Nabeschouwing Thêta Herfstregatta & Knorrensteijn Memorial Regatta

12 oktober 2016 - door RosanneKoekkoek - 0 reacties

De afgelopen twee weekenden hebben onze fanatiekste ouderejaars competitieroeiers op het water laten zien wat zij waard zijn. Het intense roei- en bierfeest in Eindhoven vond plaats op 1 en 2 oktober, waarna de Okeanosdelegatie een week later afreisde naar het verre Enschede. Met de eerste taart als resultaat!

"De Beuksers" over de Thêta Herfstregatta:
De Theta Herfstregata is altijd een mooie wedstrijd. Het weer is nog zacht en de zomerstemming zit er bij iedereen nog in. Dus vol goede moed stapten wij de boot in en hebben heerlijk gevaren. Na een goede eerste dag varen (op wat onenigheid met de kade na) was het ook tijd voor het feest op de zaterdagavond. De stemming zat er goed in en het bier vloeide goed voort. Dat merkten we de volgende ochtend dan ook wel, het hoogtepunt (of dieptepunt afhankelijk van hoe je er naar kijkt) van de regatta; de 5.7 kilometer. Terwijl wij kapot de boot weer teruggaven aan de burgervereniging Beatrix hoorden wij dat we alsnog derde waren geworden en waren dik tevreden. De rit terug bestond uit slapen want dit mooie weekend kost wel boordevol energie, een aanrader voor iedereen!

"Blik Vooruit" over de Knorrensteijn Memorial Regatta:
Het is alweer een aantal dagen geleden dat de Knorrensteijn Memorial Regatta plaatsvond. “Knorrensteijn?” vragen veel mensen zich dan af. Ook al is het een redelijk onbekende wedstrijd, zoals veel wedstrijden in de Najaarsbokaal; de baan kent iedereen. De wedstrijd is namelijk in Enschede, op dezelfde plek als waar de EDR is. Ook al is het niet de drukste wedstrijd, alsnog deden er 3 Okeanos-boten mee. De Roeivinkjes en Blik Vooruit deden mee in het ervaren C4+ veld mee en de Beuksers in de dubbel-twee. Over een afstand van 4,4 km wordt er gestreden voor een taart. 

Ondanks een moeizame ochtend voor Blik Vooruit vanwege moeite met opstaan, waren ze op tijd om de Coco op te riggeren. De Roeivinkjes hadden de mazzel dat een ploeg van Euros de Carakter leende waardoor ze hem niet op hoefde te riggeren. Ze waren hierdoor wel lekker vroeg aanwezig waardoor ze nog uit konden rusten voor ze aan de bak moesten. In  blok 3 konden de Roeivinkjes en Blik Vooruit strijden voor de overwinning. Er waren nog 3 andere ervaren C4+’en die meededen. Het was dus niet een erg groot veld. Nadat de gladde 4’en van het blok waren gestart, konden de Roeivinkjes als eerste weg. Vlak daarna kon Blik Vooruit over de startlijn. Nadat het gewenste ritme was gevonden door beide ploegen werd het al snel spannend. Blik Vooruit kwam steeds dichter bij de Roeivinkjes. Beide ploegen zette hun benen er onder om steeds harder te gaan. Blik Vooruit bleef inlopen en haalde uiteindelijk de Roeivinkjes in. De Roeivinkjes lieten het niet zomaar gebeuren. Ook al had Blik Vooruit ze ingehaald, ze leverde steeds meer kracht waardoor ze weer dichterbij kwamen. Het bleef een goede 500 meter erg spannend, maar Blik Vooruit kwam nog verder voor te liggen. Echter, Blik Vooruit zou later in de race weer terug zien. Toen Blik Vooruit bij de beruchte keerboei kwam moesten ze de binnenbocht nemen. Door te laat inzetten van het draaien kwam de boot buiten de baan. Dit zorgde ervoor dat ze moesten houden om een botsing met een gladde 4 te voorkomen. Ze moesten snel rondmaken om te zorgen dat ze weer snel weg konden. In de tussentijd waren de Roeivinkjes ook al weer bij de keerboei aangekomen. Terwijl Blik Vooruit een beetje aan het stuntelen was, begonnen zij aan het nemen van de buitenbocht. Blik Vooruit kwam nadat ze waren gedraaid weer snel op gang en kwam al snel dicht bij de gladde vier waarmee ze bijna een aanvaring hadden. Blik Vooruit had de gewenste haal sneller te pakken dan de gladde vier van Aegir en haalde Aegir dan ook in. Vanaf de kant werd voor een goede 500 meter de hele tijd geroepen dat Aegir Okeanos nog wel kon terug pakken. Echter, dit was niet het geval. Blik Vooruit ging lekker door en kwam steeds dichterbij een gladde vier van Asopos. Na een tijd in de buurt te hebben gevaren van Asopos kwam Blik Vooruit pas bij de finish puntje-kontje te liggen. Al snel nadat Blik Vooruit was gefinisht kwamen de Roeivinkjes ook de finish over. Toen er eindelijk gevlot mocht worden kregen beide ploegen de uitslag te horen. Okeanos bezetten de top en won van de andere ploegen. De roeivonkjes waren tweede geworden met een tijd van 23:49.75. Ondanks de 15 seconden straftijd door de gebeurtenissen bij de keerboei heeft Blik Vooruit getaart met een tijd van 22:31.72. Beide ploegen hebben bewezen dat ze bij de top van de najaarsbokaal horen.

Nadat de damesch klaar waren kon de coach van Blik Vooruit, Selena Drent, ook in de boot stappen om te gaan strijden voor de overwinning. Selena schoot Saurus te hulp in de gladde vier. Ook al had Selena niet gewonnen, alsnog heeft ze de mogelijkheid gekregen om nog meer te roeien. 

In de middag konden de Beuksers ook aan de bak. Ze hadden van te voren het veld goed bekeken en kwamen tot de conclusie dat ze een goede kans hadden als Skoll niet meedeed. De twee heren van Skoll hadden al bewezen dat ze een goed potje kunnen roeien en hebben vorig jaar de NOOC bokaal gewonnen. Het werd dus lastig voor de Beuksers, maar ze gaven alles om te bewijzen dat ze alsnog kunnen winnen. Jammer genoeg werd Skoll als verwacht eerste en eindigde de jongens als derde met een tijd van 20:44.86. 

Nadat iedereen had geroeid en alles was afgeriggerd, was het de grote vraag of Blik Vooruit zou wachten op de prijs uitreiking van half 6. Blik Vooruit had de overwinning al gevierd met taart, pannenkoeken en bier en besloten niet langer te wachten op een minimale prijsuitreiking. Ondanks dat de aanwezigen voor 20 man zouden zingen, besloten ze om hun taart op de eerst komende donderdag te ontvangen. Als er voor de eerste keer getaart wordt dan moet dat goed gevierd worden en het moment wordt alleen nog maar specialer als de rest van Okeanos er bij is. 

Categorie: