Nabeschouwing Hollandia

20 mei 2016 - door ThomasvdW - 0 reacties

Nabeschouwing Hollandia

SA4-/LSA2-: Met terugtrekking van de Lichte Holland Vier door "ziekte" werd dit veld meteen een stuk minder interessant; de winst van de Muda's samen met Blink en de Groot was dan ook geen verrassing meer. Tim voer in Nereus-combinatie vooral tegen de tijd, en winst in de voorwedstrijd een sterkte 6:08 neer te zetten. De finale ging echter niet bijzonder goed; vooral in de eerste 1000m werd veel tijd verloren, en kwamen ze niet verder dan 6:16. Wel werd de lichte SB-vier ruim verslagen. Op zondag startte Tim in Nereus-combinatie het LSA veld waar een winst werd verwacht, echter gooide de Theta/Vidar combinatie roet in het eten door in de laatste 500m het puntje er voor te drukken. Het blijkt wel weer dat op papier moeten winnen niet alles zegt...

SA2x/SA4x/N1x: Bastiaan kwam met Bram Schwarz (Spaarne) goed voor de dag in de voorwedstrijd met een kleine 4 seconden achterstand op de Njord/Phocas combinatie. De finale was echter minder overtuigend; de Njord/Phocas combi en de Nereus/Orca combi (SB 2x) kwamen het middenstuk een stuk sneller door, waardoor Bastiaan niet meer mee deed om de winst en een 3de plek noteerde. Het SA4x werd door insiders een "gemakkelijke winst voor Nereus/Njord/Gyas/Orca" genoemd, met ervaren rot Blink aan boord evenals ergometerbeest Stef Broenink; Bastiaan in combinatie kwam echter verrassend snel uit de start en maakten het de heren zeer moeilijk, met een nek-aan-nek strijd tot iets na de 1000m. De Aegir roeier bij Bastiaan aan boord overkwam wat veel eerstejaars zullen herkennen: hij snoekte. Dit kostte hen veel snelheid en hiermee was de wedstrijd wel verroeid. Met een tijd van 6:04, 3 seconden achter de winnaars, nog steeds een heel behoorlijke prestatie van een instap-combinatie. Het nieuwelingen veld was voor Bastiaan de kans om zelf nog te blikken, zonder afhankelijk te zijn van anderen in zijn boot. Na een bizar spannende race die volledig gelijk op ging voor 2000m was het helaas niet Bastiaan, maar een Orca-roeier die zijn puntje als eerste over de finish drukte; op slechts 0.27s was dit een zuur resultaat voor Bastiaan, die desondanks tevreden mag zijn met een snelle tijd van 7:09 met neutraal weer. 

O2-/N2-: Jurgen & Christiaan wisten de finale te halen ten koste van Ruben & Rick (Amstel), en kwamen in de finale tot een strakke tijd van 7:02, op 5.82s van de winnaars. Jurgen en Christiaan lieten zich echter in het laatste stuk nog verrassen door een sterke eindsprint van Laga 1, die daarmee Jurgen en Christiaan verwezen naar een 3de plek. Op zondag startte Jurgen en Christiaan niet, maar Emil & Jeffrey wel; dit was alleen van zeer korte duur. Na een scheve start waarna zij in de tegenstander voeren, werden zij bij de herstart naar de kant geroepen met het bericht dat zij waren uitgesloten van verdere deelname. Een zure domper voor de heren.

N4+/B4+: De meeste ploegen die zowel zaterdag als zondag over de baan gingen, wisten op zaterdag de snellere tijd neer te zetten door een licht briesje meewind. Eerstejaars zwaar had hier geen boodschap aan, en deden dit juist andersom; op zaterdag kwamen ze slecht voor de dag met een tijd langzamer dan de eerstejaars lichte dames. Zij wisten zich in eer te herstellen door op zondag een meer respectabele tijd van 7:12 op de klokken te zetten. Dit was echter niet genoeg voor de finale, al lieten zij in deze race wel zien dat ze toch wel gewaagd zijn aan een aantal andere eerstejaars zware ploegen. 

LO2-/LN2-: Rik en Kerwin hadden een rustig weekend; Rik bleek in aanloop naar het weekend te veel last van zijn rug te hebben, waardoor besloten moest worden dat het niet verstandig was om te starten. Boris en Bram lagen uiteraard wel aan de start, en met een sprintblik op zak van vrijdag kwamen zij vol goede moed zaterdag. Een aantal mishalen bij de start, het sterke punt van de heren, resulteerde in een race met weinig overtuiging en geen finale plek. Op zondag mochten zij in de herkansing, in een bijna leeg veld (3 deelnemers) na meerdere terugtrekkingen door blessureleed. Een sterke start ging ditmaal beter, en tot de 1000m lagen zij gelijk aan de enige echte tegenstand uit het hoge Noorden. De 2de 1000m kwam echter erg hard aan, en zij wisten de snelheid niet te behouden; Gyas trok de boot er redelijk eenvoudig langs en roeide zo naar de winst. De Gyas mannen zijn hiermee beginneling-af geworden, dus die zullen we nog wel even blijven zien in het LN2- veld. 

LEj8+/LB8+: De lichte eerstejaars heren blijven moeite hebben met de aansluiting vinden bij het veld wat nu toch echt steeds sneller gaat roeien. De gevaren 6:21.8 op zondag is niet een heel slecht resultaat gezien het neutrale weer, maar het gat naar de winnaar (ongeveer 14 seconden) is toch wel erg groot. Als zij mee willen gaan doen voor de winst in het beginnelingen veld, moet er iets veranderen aan het roeien. 

DDev4-/DO4-: Middengroep damesch was overtuigend met een dubbelslag op de Damen, en het contrast was dan ook erg groot met de tegenvallende resultaten. Op de sprint leken zij al absolute topsnelheid te missen, en op zaterdag resulteerde dit in een 5de plek in het development klassement. Vooral het verval in de 2de duizend is te groot om mee te blijven racen om de winst, en zaak is dan ook weer om de snelheid terug te vinden die de dames hadden op de Damen. Op zondag kwamen de dames een stuk sterker voor de dag, en met een tijd van 7:00 zetten zij een flinke verbetering neer ten opzichte van zaterdag. Het gat met de winnende ploeg (6:40) is erg groot, en lijkt vooralsnog te hoog gegrepen. 

DEj8+/DB8+: Een herhaling van de uitslag qua tijd op de Damen werd door de Eerstejaars Damesch geroeid, en zij stegen zelf een plekje in de ranglijst; met een 3e plek in het eerstejaars klassement mogen de Damesch met recht zichzelf een schouderklopje geven. De winst in dit veld lijkt nog even een stapje te veel, maar met 3 weken voorbereiding voor het immer verrassende water van de ZRB is alles mogelijk. Het resultaat van zaterdag kwam echter niet dusdanig terug op zondag in het beginnelingen veld; in de voorwedstrijd bleken 2 ploegen die de dag ervoor nog verslagen werden te sterk, en liepen zo jammerlijk de finale mis. Scherpte in de voorwedstrijd is cruciaal, en het was dan ook extra zuur toen Nereus in de finale het beginnelingen blik wist te winnen...

LDSA1x/LDO1x: De verwachting was niet dat Claartje zou gaan winnen van Marieke Keijser, Amber Kraak, en oud-bondsroeister Mirte Kraaijkamp in het SA skiff veld voor lichte damesch. Claartje zelf was niet erg tevreden met haar race, en wilde dit ook vooral recht zetten op zondag in het overgangs veld. Hier kwam zij een stuk beter voor de dag door haar voorwedstrijd overtuigend te winnen, en daarna in de finale kort op de nummer twee te finishen. Het gat met winnares Amber Kraak (Lichte SB 2x) is nog groot, maar Claartje heeft duidelijk een goede snelheid erin zitten om mee te doen in dit veld. 

LDDev2x: Meaghan is heel constant samen met haar Argo combinatie, helaas niet in resultaat maar qua tijd. Wederom zetten zij in de voorwedstrijd een tijd van in de 7:50 neer (7:55 om precies te zijn), alleen kwamen hiermee te kort voor de A-finale. In de B-finale herhaalden zij dit resultaat (7:54.4), wat hier neer kwam op een 2de plek. Dat is inderdaad redelijk constant, in 2 races ongeveer dezelfde tijd; de constantheid vinden we pas echt terug als we kijken naar de uitslag van de Damen waar gefinisht werd in 7:51.3 en 7:53.4. De vraag is nu natuurlijk of dit het maximaal haalbare is. In ieder is het genoeg om de Holland Beker te mogen starten, want met 1 punt verschil met de nummer 7 staan zij in de top-6. 

LDEj4*/LDB4*: BLIK! Misschien wel de grootste verrassing van het weekend: de eerstejaars lichte damesch winnen het Lichte Damesch Eerstejaars Klassements-veld, en dat met invaller! Een prachtige prestatie, wat gezien de vorige uitslagen van de damesch in dit veld niet direct was te verwachten. Ze lijken de snelheid goed te hebben gevonden nu, en kwamen met Charissa in de boot op zondag nogmaals tot een zeer behoorlijke prestatie met een 3e plek in het beginnelingen veld. In de top van dit veld ligt het erg dicht bij elkaar, en zaak is dan ook om deze lijn door te zetten en op de ZRB te laten zien dat zij de allersnelsten zijn. 

LB1x/LN1x: Thijs was dit weekend volledige gefocust op het beginnelingen skiff-veld, en liet zien dat dit zijn vruchten afwierp door overtuigend zijn voorwedstrijd te winnen. Voor Thomas was het minder makkelijk, en in een strijd om de 3de greep hij net naast een finale-plek met zijn 4de plek in de voorwedstrijd. In de finale kwam Thijs moeizaam uit de start en had daardoor meteen een achterstand op de rest van het veld. Met effectieve halen wist hij zich terug te vechten in de strijd om de eerste plekken, maar kon de versnellingen van Skoll en Proteus niet beantwoorden in de laatste 500m. Op zondag in het nieuwelingen veld startte alleen Thomas, en ook hier wist hij niet door de finale door te dringen door een slordig middenstuk van de race. De opdracht in de B-finale was dan ook om een eigen race te gaan varen, en het goede gevoel terug te vinden, wat resulteerde in een overall 8ste plek. 

SA8+: BLIK! Mechiel wist wat hem te doen stond; de Oude Acht van Nereus verslaan en een zo snel mogelijke tijd neer zetten. In de voorwedstrijd testte de Holland8 zichzelf door zo snel mogelijk de eerste 1000m af te leggen (2:40, World Record pace) en daarna uit te roeien naar een respectabele tijd van 5:34. In de finale bleek dat de Holland8 vol aan moest gaan om de Oude Acht van Nereus te verslaan, die onvoorstelbaar dichtbij kwam en een bizar snelle tijd van 5:33 op de klokken zette, slechts 0.9 seconden van de Holland8 vandaan. Achteraf zou blijken dat de Holland8 door ziekte en licht (b'vo) blessureleed in de boot niet alles eruit kon halen, maar desondanks de heren van Nereus feliciteerden met hun bijzondere prestatie. 

DSA2-/DSA8+: BLIK! BLIK! Jocelyn en Rianne kwamen allereerst in de 8 naar de finish geracet, achterna gezeten door een volledige ouderejaars boot van Nereus, die toch goed bij wist te blijven. Desondanks wisten Jocelyn en Rianne een solide winst te pakken, en daarmee een goede eerste test van de snelheid van de Henley-acht. Snel daarna mochten Jocelyn en Rianne wederom het water op, want de 2- lag alweer te wachten. Zoals in de voorbeschouwing voorspeld, zou dit veld op basis van vorige resultaten gewonnen moeten worden door de Okeanieden, maar dit bleek nog een flinke kluif met een ontketende Aegir boot. Een eindsprint uit de tenen pakte voor Jocelyn en Rianne goed uit, en zij drukten het puntje als eersten over de finish. Jocelyn was na winst in de acht al SA geworden, en na de race in de twee-zonder werd de champagne ontkurkt. Hulde!

 

Voorbeschouwing Hollandia
De sprints zijn ondertussen al in volle gang, maar morgen zal het echte geweld pas losbarsten op onze Bosbaan. 
Voor het tijdschema met Okeanos-ploegen, zie: http://regatta.time-team.nl/hollandia/2016/draw/c69.php

Voor de weerspelling, zie: http://www.buienradar.nl/ en http://www.windguru.cz/nl/index.php?sc=30113&sty=m_spot

Voor de voorbeschouwing, lees door.

SA4-/LSA2-
De zware SA 4-, mogelijk het spannendste nummer van het weekend. De ogen zijn gericht op de lichte bondsploeg, die aan hun stand verplicht zijn dit nummer te winnen. Het zal ze echter niet in de schoot worden geworpen; tegenstand komt van 1) Muda&Muda in combinatie met Blink en de Groot (allen uitgeselecteerd/uitgeschakeld richting Rio), 2) de zware heren van Nereus (uitgeselecteerd vanuit de Henley acht, maar zouden desondanks al zeer snel hebben gevaren afgelopen week), 3) de net-gevormde lichte SB vier-zonder (Laga/Triton/Gyas), oude vieren van 4) Vidar, 5) Njord, 6) Orca, 7) Gyas (in combi met Aegir veteraan van Blitterswijk), en 8) een aantal (ex-)juniorenploegen. Vanuit Okeanos wordt tegenstand geboden door Tim (NK titel in lichte 2-) in combinatie met Nereus, uit betrouwbare bron gaan zij ook bijzonder snel en zouden tijden richting de 6 minuten plat, of daaronder, binnen bereik liggen. 
    Waar de SA4- een zeer spannende race lijkt te worden, is dat waarschijnlijk minder het geval in het LSA2- veld. Op zondag start Tim in Nereus-combi tegen 4 andere lichte heren, die zij allen al hebben verslagen op vorige wedstrijden. De enige nieuwe combinatie komt van Gyas; zij hebben de winter vooral in de skiff gezeten en de verwachting is niet dat zij al echte snelheid hebben in de 2-. 

SA2x/SA4x/N1x
Een druk weekend staat voor de boeg voor Bastiaan. Na een aantal trainingen samen met talent Bram Schwarz (het Spaarne) te hebben geroeid, zullen zij in het SA2x veld een zware taak hebben aan de lichte pikken van de geselecteerde dubbel-vier voor het WK-niet-olympisch. En zij zijn waarschijnlijk niet eens de snelsten van dit veld; Daan Klomp en Abe Wiersma (selectie voor SB2x) en Koen Metsemakers en Floris Röling (ruime winnaars van het SA2x veld op de Damen) zullen ook een hoge snelheid in de boot hebben, en vooral eerstgenoemde hebben al vele uren samen in de boot gezeten. 
    Op zondag gaat Bastiaan de baan over met een combinatie van tegenstanders op de vorige dag (Röling & Metsemakers), aangevuld met Aegir-veteraan van Blitterswijk, in de dubbel-vier. Met slechts drie inschrijvingen, waarbij elke ploeg bewezen namen aan boord heeft, is dit een interessant veld. De lichte dubbel-vier zal willen laten zien over voldoende snelheid te bezitten om zware ploegen het moeilijk te maken, terwijl Broenink en Blink in combinatie met Klomp en Wiersma de beste papieren hebben voor de overwinning. De voorspelling is dat Bastiaan in combinatie niet de topsnelheid zal hebben van de Broenink-combinatie, en tweede wordt. 
    Bastiaan is nog nieuweling in de skiff, en kan daarom op zondag ook nog niewelingen skiff starten. Met een totaal van 21 inschrijvingen, zal hij nog een behoorlijke taak hebben om hier winnend over de finish te komen. Met Bastiaan zijn prestatie op het NK (5de) moet hij dit veld desondanks moeten kunnen winnen; de tegenstand zal vooral uit de hoek van Saurus en Argo komen is onze voorspelling. 

O2-/N2-
In het Overgangs twee-zonder veld gaan wederom twee Okeanos-ploegen van start; Emil & Jeffrey en Christiaan & Jurgen. Voor eerstgenoemde zal dit vooral een oefening zijn voor zondag in het Nieuwelingen twee-zonder veld, terwijl voor Christiaan & Jurgen dit het enige nummer is wat zij komend weekend starten; zij zullen hier een goed resultaat willen laten zien, en meedoen om de winst. Dat laatste zal een zware taak zijn, met concurrentie uit de hoek van ouderejaarsploegen van Skoll, Orca, Laga, en Amstel. 
    Zoals gezegd starten Emil & Jeffrey het Nieuwelingen twee-zonder veld op zondag, waar zij reeds op de Damen hebben bewezen goed mee te kunnen doen. Nu het voor de heren eindelijk een thuiswedstrijd is, zullen zij alles uit de kast halen om een goed resultaat te behalen. Op de Damen werd gewonnen door Rick & Ruben (uitkomend voor Amstel), en op basis hiervan verwachten wij dat de meeste tegenstand van hun zal komen. 

N4+/B4+
Eerstejaars zwaar zal komend weekend het gevoel van de Damen willen doorzetten, en eindelijk laten zien dat ze thuis horen in de A-finale van zowel de Nieuwelingen vier-met als de Beginnelingen vier-met. Eerstejaars zwaar heeft de afgelopen tijd in veel verschillende opstellingen gevaren, en zijn zelfs een keer voorgeslagen door bewezen namen (ondertussen veteranen?) in het roeien (o.a. Heuterman) om een beter gevoel te krijgen voor hoe een haal hoort te voelen. Op zaterdag en zondag zal in dezelfde opstelling worden gevaren, en wij zijn dan ook erg benieuwd naar hoe de constante druk van selectie op de race-prestatie zal uitwerken. 

LO2-/LN2-
Rik & Kerwin en Boris & Bram zullen beiden van start gaan in zowel het lichte overgangs twee-zonder veld als het lichte nieuwelingen twee-zonder veld; in het overgangsveld zal het een zware kluif worden om voor de winst mee te doen, met ervaren ploegen als Njord, Skadi, Skoll & Theta/Vidar. Met een goede race zou A-finale er zeker in moeten zitten, wat een goede voorbereiding zal zijn op de race van zondag. In het nieuwelingen veld wordt het namelijk een stuk spannender, waar beide ploegen met lichte helden vooraan mee kunnen doen en varen voor de winst. Naast de onderlinge titanenstrijd, zal tegenstand van Gyas zich proberen te mengen in de strijd voor het blik...

LEj8+/LB8+
De Damen bracht niet wat onze lichte heren hadden gehoopt, en de Hollandia moet dan toch eindelijk licht aan het einde van de tunnel gaan brengen op de vertrouwde bosbaan. De opstelling van de Damen is behouden, en met een aantal extra trainingen in deze opstelling zou de echte snelheid er nu wel in moeten zitten. Het klassement van de lichte heren is ondertussen redelijk gekristalliseerd, en ook de startplekken voor de Koninklijke Holland Beker zijn niet meer haalbaar voor de eerstejaars lichte heren. Het klassementsveld moet dan ook zeker als test-case dienen voor zondag, waar het gaat om de felbegeerde beginnelingen blikken; het halen van de A-finale is eerste prioriteit, en daarna kan er alles gebeuren… het is tenslotte een eerstejaars veld. 

DDev4-/DO4-
Twee weken geleden vielen alle stukjes op hun plek voor de developmentploeg van Okeanos. Ze wisten dat ze mee konden varen met de top van het veld maar echt pieken wilde nog niet echt voorafgaand aan de Damen. Op zaterdag hebben ze echter laten zien DE ploeg van het dames development veld te zijn. Sterker nog, ze zijn dé developmentploeg die omgerekend de allersnelste tijd neerzette, en hiermee een vakantie in een chalet in de Alpen in de wacht sleepte. Het verschil met de ploegen van Aegir en Njord was echter miniem (1s). Om deze ‘winning streak’ door te zetten zullen zij dus weer ‘at the top of their game’ moeten zitten.
Op zondag zullen zij naast de bekende tegenstanders uit het developmentveld ook nog de combinatie van Gyas en Nereus treffen in het overgangsveld. Op de Damen waren zij uitgesloten van het developmentveld en konden zich dus niet meten met dit veld. Zij mochten echter, buiten mededinging, samen met de SA2- de baan over en zette hier een strakke tijd van 6:51 neer, zo’n 9 seconden sneller dan het developmentveld! De ogen zullen dus met name op deze combinatieploeg gericht zijn.

DEj8+/DB8+
Op de Damen mistte de Okeanos dames op een hele zure manier net de A-finale (0,5s in de eindsprint). In de B-finale lieten zij echter zien wel thuis te horen in de top-6 van het veld. Zij wonnen de B-finale met een zeer respectabele 4e tijd overall. Dit weekend treffen zij een gunstige loting waarin ze alleen Aegir als ‘sterkere’ ploeg treffen. Dit weekend lijkt ons dus de uitgelezen kans om te laten zien hoe snel zij mee kunnen varen in de A-finale.
In het beginnelingenveld treffen de dames van Okeanos in hun voorwedstrijd al de grootste concurenten, Njord en Aegir. Deze laatsten eindigden op de Damen nog voor hen in de A-finale, al scheelde dit met Aegir slechts 1 seconde. Gelukkig is een plekje bij de beste drie voldoende in de voorwedstrijd, dus we verwachten dat zij zondagmiddag nogmaals een goede gooi zullen doen naar het felbegeerde beginnelingenblik.

LDSA1x/LDO1x
Het skiffveld voor de lichte dames is dit weekend weer goed bezet. De ballerina op het water, Marieke Keijser, zal haar thuiswater moeten verlaten om ditmaal haar kunsten op de bosbaan te tonen. Zwierig zweefde ze over het woeste water van de WAB, en dat zal haar de komende dagen op de bosbaan ook wel eens goed kunnen helpen. Met de stevig voorspelde meewind zal ook de bosbaan de nodige golfjes bevatten. Naast deze absolute topper is de rest van het veld ook niet misselijk. Haar ex-2x partner Amber van Zomeren blijft gebrand het Marieke zo zwaar mogelijk te maken. Ook 2x-reserve voor Rio, Kraaijkamp van Laga, zal zichzelf komend weekend willen bewijzen in het LDSA1x veld na een sterk optreden op het EK. Samen met Marieke ligt zij in de voorwedstrijd van Amber Kraak. Samen met Schonk (Ner) heeft zij zich als een van de weinige direct weten te kwalificeren voor het SB-wk in de 2x. Een skiffeuse van niveau die zeker al meedoet in de top van het veld. Omdat er echter maar 2 ploegen per voorwestrijd doorgaan zal het voor haar een pittige kluif worden om de finale te halen. 1 van de toppers moet na de voorwedstrijd al afscheid nemen.
In het overgangsveld zal onze eigen Claartje meer tot haar recht komen. Van de allersnelsten doet hier alleen Amber Kraak mee. Daarnaast zal tegenstand komen van Leanne Kunz (Ner) die dit jaar in een Nereus 4x wil presteren op Henley. Wij verwachten dat Amber voor dit veld sterk genoeg zal zijn om er met de winst vandoor te gaan, maar voor de tweede plek zal er een mooie strijd ontstaan.

LDDev2x
Terwijl op de Westelijke nog 8 punten werden binnengehaald door Meaghan in Argo-combinatie, kwamen ze op de Damen niet verder dan 0 punten uit een B-finale. Dit contract met de Westelijke was niet alleen bij de Meaghan het geval, want het klassement werd volledig overhoop gegooid met onverwachte winnaar Triton en derde plek van Triton/Skoll, die beiden niet mee deden op de Westelijke. Zaak voor Meaghan om terug te komen van het resultaat op de Damen en te laten zien dat dit slechts eenmalig was. Op zondag is er helaas geen veld voor Meaghan, omdat er geen andere inschrijvingen waren in het Lichte damesch SA dubbel-twee veld. 

LDEj4*/LDB4*
Met een plek in de A-finale op zaterdag stegen de eerstejaars lichte Damesch boven zichzelf uit ten opzichte van de zowel de Varsity als de Westelijke. Mogelijk kwam het door een extra impuls uit inval-stuurvrouw Merel Kok? Tussendoor wist Merel te vertellen dat de lichte Damesch toch wel erg veel sneller gingen bij een push, wat er op zou kunnen duiden dat ze nog wat meer ballen zouden moeten tonen tijdens de “baanhaal” (een baanhaal bestaat in feite niet, een 2K is een verlengde sprint). Met de voorspelde meewind dit weekend zal er een hoog tempo gedraaid moeten worden om mee te komen met de concurrentie, echter is vorige week Charissa lichtelijk geblesseerd geraakt en zal ex-junior Rosa Verheij de boot aanvullen. Qua vermogen leveren de damesch hierdoor mogelijk iets in, maar Rosa is met haar technisch vermogen vermoedelijk geen stap terug voor de lichte damesch. Wedstrijdritme heeft zij ook al enigszins opgedaan, want op de Damen stapte zij al in bij de eerstejaars lichte damesch van Phocas, die net achter Okeanos eindigden. 

LB1x/LN1x
Met 13 inschrijvingen is het volle bak in het LB1x-veld. Nadat Jolmer Tuinstra, de lichte jongen van Gyas, er twee weken geleden met de winst vandoor gingen zullen nu de overige twee Groningers, Nils Meijer en Reinier Goldhorn, de blikken mee naar huis willen nemen. Daarnaast zal ook Rico Hooijschuur weer meestrijden. Op de ergometer heeft hij laten zien te beschikken over een groot vermogen, maar in de fragiele skiff heeft hij nog niet echt kunnen presteren. Thomas van der Wardt treft in een zware voorwestrijd Rico en Reinier (enkel de beste twee gaan door). Thijs Schouten moet afrekenen met Nils en met Tom Huberts (Njord) om de finale te halen.
In het nieuwelingenveld start Thijs niet mee, Thomas wel. Echt meevaren zal voor hem echter zeer lastig worden. Voor in het veld zal de strijd gaan tussen Lay de Jong (Triton), Jolmer Tuinstra (Gyas) en Vincent de Vries (Orca) die met name in het voorseizoen al snel heeft gevaren.

SA8+
Het zware mannen achtenveld belooft een groots spektakel te worden dit weekend. Waar op zaterdag met name de zware vier-zonder de aandacht zal trekken zal dit op zondag door deze zware achten gebeuren. Op hun vertrouwde thuislocatie zal de Holland Acht eens laten zien wat een goeie pot roeien is. Na het matige optreden op het EK in Brandenburg zullen ze dit weekend graag laten zien dat er daadwerkelijk wel veel snelheid in Neerlandsch vlaggenschip zit. Hun inschrijving trok al vroeg de aandacht van een aantal verenigingen die hierop antwoorden door hun eigen topboten samen te stellen. Het meeste tegenstand mag verwacht worden van de andere thuisploeg; Nereus. De combinatie van de twee snelste viertjes van oud Holland Acht-roeier Diederik Simon mogen dit weekend plaats nemen in de acht. De viertjes hebben afgelopen tijd al laten zien dat zij op de 1000m tijden van absoluut wereldniveau neer kunnen zetten. Alle energie zal gespaard worden om enkel op zondag te starten en de KNRB-combi het vuur aan de schenen te leggen. Naast enkele andere sterke verenigingsachten is ook de junioren-acht in spé het vermelden waard. We verwachten niet dat ze mee zullen kunnen komen in dit majesteuze veld maar het is goed om te zien dat er aan een nieuwe top-acht gesleuteld wordt.

DSA2-/DSA8+
Zowel het DSA2- en het DSA8+ worden gestart door Jocelyn & Rianne, beide wedstrijden hebben op zondag een directe finale. In het eerst genoemde veld werden Jocelyn & Rianne na een spannende race tweede op het NK, en vinden een deel van het deelnemersveld zondag terug naast hen. De winnaars van het NK doen niet mee, en dit biedt direct perspectief voor een blik voor Jocelyn & Rianne, waarmee Jocelyn de SA-status zou bereiken. Eerst zullen zij nog wel met de sterkte 2-’s van Aegir en Proteus af moeten rekenen, een makkelijke race wordt het zeker niet. Wij raden desondanks het bestuur en/of de bar alvast aan om de champagne koud zetten… 
    Het DSA8+ veld is niet te vergelijken met het niveau wat zal worden getoond in het zware mannen achten veld, want de damesch Holland 8 is niet aanwezig door verplichtingen in Luzern (Rio kwalificatie). Wel zal er een interessante race worden gehouden tussen de vorige week gevormde Henley acht (Gyas-combi) met Jocelyn & Rianne en de Nereus-acht met o.a. ervaren slagvrouwe Kirsten Wielaard. De Nereus acht wist met overmacht op zowel de Heineken als de Head te winnen en heeft dus al redelijk wat ervaring met elkaar in de boot, terwijl de Henley acht het meer van brute kracht zal moeten hebben.

 

Categorie: