Nabeschouwing Winterwedstrijden 2016

18 februari 2016 - door ThomasvdW - 2 reacties

Nabeschouwing

Gemengde resultaten op de WinterWedstrijden; Bastiaan wist met overmacht het nieuwelingen veld te winnen in een scherpe tijd, maar zowel EJLD, EJL, en EJZ wisten geen klassementspunten te verzamelen. Voor alle uitslagen, zie: http://hoesnelwasik.nl/ww/2016/uitslagen/. Ramon werd 8e in het B1x, en daarmee wint Martijn Knap deze keer de 'Voorspel de uitslag', gefeliciteerd Martijn! Hieronder de uitslagen per ploeg:

EJD: 8e

EJLD: 15e

EJL: 14e

EJZ: 18e

DSA2-: 3e

N1x: 1e

B1x: 8e

LO2-: 3e

N2-: 5e

LDSA1x: 8e

 

Voorbeschouwing

-Don't stop when you're tired, stop when you're done.-

Na een lange voorbereidende fase is het nu tijd voor de eerstejaarsploegen om te laten zien wat ze in huis hebben. Vele uren aan bikkelharde trainingen hebben geleid tot dit officiële begin van het wedstrijdseizoen: de Winterwedstrijden. Per ploeg blikken wij vooruit wat de verwachtingen zijn en hoe de rest van het veld er uit ziet.

Uit beleefdheid, de dames eerst.

Eerstejaars dames

Op de NKIR hebben de dames van EJD '16 laten zien dat ze qua vermogen niet onder doen voor de rest van het veld. Met een gemiddelde eindscore van 7:42 liggen ze slechts 10 seconden achter de top van het veld. Tijdens de eerste race in de boot moet het duidelijk worden of ze roeitechnisch dit gat met de topfavorieten Orca en Nereus kunnen dichttikken.

Eerstejaars lichte dames

Na een matige prestatie op de NKIR was het duidelijk dat de lichte dames fysiek nog niet waren waar ze wilden zijn. Roeiend hebben een aantal van deze dames echter het voordeel dat zij al ruime ervaring hebben in de boot. Het lichte dames roeien is bij uitstek een veld waar vermogen weinig zegt, en met de ervaring aan boord verwachten we dan ook een beter resultaat dan op de NKIR. Nereus heeft met 4 jeugdroeisters in potentie een bijzonder sterke boot op het water liggen waar de ogen op gericht zullen zijn. Ook Vidar heeft de afgelopen jaren zijn naam gevestigd in het lichte dames veld. Naar verwachting zijn deze ploegen dan ook de girls to beat. Orca heeft voor het eerst een lichte dames ploeg, die fysiek niet onder deed voor deze beiden, maar het is afwachten of zij dit rauwe vermogen om weten te zetten in een hoge bootsnelheid.

Eerstejaars licht (b'vo)

Na een NKIR met een kapotte ergometer is het gissen waar deze ploeg staat qua vermogen in het veld. Echter maakt vermogen natuurlijk niks uit als men niet kan roeien, dus met de Winterwedstrijden is alles mogelijk. Na alle zelfpromotie zijn de verwachtingen hoog gespannen, tijd om deze waar te maken lijkt ons zo. Al jaren neemt Nereus het voortouw in het lichte eerstejaars veld, en het lijkt erop dat er dit jaar wederom een fysiek sterke ploeg heeft. Daarnaast verwachten we dat eveneens Gyas en Laga een gooi naar de winst kunnen doen. 

Eerstejaars zwaar

Na een teleurstellende NKIR uitslag kunnen we vooralsnog concluderen dat eerstejaars zwaar niet de nieuwe "kolos van Okeanos" in zijn midden heeft. Echter hoeft dit niks te betekenen voor de prestaties in de boot. Uit betrouwbare bron hebben wij dan ook genoten dat eerstejaars zwaar veel potentie heeft om hard te gaan in de boot. Kenmerkend voor zware eerstejaars is dat ze pas laat in het seizoen op snelheid komen; mogelijk kan EJZ '16 van Okeanos hier zijn voordeel mee doen? Na een aantal tegenvallende jaren bij Triton kwamen zij verrassend als winnaar uit de bus bij de NKIR, maar werden op de hielen gezeten door zowel Laga als Nereus. Nereus zal gebrand zijn om de tegenvallende prestaties EJZ '15 te doen vergeten met een goede eerste uitslag. 

Ouderejaars: 

DSA2-: Jocelyn Spruit & Rianne Schoo

Een bijzondere nieuwe combinatie met zeer veel vermogen. Op slag, Jocelyn die haar seizoen goed wist te starten met een tweede plek op de Tromp, en vervolgens Nederlands kampioen werd op de NKIR. Op boeg, Rianne Schoo, de roeivedette, die bij haar rentree hoge ogen gooide door een snoeiharde 2000m trok, en menig bondsroeister wist af te troeven. De combinatie is in onze ogen dan ook veelbelovend.

N1x: Bastiaan Collette

Met een late bloei in het afgelopen heeft Bastiaan zijn naam wel gevestigd in het skiffveld. Hij gaat dit jaar met hoge doelen het seizoen in, en heeft hierin met goede resultaten op de Tromp en de NKIR een goede eerste stap gezet. De Winterwedstrijden zijn ook voor hem een meetmoment voor het KNRB programma dus een snelle tijd is voor hem een vereiste. Met slechts een handvol deelnemers in dit veld moet het voor Bastiaan zeker mogelijk zijn in de top mee te doen.  

B1x: Ramon Vogelzang

Van ons geen analyse hier; doe mee aan “voorspel de uitslag” en win!

LO2-: Tim Kok in combi met Nereus

Na een nieuw Nederlands record in het lichte nieuwelingen veld op de NKIR, heeft Tim samen met zijn partner Pim van Diemen van Nereus mogelijk zeer snelle boot. Met een gemiddeld vermogen van rond de 6:26 moet het dan ook zeker mogelijk zijn om het LO2- te winnen. De meeste concurrentie zal komen uit de Thêta/Vidar-combinatie die op de Tromp ruim sneller was dan Tim met zijn toenmalige roeipartner Thomas.

N2-: Jurgen Toennaer & Christiaan Tuijl

Onder leiding van Peter Kromdijk, Jeroen van der Kall en Bax wordt er verwacht van dit duo dat zij toch zeker wel in de top van het nieuwelingen veld mee moeten kunnen doen. Een goede voorspelling van dit veld is echter lastig, omdat er veelal onbekende roeiers meedoen; tweedejaars die voor het eerst starten in het 2- veld. Desondanks verwachten wij dat grootste concurrent in dit veld Laga zal zijn, die op de Tromp al hebben laten zien redelijk te kunnen roeien over een langere afstand.

LDSA1x: Claartje Ottens

Na een degelijk optreden op de NKIR, wordt het op de Winterwedstrijden een zware kluif om in de top te eindigen. Met onder andere de junioren wereldkampioen en de huidig Nederlands kampioene, evenals de scullers van Thêta en Vidar die naar het Universiade zijn geweest, is dit een heel sterk bezet veld. Desondanks verwachten wij dat Claartje hier een degelijke race kan varen, en mogelijk een aantal gevestigde namen zou kunnen verslaan met haar skiff met vlammen op de zijkant.

 

Voorspel de uitslag! 

Deze wedstrijd: Ramon Vogelzang, B1x

Ondertussen al bijna een veteraan in het roeien zal Ramon de strijd aan gaan in het beginnelingen skiff veld. Zelf verwacht hij "ergens in de top 5" te eindigen met een eindtijd van 19'23"00. Wat is uw voorspelling? Reageer onder het Facebook bericht bij deze voorbeschouwing om mee te doen!

U kunt voor de Winterwedstrijden een voorspelling indienen op basis van de klassering en de eindtijd. Degene die de klassering correct (of het dichtste bij) heeft voorspelt wint. Mits er meerdere juiste voorspellingen van de klassering zijn, wordt de winnaar bepaald aan de hand van de voorspelde eindtijd. De winnaar ontvangt een speciaal bier (of een andere enkele versnapering naar keuze) op de eerst volgende borrel, op rekening van ondertekende.

 

Laatste voorspelling van ons: wij verwachten dat vanavond de organisatie van de Winterwedstrijden zal beslissen dat de wedstrijd niet door gaat door de verwachte storm. 

 

Categorie: