand van Njord die gelijk met Nereus de winnende tijd voeren. 

DDev4-: Met alleen starten in het klassement, en aflassing van alle finales in de klassementen, was het voor middengroep damesch slechts een kort bezoek aan Tilburg. Zij voeren in de time-trial een vierde plek, en halen wederom een aantal belangrijke punten binnen voor het klassement, alhoewel zij liever meer punten hadden meegenomen... 

Voorbeschouwing ZRB

Tijd voor een wedstrijdje in Tilburg (Hilvarenbeek), waar een aantal maanden geleden nog vooral bier werd gedronken en sjaars door de lucht vlogen komt nu wedstrijdroeiend Nederland samen om in alle rust op deze idyllische plek te strijden voor de blikken en de eer. Goed, we zullen niet te lovend zijn over deze locatie: voordeelbanen door stroming, en slechts 4 banen per wedstrijd zorgen vaak voor onverwachte winnaars en verrassend raceverloop. Menig coach concludeert dan ook dat ze er volgend jaar toch écht niet meer naar toe gaan, maar staat er dan toch weer met zijn roeiers het jaar erop...

Voor alle tijden en loting, zie: http://regatta.time-team.nl/zrb/2016/draw/matrix.php

N2-/O2-/SA2-: Op zaterdag starten Emil en Jeffrey al om 8:08, belachelijk vroeg, en hebben welgeteld 15 tegenstanders. Dat zijn er nogal veel, maar gelukkig zijn het er niet meer, want dan zouden er namelijk zelfs time-trials verroeid moeten worden... Vier banen op een wedstrijdbaan is nogal onhandig, op de bosbaan zou dit pas nodig zijn bij meer dan 36 inschrijvingen. Het lijkt er op dat zij een redelijke loting hebben, en de finale zou dan ook haalbaar moeten zijn. Hiervoor moeten zij eerste worden, dus het gas zal er meteen op moeten. Jurgen en Christiaan starten in het Senioren-A twee-zonder veld, en mogen het opnemen tegen de ouderejaars van Vidar en Proteus in de voorwedstrijd, en hoeven hier slechts 1 van de 2 van te verslaan om naar de finale door te gaan. Op de Holland Beker hadden zij Proteus al bijna te pakken, dus dit moet zeker mogelijk zijn. In de finale, zal het een zware kluif worden om de heren van Sklol te verslaan. Op zondag mogen de twee Okeanos-ploegen het tegen elkaar opnemen in voorwedstrijd 1, waar zij bij winst en bij de snelste tweede tijd allebei door mogen naar de A-finale. Wederom ligt de Skoll boot (van de SA2-) hier ook in het veld, en zal wederom een zware kluif worden om te verslaan. Een voordeelbaan met stroming kan echter alles zomaar omgooien..

N2x/LN1x/LB1x: Thomas start op de ZRB in de zware nieuwelingen dubbel-twee met Simon Maas van Roeivereniging de Eem. Afgelopen weekend hebben zij al vele meters samen gemaakt, en lijkt er een redelijke snelheid in te zitten. Tijd om te laten zien dat ze ondanks het lagere gewicht sneller kunnen roeien dan de zware ballen in dit veld. Thijs start in het lichte nieuwelingen veld op zaterdag, en mag hier in zijn voorwedstrijd het opnemen tegen slechts twee tegenstanders. Een finale plek moet er zeker inzitten, op basis van in het verleden behaalde resultaten. In de finale kan er van alles gebeuren; met goed vertrouwen van de afgelopen week stapt Thijs dit weekend in zijn skiff, en wie weet wat dat kan brengen. Op zondag starten beide heren in de lichte beginnelingen skiff, en mogen het direct tegen elkaar opnemen in de voorwedstrijd. Alleen de nummers 1 en tijdsnelste 2e gaan door naar de A-finale, en zal daarom een mooie strijd worden om te zien wie hier aan het langste eind zal trekken. 

B4+/N4+: Eerstejaars zwaar heeft onder tussen seat-races gehad, en daar uit is de snelste combinatie gemaakt om aan de start te liggen op de ZRB. Met 8 ploegen moeten zij in de voorwedstrijd een eerste of tweede plek behalen voor een ticket naar de A-finale, en nemen het op tegen eerstejaars van Asopos, Boreas, en Thêta om dit te halen. De heren lijken de afgelopen tijd steeds beter te roeien, dus wij zijn zeker benieuwd of zij op de ZRB de volgende stap kunnen zetten, en misschien gewoon hetzelfde flikken als EJZ '13 op de ZRB? Op zondag winnen, zoals ook EJZ '13 deed, wordt nog een lastige opgave. Met 19 inschrijvingen mogen zij in alle vroegte (8:00) aansluiten voor een time-trial, waarbij slechts de eerste 4 door gaan naar de A-finale. 

LDB4*/LDEj4*: Met de winst op de Hollandia op zak, en een derde plek op zondag, gaan de lichte damesch met een redelijk vertrouwen richting de ZRB. Op zaterdag liggen zij in de derde voorwedstrijd in het beginnelingen veld in een veld met Skadi, Saurus, en Asopos, wat met goed roeien zeker te doen moet zijn. In de finale kunnen zij dan vooral tegenstand verwachten van Orca en Gyas, die ook beiden al goede resultaten hebben laten zien de afgelopen tijd. Op zondag mogen zij aan op de time-trial laten zien dat zij niet alleen op twee kilometer kunnen presteren, maar dit ook op slechts 1000m kunnen. In de klassements-velden wordt sinds 2013 geracet op 1000m, waarbij de eerste 8 doorgaan op basis van de 's ochtends verroeide time-trial. Daarna wordt 1-tegen-1 geracet om steeds een volgende ronde te halen, tot er een winnaar uit komt. Een leuk systeem, mits de volgende ronde behaald wordt, anders is het een kort dagje in Hilvarenbeek. 

LDN1x/LDDev2x: Meaghan heeft besloten dat zij het na een onverwachte derde plek in het development-veld op de Holland Beker ook wel aandurft in de skiff, en gaat zaterdagochtend de strijd aan om een finale plek in de tweede voorwedstrijd. In dit veld kan zij vooral tegenstand verwachten van Skolol en de Maas, maar ook Gyas kan zeker niet uitgesloten worden. Op zondag gaat Meaghan in Argo-combinatie proberen het resultaat van de Holland Beker te verbeteren, en mag dit net als in het eerstejaars klassement doen over een time-trial van 1000m en daarna meerdere rondes. Zaak dus om direct gas te geven tijdens de time-trial.

LB4+/LN4+: De heren van eerstejaars licht zitten op dit moment niet langer in de acht, maar zijn overgestapt naar twee vier-metjes. De verdeling van de heren over de viertjes geeft sterk het vermoeden dat Okeanos 2 sneller zal zijn dan Okeanos 1 op basis van vermogen, maar zoals u allen weet zinken ergometers nog steeds vandaag de dag. Beide boten zouden desalniettemin in staat moeten zijn om de A-finale te halen. Hier zullen zij naar alle waarschijnlijkheid Orca 1 treffen, met een boot van heren van de middengroep, die niet snel genoeg gingen in de vier-zonder, en nu dan toch eindelijk wel eens beginnelingen-blik willen halen. Wat ons betreft mogen ze nog wel even langer wachten. Op zondag gaan beide Okeanos ploegen nogmaals van start in het nieuwelingen veld, waar praktisch dezelfde ploegen aan de start liggen. Opzich zou twee keer winnen in het weekend best wel mooi zijn voor het zelfvertrouwen binnen deze ploeg, dus waarom niet beide ploegen? De ene op zondag, en de andere op zaterdag lijkt ons een prima verdeling. 

LN2-/LO2-: Op zaterdag gaan Bram & Boris en Rik & Kerwin van start in het lichte nieuwelingen twee-zonder veld, en mogen het dan ook direct tegen elkaar opnemen in de tweede voorwedstrijd. Enkel de snelste en tweede tijdsnelste mogen door naar de A-finale, dus voor beide ploegen zaak om zo hard mogelijk de baan over te gaan, en zeker niet te verliezen van de andere tegenstander (Argo). In de A-finale komen de heren dan waarschijnlijk Gyas tegen, die op de Hollandia nog sterk voor de dag kwamen en er voor de neus van Bram en Boris met het blik vandoor gingen. Op zondag starten alleen Bram & Boris (Rik heeft nog regelmatig last van blessureleed en neemt liever geen extra risico), en hier mogen zij het opnemen tegen dezelfde Gyas ploeg in de voorwedstrijd. De eerste twee gaan door naar de finale, dus dit zou voor Bram & Boris opzich geen obstakel moeten vormen. In de finale kan daarna van alles gebeuren, maar zijn de vijfde-jaars skololies de te kloppen ploeg. 

DB8+/DEj8+: Eerstejaars damesch heeft mooi kunnen oefenen op de Holland Beker tijdens een (deels) individuele race, maar mag het dit weekend in het beginnelingen-veld direct opnemen tegen Njord. Een zware pot zal dit zeker worden, want alleen de eerste plek en de tijdsnelste tweede heeft recht op een finale-plek. Op basis van de derde plek in het eerstejaars-veld op de Hollandia is de verwachting dat de damesch dit weekend er weer vol voor gaan, om zeker dit resultaat te overtreffen, en het beginnelingen-blik voor Njord haar neus weg te kapen. Op zondag mogen zij, in het klassements-veld, zich opmaken voor de time-trials. Met twaalf ploegen aan de start, zullen er vier ploegen verdrietig naar huis mogen gaan na de time-trial; gas erop vanaf het begin is essentieel om door te gaan naar de volgende rondes. 

DDev4-: Geen verrassing, ook hier zal een time-trial plaats vinden. Met 9 ploegen aan de start, is het wel extra zuur voor de ploeg die hier negende wordt en direct de weg naar huis kan inslaan. Om de goede positie in het klassement te behouden moeten de damesch van de middengroep hier goede zaken doen in de time-trial om zeker te zijn van een strijd om de ereplekken. Onder andere winnaar op de Holland beker (Nereus) doet niet meer op de ZRB, dus er is zeker een goede mogelijkheid om mee te doen voor het tweede klassements-blik van het jaar. 

Categorie: