Nabeschouwing Ringvaart Regatta door Manon & Gijs!

25 juni 2018 - door IrisKoekkoek - 0 reacties

De Ringvaart Regatta: de kortste tocht van Leiden naar Delft via Amsterdam, ofwel de langste onafgebroken roeimarathon van de wereld.

Met weinig tot geen scull-ervaring stapte we begin maart voor het eerste in de 2X. Zoals het hoort gaat de eerste training ruk en slaat de twijfel gelijk toe, is 100km roeien überhaupt een goed idee? We stelde een trainingsschema op, 3x in de week roeien en daarnaast de conditie opbouwen. Eerst vertrouwd raken met de boot en na een maand stappen zetten onder de begeleiding van een coach. Goede plannen natuurlijk, maar iedereen weet hoe het loopt. Uiteindelijk, sta je met twaalf coachloze trainingen achter de rug om 7 uur ’s ochtends in Leiderdorp te wachten tot je de boot in het water mag leggen.

Het is dringen voor het vlot maar eenmaal op het water kan je rustig de boot inrichten, de tracker starten en de radio aanzetten. Rond half 8 passeerden we de start en roeiden we richting de gevreesde Kaag. Gelukkig viel dit alles mee en konden we relatief makkelijk de eerste 40 km roeien. Echter begon het na zo’n 5 uur onderweg te zijn mentaal even lastig te worden: Je bent nog niet eens halverwege maar begint de vermoeidheid echt wel te voelen. Daarnaast steeg de temperatuur gestaag en was factor 30 eigenlijk niet voldoende voor onze lichte huid. Voldoende blijven drinken en proberen die mentale knop om te zetten. Na gestaagd door te hebben geroeid en 10 km Gijs’ zijn gejammer aangehoord te hebben komen we dan eindelijk aan in Leiderdorp. 73 km zitten erop, maar het is nog een eind tot de finish en onze rugspieren beginnen het echt te begeven gelukkig hebben we ibuprofen. De volgende stop ligt in Leidschendam op 88 km. Met hevige pijn aan de zitbotjes van Manon hoopten we hier snel uit de boot te kunnen. Echter, was het hier één grote chaos. Alle boten moeten op dit punt uit het water worden gehaald en langs een sluis worden getild (gelukkig zijn hier vrijwilligers voor). Na ruim een uur op de kant te zitten wachten, mochten we dan eindelijk aan de laatste 12 km beginnen. Voor Gijs was dit bekend roeiwater. De laatste kilometers verliepen soepel en net voor het donker werd, na 13,5 uur, bereikten we de finish! Kapot maar voldaan werden we gelukkig thuisgebracht. De day after hadden we nodig om te herstellen en het vochtpeil bij te werken (Gijs was ruim 3 kilo lichter dan normaal). Maar wij hebben de ringvaart geroeid!

Denk jij nu ook dit wil ik doen? Dat kan! Iedereen kan de ringvaart roeien, we hebben de meest verschrikkelijke halen gezien maar ze hebben het gehaald. Zorg dat je conditie op peil is en dat je voorbereidt bent op het weer dan kom je een eind.

 

Categorie: