Nabeschouwing Skiffhead

3 april 2019 - door Wedstrijdcommissie - 0 reacties

 

Afgelopen zondag was de de Skiffhead, 7,5 kilometer reupen op de Amstel. Lars Pals, winaar in het Lichte heren beginnelingen veld (LHB1x), heeft opgeschreven hoe hij dit beleefde! 

Het idee om te starten was al een aantal maanden aanwezig bij onze trainingsgroep. Door blessures kon het oorspronkelijke plan om de tweehead te starten niet doorgaan. Aangezien ik als junior vaak heb deelgenomen aan de Skiffhead was het nog niet zo een gek idee om dan maar in de skiff te gaan starten. En zo lag ik op zondagmiddag als normale middengroep roeier tussen fulltime skiffeurs aan de start van de Skiffhead in Ouderkerk. 

Voor ik het weet zit ik gelijk al boven tempo 40 te roeien, het is onwennig zelf het ritme aan te geven, normaal gesproken zit ik altijd op boeg.  Bij de Naald heb ik de skiffeur die voor mij startte al bijna ingehaald. En roei nu in zijn vuile water. Ik eis als inlopende ploeg de binnenbocht in de hoerenbocht, zo moet hij meer meters maken waardoor ik geen opzetje hoef te doen om erlangs te komen. Nummer twee heb ik daarna ook al voor het Kalfje te pakken en ik realiseer me dat ik pas op de helft ben van de race. De wind staat pal tegen en waar ik mij eerst moest inhouden om niet boven tempo 34 uit te komen heb ik nu moeite om tempo 31 vast te houden. Maar inmiddels haal ik de derde skiffeur in. 

Ik realiseer mij opeens dat ik wel eens zou kunnen gaan winnen, ik heb immers de helft van het veld al ingehaald. Met deze nieuwe motivatie steek ik de startbaan (stuk tussen het Kalfje en de Rozenoordbrug) over. Maar dan gebeurt er iets vreselijks: de wind, die inmiddels van de zijkant komt, blaast mijn favoriete petje van mijn hoofd af. Hierdoor raak ik totaal uit mijn concentratie.  Door het geschreeuw van de supporters ontwijk ik ternauwernood een paal. Onder de Rozenoordbrug haal ik nog twee skiffs in. Ik ben opgelucht, ik heb iedereen uit het lichte beginnelingen veld ingehaald; ik hoef de race alleen maar uit te roeien.

Niets blijkt minder waar; in de Omval aangekomen neem ik de bocht vrij scherp, hier ligt alleen een boot die er normaal niet ligt. Ik lig stil. Ik weet dat ik nog ruim anderhalve kilometer moet. Het stuk tussen de Omval en de Berlagebrug is het beroerdste deel van mijn race, gelukkig haalt niemand van de achterblijvers mij in.

Na de Berlagebrug herpak ik mezelf weer, het gaat niet echt lekker. Het is zo zwaar, vooral met tegenwind.
 
Ik kom bij de Hoop aan en heb een licht ontevreden gevoel maar een gevoel van euforie overmeestert mij als ik hoor dat ik gewonnen heb. Een Skiffheadblik is altijd wel een wens van mij geweest en dat is nu eindelijk gelukt!

Naast Lars heeft Benita de Man ook geblikt in de 2- met Anne de boer. Tom Schuit werd 4e in het Heren club veld! 

Foto: Lars Pals tijdens de Skiffhead 2019 © Menno Pals(Commissaris Algemeen - Verschoor ‘89)

Categorie: