Nabeschouwing Wereld Kampioenschap

1 september 2014 - door PeterT - 0 reacties

De Bosbaan is afgelopen maanden omgetoverd tot een onherkenbare thuishaven voor internationale roeiers. Hoewel het eerlijkheidsaspect vaak ter sprake is gekomen, is gebleken dat de Bosbaan de wereldkampioenschappen goed aan kan. De toeschouwers waren voorzien van alle gemakken. De Nederlandse Equipe, met daarin Okeanos viervoudig vertegenwoordigd, was in een prachtig hotel onderbracht. Alles om de ruis weg te halen bij de roeiers.

Waneer de wedstrijden in eigen land gehouden worden, worden er overwinningen verwacht. Helaas moest Nederland genoegen nemen met eenmaal goud. De lichte dames dubbelvier wist deze overwinning binnen te slepen.

Okeanos heeft haar roeiers nauwgezet gevolgd. Heleen Boers, slagvrouw van de vrouwenacht ging onder leiding van Ae-Ri Noort het gevecht met de concurrentie aan. Op zondag streden zij in de B- finale. Nadat zij de leiding namen in het eerste deel, was de spanning om te snijden. Lang wisten zij de Duitsers af te houden. Uiteindelijk moesten zij er toch aan toegeven. De Nederlandse dames wisten de tweede positie te behouden en werden daarmee achtste overall.

Naast de twee Okeaniden in de vrouwenacht, startte ook Okeanied Roel Braas, Nederlands enige skiffeur. Hij moest zijn meerdere erkennen in zijn tegenstanders in de halve finale en plaatste zich daarin voor de B-finale op zondag. Op dit absolute topniveau is de concurrentie het hevigst. In dit kleine nummer is niets zeker en kan zelfs ver in de race van alles gebeuren. Halverwege stond de Canadees de koppositie af, waarbij Roel Braas het hoofd koel hield en de tweede plaats behield. In het laatste deel werd alles uit de kast gehaald door Roel Braas om de koppositie nog over te nemen. Het mocht niet baten. De Wit-Russische skiffeur kon uiteindelijk de leiding behouden.  

Eerder al dit weekend was Mechiel Versluis al in actie gekomen. Dat er over de breedte van de equipe niet voldoende A-finales werden behaald, deed ons des te meer verlangen naar de race van de Holland Vier. Mechiel Versluis heeft laten zien dat hij van vaste waarde is in dit boottype. Hun relatief trage start duurde ditmaal niet lang en al snel was de strijd losgebarsten. Hoewel de Britten en Amerikanen de leiding leken over te nemen, was de strijd om het brons nog niet gestreden. Met Australie op de derde positie, wachtten wij de van de Holland Vier eindsprint af. Het aanmoedigen en commentaar van de kant mocht niet helpen. Zij streden maar grepen helaas net naast het podium. De wereldtitel die Mechiel Versluis vorig jaar had verkregen, is overgedragen aan de Britten.

Aan al het mooie komt een einde. De wereldtitels zijn vergeven. De trainingsintensiteit zal weer afnemen. Nu het toernooi afgelopen is, is het tijd voor de toproeiers om weer te rusten. De verenigingen op te zoeken. De nieuwe aanwas en toproeiers in spé te spotten. Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Met nog vers in het hoofd het WK, wordt nu gekeken naar de andere aspecten die de roei-wereld rijk is.

 

Categorie: