Nabeschouwing Westelijke Regatta/NK klein

21 april 2016 - door ThomasvdW - 0 reacties

Nabeschouwing Westelijke Regatta/NK klein

Het zit erop, de NK-titels zijn verdeeld en de eerste wedstrijd op de WAB is achter de rug. Gelukkig nog maar 1 te gaan, en daarna mogen we dan eindelijk op onze eigen Bosbaan shinen. Het afgelopen wedstrijdweekend werd volledig bepaald door de barre omstandigheden nabij Zevenhuizen: vanaf zaterdagmiddag een aantrekkende wind tot windkracht 5-6, met als gevolg een uitzonderlijke langzame baan. Op zaterdag is zelfs één maal een tijd neergezet van boven de 13 minuten; vlak hierna werden de verdere finales geschrapt, en 's avonds werd bekend dat zondag alleen de NK-velden verroeid zouden worden. De winnaars op de Westelijke worden komende donderdag rond 21:30 gehuldigd op de sociëteit, komt allen!

NK-velden

SA1x: 5e Zoals verwacht ging Stef Broenink met redelijk gemak er met de winst vandaar, maar daarachter vond pas écht de strijd plaats. Met een enigszins teleurstellende 12de plek op de time-trial van vrijdag was Bastiaan Collette gebrand om sportieve revanche te nemen. Met goede races op zaterdag wist hij een finale plek te bemachtigen door 3de te eindigen in zijn halve finale. Helaas betekende deze derde plek op zaterdag dat hij op zondag in een enigszins nadelig baan kwam te liggen met iets meer last van de wind de golven. Desondanks zette hij een zeer knappe prestatie neer, en werd 5de van Nederland in het zware mannen skiff veld! Een geweldige prestatie, wat nog veel beloofd voor de rest van dit seizoen!

SA2-: GOUD! Roel en Mitchel gingen hier zoals verwacht soeverein naar de winst, en hebben dan ook elke race gewonnen met ruim voorsprong op de nummer twee. Na meermalig Nederlands kampioen in de Skiff is Roel nu Nederlands kampioen in de zware mannen twee-zonder! 

DSA2-: ZILVER! Jocelyn en Rianne wisten vriend en vijand te verbazen; direct in de time-trial zetten zij de snelste tijd neer, en op zaterdag in de halve-finale wederom. Het lijkt na toch iets mindere resultaten in Ghent nu duidelijk te klikken. Op zondag de finale waar het er nu echt om spant, en direct is duidelijk dat dit een spannende race zal worden. Met een lichte achterstand in het eerste deel van de race, en zelfs 5 seconden achterstand op de 1500m op de Orca damesch, zetten Jocelyn en Rianne de eindsprint in....Een erg sterke laatste 500m, maar helaas was het niet genoeg voor goud. Ze komen uiteindelijk iets minder dan 2 seconden te kort, en zullen genoegen moeten nemen met een tweede plek. Desondanks een prachtig resultaat om trots op te zijn wat ook zeker perspectief biedt voor de komende wedstrijden!

LDSA1x: 7de: Zoals voorspelt was dit veld niet bijster spannend voor de eerste plek; Marieke Keijser (goud in lichte damesch skiff in Varese op de eerste World Cup) roeide met speels gemak naar de eerste plek. Claartje wist helaas net niet de A-finale te halen door een iets minder laatste deel van de race in haar halve finale. Op zondagochtend ging zij voor de sportieve revanche in de B-finale waar gestreden werd om de 7de plek; na 500m ging zij aan de leiding en gaf dit niet meer weg, en sleepte daarmee een mooie 7de plek binnen. Een prima resultaat in dit sterk bezette veld!

LSA2-: GOUD! Dit veld was net als de DSA2- ontzettend spannend, ondanks de slechts 6 inschrijvingen. Er waren duidelijk drie ploegen die in aanmerking kwamen voor de NK-titel: Nereus, Triton, en de Okeanos/Nereus-combinatie. Tim Kok wist met een zeer sterk tweede deel van de race op de time-trial vriend en vijand te verbazen door de snelste tijd neer te zetten voor de Nereus ploeg, die als favoriet aan de start lag. Dit was slechts de opmaat voor de finale van zondag; de Nereus ploeg kwam als snelste uit de start en noteerde de eerste tijd op 500m, maar daarna was het de beurt aan Tim en Pim (Nereus) om er overheen te gaan. Met een gemiddeld tempo van boven de 38 (!!) voeren de heren tot en met de 1500m met een enigszins confortabele voorsprong richting de finish. In de laatste 500m besloot Triton alle zeilen bij te zetten, en begonnen aan een onverwachts snelle eindsprint en kwamen nog ongelooflijk dichtbij Tim en Pim. Het scheelde uiteindelijk slechts 4 tienden met de eerste plek, maar Tim mag zich Nederlands kampioen noemen! Een bijzondere en prachtige prestatie, die ook hier zeker veel perspectief biedt voor in het seizoen!

Niet NK-velden:

DEj: De eerstejaars damesch kwamen als 8ste door op de time-trial, en mochten direct door naar de halve-finale. Echter ging de halve finale niet door, en werd de uitslag van de time-trial bepalend voor de uitslag van de Westelijke. Slechts 1 klassementspunt werd er daarmee meegenomen, wat misschien enigszins teleurstellend voor de Damesch was. Wij waren benieuwd geweest hoe de uitslag hier was geweest als het weer niet zo bar slecht was..

DDev: Zelfde omstandigheden als bij de eerstejaars damesch; de time-trial werd bepalend voor de uitslag. De MGD met Saskia op slag voeren naar een nette 4de plek, en de Damesch van Project 2020 met Emma op slag voeren naar een 11e plek. De Damesch van 2020 mochten aantreden voor de herkansing 's middags, maar dit ging niet zoals gehoopt en de golven bleken moeilijker dan verwacht. 

LDej: Misschien wel één van de spannendste races op zaterdag buiten het NK, was de herkansing van de lichte eerstejaars damesch. Met barre omstandigheden werden de damesch bijna uit de boot geblazen, en kwamen drie boten naast elkaar op de finish af. De koploper veranderde bijna elke haal, en het bleef tot aan de laatste halen spannend wie er door zou mogen naar de halve-finale (die later afgelast werd). Helaas trokken de Okeanos damesch aan het kortste eind en werden derde, en vielen daarmee af voor de halve finale. Uiteindelijk maakte het resultaat niks uit, want de uitslag van de time-trial werd uiteindelijk tellend. 

LDDev: Wij bieden onze excuses aan. Onze voorspelling was niet bijzonder rooskleurig voor Meaghan, mede omdat het een nieuwe combinatie betrof die pas enkele weken geleden was ontstaan. Roeiend zag het er dan ook niet bijzonder goed uit, maar de uitslag loog er niet om: Meaghan noteerde een 2de tijd in de time-trial, en sleept daarmee 8 punten binnen voor het lichte damesch development klassement! Klasse!

LEj: De time-trial wisten de lichte heren niet goed door te komen, en zij noteerden een laatste tijd waarmee zij verwezen werden naar de herkansing. De herkansing bleek er later niet meer om te gaan, maar evenals de race van de eerstejaars lichte damesch was dit een erg spannende race. Met de nummer 2 t/m 5 binnen 1,4 seconden op de streep kunt u daar zich mogelijk iets bij voor stellen. De lichte heren haalden hier een goede opsteker, want zij waren de nummer twee op de streep en zouden daarmee in ieder geval de halve finale hebben gehaald. 

N4+: Met een veld met tweedejaars zware roeiers was het al enigszins te verwachten dat hier niet veel te behalen zou zijn voor eerstejaars zwaar. Desondanks hebben zij een behoorlijke race neergezet waarin zij van de 5de positie doorstoomden naar een 4de plek in de voorwedstrijd. Wij zijn benieuwd naar de resultaten op zondag van de Damen Regatta in het Beginnelingen vier-met veld. 

O2-: BLIK! Jurgen en Christiaan hadden besloten dat het tijd werd om de rest van het veld te laten zien hoe je op de Willem Alexanderbaan snel over de golven komt, met een bizar verschil van meer dan 21 seconden werd eerst de voorwedstrijd makkelijk gewonnen, en daarna 's middags ook de finale waar enkel de lichte heren van Skoll enigszins konden volgen. Jurgen en Christiaan waren duidelijk een maatje te groot voor alle andere ploegen dit weekend, en wisten zo een mooie blik binnen te halen!

LB1x: Thijs en Thomas mochten direct tegen elkaar aantreden in de eerste voorwedstrijd; Thijs startte rustig maar wist daarna met een zeker gemak over iedereen heen te komen en won de voorwedstrijd. Voor Thomas was de strijd minder gemakkelijk, en hij eindigde uiteindelijk op een vierde positie, en een 7de overall tijd, en liep daarmee de A-finale mis. 's Middags in de A-finale had Thijs nogal moeite om zijn boot recht te leggen, en op aanwijzen van iemand aan de kant was hij hier nog mee bezig toen het startsignaal al af ging; de boten om hen heen voeren weg terwijl hij nog stil lag en zijn boot recht legde. Hij begon dus direct met een flinke achterstand, en kwam door alle golven niet meer over de andere ploegen heen. 

LO2-: BLIK? In het lichte overgangsveld werden alleen de voorwedstrijden verroeid. Hier wisten in de eerste voorwedstrijd Boris en Bram als eerste over de finish te komen, en in de tweede voorwedstrijd Tim in Nereus-combinatie. Voor Rik en Kerwin was het weer te bepalend en zij kwamen niet in een goed wedstrijdtempo. Op basis van tijd was Tim in Nereus-combinatie de winnaar van dit veld, echter was het niet langer klasserend op basis van de regelementen van de KNRB. 

DB1x: Voor Benita de eerste wedstrijd in de skiff, en meteen een ervaring om eigenlijk zo snel mogelijk te vergeten. Benita had erg veel moeite met de hoge golven 's middags in haar voorwedstrijd, en kwam pas na ruim meer dan 10 minuten over de finish. Ook hier werd de finale niet geroeid door de omstandigheden...

 

Voorbeschouwing Westelijke Regatta/NK klein

 

Eindelijk tijd voor de echte eerste wedstrijd van het 2K seizoen. De Varsity zit erop en raakt alweer in de vergetelheid, en we gaan door naar het woelige water van Zevenhuizen. De Westelijke Regatta is eveneens het NK klein voor Senioren A, en wordt getypeerd door de afwezigheid van bondsroeiers. Alleen Braas & Steenman (SA2-), en Stef Broenink (SA1x) doen een gooi naar een NK titel namens de bond. Uiteraard zullen ook de traditionele nieuwelingen en overgangs nummers worden gestart dit weekend.

 

Schema voor NK velden:

Vrijdagavond: Time-trials voor alle NK-nummers

Zaterdag: Herkansingen, kwart-finales, en halve finales voor NK-nummers.

Zondag: Finales voor NK-nummers.

 

Voor alle informatie, zie: http://westelijke.nl/

 

Okeanos NK velden:

 

SA1x: Misschien wel het meest prestigieuze veld om te winnen, en dat is te zien aan het aantal deelnemers wat mee doet om deze NK-titel. 30 heren, zowel oude rotten (Rogier Blink, meermalig winnaar van de Skiffhead, de eerste keer stamt nog uit de jaren 90?) als frisse jonge jongens (Bram Schwarz, mag eigenlijk ook nog mee doen in J18 maar kiest voor het échte veld), en alles daar tussenin, liggen aan de start. Bastiaan Collette zal uitkomend voor Okeanos aan de start liggen. Bastiaan heeft vorig jaar al laten zien hard te kunnen varen in zijn skiff, en heeft dit najaar een gloednieuwe skiff in gebruik mogen nemen; dit is het moment om te laten zien dat hij thuis hoort in de top van Nederland. Op een ergometer heeft Bastiaan ondertussen de magische grens van 6:00 verbroken (5:57.6), wat betekent dat hij qua vermogen zeker tot de beste behoort; de meeste heren die ingeschreven zijn hebben deze grens nog niet verbroken, uitzonderingen daargelaten (o.a. Stef Broenink). Wij verwachten dat de titel strijd zal gaan tussen Koen Metsemakers, Stef Broenink (mits geen golven), Robert Vicic, Rogier Blink, Menno van Blitterswijk, en Bastiaan.

 

LDSA1x: Net terug uit Varese, met een gouden medaille op de World Cup, start namens de Maas Marieke Keijser in dit veld. Wij verwachten, helaas, dat niemand dit toptalent kan stoppen voor de eerste plek. De strijd die spannend zal worden is die om de 2de en 3de plek. Claartje Ottens zal namens Okeanos hier de strijd aan gaan met o.a. Nederlands Kampioene 2015 Amber van Zomeren, en succesvol U23-roeister Anne-Marie Schonk. Claartje heeft afgelopen tijd veel naast Jocelyn en Rianne (DSA2-) geroeid, en het is bezien of dit heeft geholpen om een hogere basissnelheid te hebben tijdens 2K races. Twee weken geleden, in Ghent, wist zij erg dicht bij concurrente Mirjam Box te eindigen; als Claartje iets extra’s weet te vinden is het zeker mogelijk om een mooie uitslag te varen.

 

SA2-: Afgelopen jaren was dit veld altijd een spektakel om te zien; vorig jaar nog zaten alle bondsroeiers in een 2- en wisten het erg spannend te maken tegenover de toen nog geselecteerd 2- (Blink en Steenman). Dit jaar zal het anders gaan, en zal het vooral een strijd worden van de toekomst tegenover de gevestigde zilveren 2- van de afgelopen World Cup. Roel Braas start namens Okeanos samen met Steenman tegen een veld met bekende ouderejaars roeiers, die allemaal nog geen topsport-status hebben kunnen afdwingen. O.a. Oude Vier winnaars van 2015 (Skadi 1) en Oude Vier winnaars van 2016 (Nereus 5 & Nereus 2) zullen laten zien dat zij het Braas en Steenman moeilijk kunnen maken. Desondanks verwachten wij, zeker gezien de vorm die Braas en Steenman op de World Cup hebben laten zien, dat Braas en Steenman met een redelijk groot verschil winnend over de finish zullen komen zondag.

 

LSA2-: Met slechts 6 inschrijvingen, is dit veld niet bijzonder interessant te noemen op het eerste gezicht. Zij zullen vrijdag een ‘Race for lanes’ hebben, en daarna op basis van die uitslag zondag alle 6 aan de start liggen van de finale. U denkt nu wellicht, hoe kan het dat er zo weinig lichte heren dit veld aan durven? De eerste reden is dat op het WK niet-olympisch van komende zomer de focus van de KNRB op de lichte 4x ligt, en niet op een boordnummer, en de tweede reden is dat de top in het lichte roeien erg klein is. Zoals u mogelijk begrijpt, wordt het hoe sterker een roeier wordt, des te moeilijker om nog in te kunnen wegen; vele lichte roeiers zijn dan ook niet meer licht het volgende jaar, en besluiten te stoppen dan wel zwaar te gaan roeien. Namens Okeanos start Tim Kok in Nereus-combi het LSA2- veld, waarbij de verwachting is dat de finish heel close zal zijn. Op Ghent hebben 3 van deze 6 ploegen zich al aan elkaar kunnen meten, en dat resulteerde in een finish binnen 3 seconden van elkaar. De ploegen die erbij komen, Laga en Triton, hebben de nodige ervaring en kracht aan boord, en zullen zeer waarschijnlijk ook niet onder doen voor Nereus, Okeanos/Nereus, en Thêta/Vidar. De laatste ploeg is Willem III; deze heren zijn net geen junioren meer, en eigenlijk weten we vrij weinig over deze ploeg. Wij verwachten dat de winnaar zich tussen de eerstgenoemde 5 ploegen bevindt; het wordt erg spannend.

 

DSA2-: Namens Okeanos liggen hier twee ploegen aan de start; Jocelyn Spruit & Rianne Schoo (Okeanos 1) en Lonneke Bos & Hermijntje Drenth (Okeanos 2, van Project2020). Voor beide ploegen is dit al de tweede 2K-wedstrijd van het seizoen; in Ghent lagen Jocelyn & Rianne aan de start en wisten daar samen een behoorlijke klassering te behalen, achter o.a. een Duitse 2-. Lonneke & Hermijntje lagen aan de start op de Varsity, en behaalden hier na een zeer sterke eerste 1500m (eerste plek op 1500m) helaas een 2de plek omdat het in de laatste 500m niet meer zo goed ging. Voor Lonneke & Hermijntje des te meer reden om sportieve revanche te halen dit weekend. Een voorspelling voor de winnaars van dit veld is lastig; er liggen geen bondsploegen aan de start, en de Damesch die wel aan de start liggen hebben nog weinig tegen elkaar geroeid in deze opstellingen. Zo zijn er de Damesch van Orca die vorig jaar naar de Universiade zijn geweest in de 4- en op Ghent 8 seconden sneller waren dan Jocelyn & Rianne, maar ook Skadi 1 met ergometerbeest Lisanne Brandsma die wel eens goed zouden kunnen zijn (mits zij heeft leren roeien). Daarnaast hebben ook de Damesch van Proteus met Leonoor Portengen een in potentie sterke boot; net als in het lichte heren 2- veld zal het erg spannend worden, en denken wij dat eerder genoemde ploegen erg aan elkaar gewaagd zullen zijn.

 

Okeanos niet-NK velden:

 

O2-/N2-: Jurgen Toennaer & Christiaan Tuijl en Emil Rijcken & Jeffrey Talboom gaan van start in het verdunde O2- en N2- veld. Allereerst Jurgen en Christiaan; 2 weken geleden lagen ook zij aan de start in Ghent, alleen wisten hier niet te overtuigen. Het gerucht ging rond dat Christiaan niet helemaal fit zou zijn, en dat mede daarom de boot niet lekker liep. Ondertussen zijn we weer een aantal dagen verder, en zou het met een fitte Christiaan zomaar kunnen dat Jurgen en Christiaan wél potten weten te breken (figuurlijk a.u.b.). In Banyoles (Spanje) hebben zij vele meters gemaakt ter voorbereiding op het seizoen, en het moment is aangekomen om te laten zien dat dit de bootsnelheid goed heeft gedaan. Emil en Jeffrey; als enigen overgebleven van Eerstejaars Zwaar van afgelopen jaar hebben zij op de Varsity laten zien behoorlijk mee te kunnen komen met andere zware middengroepen. Als dit een voorteken is voor de snelheid in de 2- is het mogelijk dat er mooie dingen gaan gebeuren. Zelf zeggen zij vooral goed te roeien als ze tegenwind hebben… Laat dat nou in ieder geval al mee zitten, de voorspellingen voor zowel zaterdag als zondag laten een pittige windkracht 4-5 tegen zien. Een voorspelling voor de winnaar wilt u? Tja, een veld vol met tweedejaars/derdejaars roeiers, wij hebben echt geen idee wat hier gaat winnen. We zullen maar inzetten op 5de (of 6de?) jaars LICHTE roeiers van Sklull in het O2- veld, misschien is dit dan eindelijk het jaar waarin ze iets winnen; meer hierover in de LO2- voorbeschouwing. De Okeanos heren hoeven het niet direct tegen elkaar op te nemen, want ze liggen niet in dezelfde voorwedstrijd. Het N2-  veld verwachten wij dat het een strijd zal worden tussen Jurgen & Christiaan en Ruben & Rick (beiden Okeanied, maar startend voor Amstel). Hier starten Emil & Jeffrey en Jurgen & Christiaan direct tegen elkaar in de tweede voorwedstrijd en liggen ook nog eens naast elkaar.

 

Eerstejaars Zwaar 4+: Eerstejaars Zwaar zal zowel het N4+ als het B4+ veld starten. Beide velden zijn opmerkelijk vol; het lijkt erop dat er veel verenigingen zijn met een 4-met naast een eerstejaars acht, en dan doen er ook nog eens boten mee die vorig jaar niet beginneling af zijn geworden en het daarom wederom proberen. Een letterlijk en figuurlijk zwaar veld voor de heren van eerstejaars zwaar die nu al ongeveer een maand in de vier-met zitten. Gezien de voorspelde tegenwind zal het vooral de combinatie van brute kracht met over de golven komen die hier winnend zal zijn. We laten ons hier liever niet uit qua voorspellingen, het is zo’n onbekend deelnemers veld dat wij ons liever laten verrassen.

 

LO2-/LN2-: In het LO2- veld liggen drie ploegen met Okeanieden aan de start, en in het LN2- veld liggen er twee Okeanos-ploegen aan de start.

        LO2-: Tim Kok in Nereus-combi heeft op deze manier toch nog iets te doen op zaterdag in plaats van thuis zitten; naast het NK in de lichte 2- starten zij tegen onder andere middengroepers Rik Veenstra & Kerwin Kouw (winnaars LN2- op de Varsity) en terug in de 2- na de Oude Vier: Boris Wolbink & Bram Verhulst.  Gezien de uitslagen op de winterwedstrijden, is de verwachting dat Tim in Nereus-combi hier zijn slag zou moeten slaan. Uiteraard is het aan Rik & Kerwin en Boris & Bram om te laten zien dat zij het Tim moeilijk kunnen maken, en mogelijk zelfs kunnen verslaan? Nog even het vermelden waard: voor de loting was de Sklull 2- (zie voorspelling O2-) hier ingeschreven, maar het lijkt erop dat ze bang zijn voor de hoeveelheid Okeanos ploegen in dit veld dat ze zich maar hebben laten overzetten naar het zware veld. Of zouden ze met een overschot wintervet zitten...? In de tweede voorwedstrijd zullen Rik & Kerwin direct de strijd aan mogen gaan met Tim.

        LN2-: Met veel van dezelfde ploegen als op de Varsity, zouden zowel Kerwin & Rik als Boris & Bram wel eens goede kansen hebben in dit veld. Desondanks is er nog niks gewonnen, er zijn namelijk o.a. een Proteus, een Nereus, en een Willem III (starten ook LSA2-) ploeg bij gekomen, en het is dan ook zaak voor de Okeanos ploegen om te laten zien dat zij over meer bootsnelheid beschikken.

 

LB1x/LN1x: Thijs Schouten en Thomas van der Wardt starten komend weekend beiden het Lichte Beginnelingen skiff veld en het Lichte Nieuwelingen skiff veld. Beide heren willen laten zien dat zij thuis horen in de A-finale, en zullen daarvoor onder andere ex-junioren moeten verslaan. Het afgelopen weekend werd er op de Willem Alexanderbaan al laten zien dat beide heren de skiff redelijk onder controle hebben, toen er onder erbarmelijke omstandigheden werd geroeid. Het lijkt erop dat het een nuttige ervaring was, want komend weekend zal het weer ook naar alle waarschijnlijk niet mee zitten...Zaterdagochtend in het LB1x-veld mogen Thijs en Thomas direct ook tegen elkaar racen, want ze liggen naast elkaar in de voorwedstrijd.

 

DB1x/DN1x: De Damesch Benita de Man en Oline van Wijnen zullen namens Okeanos starten in deze Damesch skiffvelden; beide zitten nog niet zo lang in de skiff en hebben ook nog niet veel roeiervaring. Als onderdeel van Project2020 gaan we er vanuit dat ze de potentie (lees: brute kracht) hebben, en als zij dit al enigszins kunnen benutten in de skiff zou het zomaar eens heel hard kunnen gaan. Zeker in het beginnelingen veld vallen er niet direct namen op; een briesje tegenwind en daarmee een strijd van de meeste kracht lijkt een goede uitgangspositie voor Benita en Oline. Wij zijn benieuwd!

 

Eerstejaars Licht: Onze lichte pikken gaan na een net gemiste A-finale op de Varsity de strijd wederom aan in dit zeer competitive veld; de top-10 tijden van de voorwedstrijden op de Varsity lagen heel dicht bij elkaar (8 ploegen lagen binnen 4 seconden van EJL; de verschillen tussen een top-5 klassering en een plek buiten de top zijn erg klein). Als de lichte heren de juiste stappen hebben weten te maken, zou dat zomaar kunnen betekenen dat ze weer een aantal plaatsen opschuiven in de ranglijst. Een A-finale behoort tot de mogelijkheden, een gunstige loting zou daarbij goed uitkomen; een sportieve boost kunnen de heren wel gebruiken na een toch wat tegenvallend voorseizoen.

 

Damesch Development 4-: Wist u dat de Internationaal Vlaamse kampioenen hier aan de start liggen? Inderdaad, dit zijn de Damesch van middengroep die in Ghent het W4- wisten te winnen. Reeds in Ghent werden al een aantal development boten van Nederlandse verenigingen verslagen, en daarmee zou zomaar de toon gezet kunnen zijn. Vorig jaar wisten deze Damesch namelijk al hard te varen in dit veld, en hebben zelfs al een klassementsblik binnen gehaald vorig jaar. Dit jaar gaan ze voor het overall klassement. Tegenstand komt uit alle hoeken van Nederland, en ook nog eens van Okeanos 2: 4 Damesch van Project 2020 zullen proberen het de Vlaamse kampioenen moeilijk te maken. Onze verwachting van de grootste tegenstand is de Gyas inschrijving. Vorig jaar een sterke eerstejaars boot hoeft geen garantie te zijn voor een sterke middengroep het daaropvolgende jaar, maar de laatste jaren lijkt dit in Groningen toch anders te werken...

 

Eerstejaars Damesch: De track-record van Eerstejaars Damesch laat zien dat zij elke wedstrijd vanaf de Heineken een trede hoger zijn geëindigd. Op de Varsity betekende dit een 6de plek, en een snelle rekensom leert ons dan ook dat ze komend weekend waarschijnlijk 5de worden. Op zich een prima trend, want zo zullen ze nog voor het einde van het seizoen die eerste plek behalen, maar misschien geeft het de Damesch meer rust en zelfvertrouwen als het komend weekend lukt. De concurrentie is sterk, en zal ook gebrand zijn om hier een goed resultaat neer te zetten. Onder andere Orca wist het niet te halen op de Varsity door een “kapot bankje”. Gyas wist op de Varsity overtuigend te winnen, maar zijn naar mijn weten nog nooit op de Willem Alexanderbaan geweest. EJD kan hier haar voordeel mee doen omdat zij afgelopen weekend al hebben mogen proeven (letterlijk en figuurlijk door de nogal hoge golven) van het water nabij Rotterdam.

 

Lichte Damesch Development 2x: Meaghan Polack (EJD ‘15) heeft een dubbeltwee partner gevonden bij Argo, en hebben al meerdere malen met elkaar getraind. De verwachting is dat de andere ploegen, die geen combinatie zijn, meer met elkaar in de boot hebben gezeten en daardoor beter aan elkaar gewend zijn. Wij zijn benieuwd of dit mogelijk een gouden combinatie is.

 

Eerstejaars Lichte Damesch: Met de tijd die de lichte Damesch voeren op de Varsity hadden zij in een andere voorwedstrijd wél de finale gehaald, al was het nipt. De loting is dus erg belangrijk om door te komen naar de A-finale, want het niveau in het lichte Damesch veld lijkt hoog te liggen dit jaar. Verrassend gingen de lichte Damesch uit Nijmegen op de Varsity er met de winst vandoor, en daarmee wordt direct duidelijk hoe veel er kan veranderen binnen een paar weken; op de Head werden zij slechts 8ste, en waren onze lichte Damesch zelfs nog 8 seconden sneller (het verschil met de eerste plek was bijna anderhalve minuut…). Kortom, alles is mogelijk komend weekend voor de eerstejaars lichte Damesch, en dat gecombineerd met de opgedane ervaring afgelopen weekend tijdens het trainingskamp op de Willem Alexanderbaan kan zomaar resulteren in een top-5 klassering.

 

SA8+: Het toetje van het weekend. Bastiaan Collette heeft een bijzonder sterke combinatie-boot om zich heen weten te krijgen; onder andere twee Oude Vier winnaars van Skadi, ervaren scullers Menno van Blitterswijk (Aegir) en Koen Metsemakers (Phocas), aangevuld met heren uit Delft en één uit Leiden. De tegenstand bestaat uit louter verenigingsachten; een corporale en een knorrige acht uit Delft, evenals uit Eindhoven, Leiden, en Tilburg. Op basis van resultaten behaald in het verleden zou de acht met Bastiaan dit veld moeten kunnen winnen. Helaas bieden die niet altijd garantie zoals wij allen weten, en het met het vermoeiende weekend met time-trials, herkansingen, halve finales, en finales zomaar kunnen dat de heren niet veel energie meer hebben in de acht...

 

DSA8+: De Damesch die uiteindelijk in Tokyo (2020) een medaille moeten gaan behalen, zullen in het achten veld laten zien dat zij de afgelopen winter goed aan de weg hebben getimmerd. De tegenstand is niet bijster groot, doch wel sterk. Nereus heeft een voltallige ouderejaars acht op het water liggen die veel overeenkomst met de acht die de Head overtuigend wist te winnen. Daarnaast ligt er ook nog een Junioren-acht. Project 2020 heeft twee boten in de banen liggen, en volgens de enige echte logica die dan telt: 50% kans om te winnen.

Categorie: