Nabeschouwing Holland Beker

2 juni 2016 - door ThomasvdW - 0 reacties

Nabeschouwing:

BLW2x/LW2x: Claartje kwam in de heat goed voor de dag en ging direct winnend door naar de finale. In de finale bleek de internationale tegenstand, en met name de Nereus/Vidar combinatie (SB dubbel) een duidelijk maatje te groot. Wat betreft de uitslag hier mag er veel verwacht worden van de Nereus/Vidar combinatie op het SB komende zomer in Rotterdam. Op zondag mocht Claartje nogmaal in Thêta combinatie over de baan, alleen hadden hier vanaf de start moeite om de sterkere Nereus boot te volgen; de achterstand in het eerste deel opgelopen liep langzaam op en Claartje wist nog wel terug te komen in het laatste stuk maar helaas was dit niet meer voldoende, en strandden zij hiermee in de voorwedstrijd. 

M2-: Een sterke eerste deel van de race zorgde ervoor dat de heren nog relatief dichtbij het veld lagen, echter kwam de boot van Gyas opzetten en schoven de internationale namen verder weg. Jurgen en Christiaan wisten uiteindelijk net onder de 7 minuten te varen; op naar de volgende wedstrijd om deze tijd in ieder geval te verbeteren, en weer om de winst mee te doen, want dit internationale veld bleek duidelijk een maatje te groot nog voor de heren. Op zondag probeerden zij wederom om door te komen naar de finale, maar hier lagen zij wederom tegen de sterke SB-britten en ook nog eens tegen Blink en De Groot (uitgeselecteerd richting Rio); zij haalden de A-finale helaas weer niet, en na de race bleek ook nog eens de boot te licht te zijn...

BLM2-: Bram en Boris kwamen zoals wij ondertussen van hen gewend zijn sterk uit de startblokken, en voeren een goede eerste duizen meter. Het tweede deel van de race, en met name de 3e 500m bleken heel zwaar te zijn voor de heren, en vielen hier ver terug. Uiteindelijk wisten zij nog wel de Njord boot achter zich te laten, en behaalden zij een 3e plek. 

W4-: Jocelyn en Rianne stapten met Triton en Nereus in de boot als voorbereiding op de Henley acht, en voeren een stabiele race, met een steeds iets oplopend schema. Ondanks de geringe voorbereiding in deze opstelling kwam de race behoorlijk sterk uit de verf, en werden onder andere de ouderejaars van Skadi en Sklolol verslagen. 

LM4-: Na terugtrekking van Japan werd op zaterdag de race in de lichte vier-zonder een 1-tegen-1 race. Vanaf de eerste 500 lag Tim in Nereus-combi echter achter, en wist dit niet meer goed te maken naar het einde toe. Het verschil werd beperkt tot 4 seconden ten opzichte van de winnende Indonesiërs. Op zondag mochten de heren nogmaals aan de bak; in de voorwedstrijd werd gemakkelijk gewonnen van Skolol en mochten zij door voor de A-finale. In de finale liep het minder goed, en liepen vanaf het begin van de race achter het veld aan. Daar waar Indonesie de dag ervoor slechts 4 seconden ervoor lag, scheelde dit nu 8 seconden. 

W8+: Op zaterdag werd het damesch achten veld gedomineerd door de Britse boten, en kwam de eerste Nederlandse boot pas als 4e over de finish. De damesch van Project2020 lieten zien op dit moment al sneller te roeien dan de ouderejaars van Aegir, wat een redelijk opsteker zou moeten zijn. De eerstejaars damesch speelde geen rol in dit veld en werden op achterstand laatste; desondanks weer race-ervaring weer op kunnen doen op weg naar de ZRB komend weekend. Op zondag waren er voorwedstrijden nodig in het achten veld, en kwam onder andere de Damesch Holland 8 in actie. De acht van Project 2020 werd in de voorwedstrijd uitgeschakeld, en in de finale kwam de acht van Jocelyn en Rianne als derde over de streep, net achter de Britse combinatie en op gepaste achterstand van de Damesch Holland 8 waarin Ae-Ri wederom een blik binnenhaalt voor Okeanos. 

LWDev2x: Meaghan in Argo-combinatie kwamen op ruime achterstand als 5de door op de 500m, maar kwamen daarin duidelijk in een goed ritme en voeren door het veld naar voren, om uiteindelijk als derde te finishen. Met deze prestatie lijken de damesch het goede roeien weer gevonden te hebben, en biedt perspectief voor de ZRB waarin het knock-uit systeem over 1000m een mooie uitdaging is voor de damesch om te laten zien hoe zij het doen op een iets kortere afstand. 

WDev4-/W4--: In het veld met slechts drie ploegen kwamen de middengroep Damesch hard uit de start, maar vielen qua snelheid erg veel terug in het midden van de race en konden daarmee niet meer mee doen om de winst. Op de finish ging Njord en ook nog langs en moesten de damesch het doen met een derde plek. De damesch kwamen nogmaals in actie op zondag in de W4-, en voeren een in een solide voorwedstrijd naar een plek in de A-finale. Hier bleken onder andere de Nereus/Gyas damesch en de Britse 4- te sterk, en werd een achterhoede duel uitgevochten met Skoll en Skadi; de Okeanos damesch trokken aan het kortste eind met een mogelijk enigszins nadelige baan qua wind en moesten het dan ook doen met een 5de plek. 

M1x: Bastiaan had vooraf als doel gesteld om derde te worden, en daarmee een geldprijs van 750 euro te bemachtigen. Dat dit een hoog doel was, was al direct duidelijk met vooral Belgische, Britse en Duitse skiffeurs die toch wel erg veel snelheid bezaten. Desondanks kwam Bastiaan op zaterdag in zijn herkansing door naar de halve finale, waar hij met een zeer knappe race een derde plek behaalde en door kon naar de FINALE VAN DE HOLLAND BEKER! Als enige Nederlander lag hij aan de start naast huidig Olympisch kampioen Mahe Drysdale en huidig Europees kampioen Ondrej Synek. Deze heren, die zullen strijden om de ereplaatsen op de olympische spelen, waren te hoog gegregen voor Bastiaan. Daarnaast leek hij behoorlijk uitgeput van alle races van het weekend, en met een nadelige baan kwam hij uiteindelijk als 6de over de finish. Desondanks een fantastische prestatie, waarmee hij aantoont te beschikken over een zeer hoge snelheid en goede skiff-kwaliteiten. 

LM8+: Hoe spannend het was in de heren skiff, zo saai was het in het lichte heren achten-veld. Direct uit de start lag Tim in Nereus/Triton/Laga/Gyas-combinatie voor op enige tegenstander Nereus, en voeren naar een simpele overwinning. Desondanks een mooi Holland Beker blik; op naar de SA-status voor Tim...

 

 

 

 

Tijschema:

Zaterdag

9:00/9:05 – Claartje (met Theta)

9:50/9:55 – Jurgen/Christiaan

11:57/12:03/12:09 – Bastiaan

13:00 – accenture

13:35 – Boris en Bram

13:40 - Claartje FINAL A

14:50 – Jurgen/Christiaan FINALE A

15:00 – Jocelyn/Rianne/combinatie FINALE A

15:05 – Tim (combi Nereus) FINALE A

16:20 – EJD + Project2020 FINALE A

17:30/17:36 – Bastiaan (EVT HERKANSING)

17:42 – Meaghan FINALE A

17:48 – DDev4- (Saskia/Lisanne/Esmee/Caitlin) FINAL A

Zondag

8:50/8:55 – Jurgen/Christiaan

9:15/9:20 – DDev4- (Saskia/Lisanne/Esmee/Caitlin)

9:25/9:30 – Claartje (met Theta)

9:35/9:40 – Tim (combi Nereus)

11:00/11:05 – Ae-Ri (NED 8+) + Jocelyn/Rianne/combinatie + Project2020

11:40/11:45 – Bastiaan SEMIFINAL

13:22 – Heleen (NED 2-) FINAL A

13:37 – Jurgen/Christiaan FINAL A

13:45 – Claartje (met Theta) FINAL A

14:15 – DDev4- (Saskia/Lisanne/Esmee/Caitlin) FINAL A

14:22 – Tim (combi Nereus) FINAL A

15:50 – Bastiaan FINAL B

15:55 – Bastiaan FINAL A – HOLLAND BEKER

16:52 – Bastiaan (combi Nereus/Orca) FINAL A

17:00 – Ae-Ri (NED 8+) + Jocelyn/Rianne/combinatie + Project2020 FINAL A

17:07 – Tim (combi Nereus) FINAL A

 

Voorbeschouwing:

Komend weekend staat de bosbaan in de teken van internationaal geweld uit alle hoeken van de wereld: De Holland Beker. Naast onder andere Japanners, Indonesiërs, Tsjechen, Irakezen, Monacoërs (?), Nigerianen, Noorwegers (?), Nieuw Zeelanders en vele andere landen, zullen een select aantal Okeanieden op onze mooie Bosbaan te vinden zijn. De beste roeiers van Nederland verzamelen zich om het op te nemen in dit internationale veld, en zich daarmee te meten aan (een deel) van de wereldtop. Vooral het heren skiffveld (Dé Holland Beker) en het vrouwen skiffveld (Ladies' Trophy) is traditioneel goed bezet met internationale toppers en Nederlands beste roeiers. Zal ons eigen skiff-koning en opkomend talent Bastiaan tegenstand kunnen bieden aan Olympisch kampioen Mahe Drysdale in de voorwedstrijd, of treft hij hem pas aan in de finale als het er écht om gaat?

Alle informatie omtrent de Holland Beker: http://www.hollandbeker.nl/

Loting en tijdsschema: http://regatta.time-team.nl/hollandbeker/2016/draw/matrix.php

Weersverwachting: http://www.weer.nl/verwachting/nederland/amsterdam/1812872/

Voorbeschouwing per veld

BLM2-: Bram en Boris lieten op de Hollandia zien dat zij behoorlijk konden starten, en de eerste 1000m en goede snelheid behaalden. Echter, zoals u waarschijnlijk allen wel weet, gaan de klasserende wedstrijden over 2000m. Dit was een tikkeltje te ver voor de heren, en ging helaas een stuk langzamer op de Hollandia. Zaak is om nu de eerste 1000m om te zetten tot een eerste 2000m, en op deze manier een snelle tijd neer te zetten. De strijd om de winst zal zwaar worden; winnaars van het LSA2- veld in een snelle tijd van 6:49 (Theta/Vidar) doen ook mee in het onder-23 lichte twee-zonder veld, en zijn dan ook favoriet voor de winst. 

BLW2x/LW2x: In het onder-23 lichte damesch dubbel-twee veld combineert Claartje met Ellen de Boer van Theta, die afgelopen jaar naar de Universiade is geweest in de dubbel-twee. Een deels internationaal veld staat hen hier te wachten, met onder andere een Japanse en een Noorse boot, naast drie Nereus (waarvan één Nereus/Vidar combi) boten en een Njord/Saurus combi. Vooral de Nereus/Vidar boot heeft hier al bewezen over veel snelheid te bezitten, met talenten Anne-Marie Schonk en Amber Kraak in de gelederen. Zij hebben zich reeds geplaatst voor het SB-WK in Rotterdam later dit jaar, en moeten op de Holland Beker laten zien "in vorm" te zijn; een goed resultaat wordt van hen verwacht. Aan Claartje en Ellen de taak om het hen moeilijk te maken, en zo dicht mogelijk bij hen blijven of er zelfs overheen gaan. Op zondag starten de damesch het lichte damesch SA dubbel-twee veld, waarin zij nóg meer internationale ploegen treffen. Een echte voorspelling hier is dan ook moeilijk; met onder andere Engeland, Indonesië, Japan, Amerika (San Diego), en Noorwegen is het in ieder geval een prachtig internationaal gevecht op onze mooie Bosbaan. 

M2-: Jurgen en Christiaan staat een zware kluif te wachten, met grote namen in het Heren twee-zonder veld op zowel zaterdag als zondag. Op zaterdag treffen zij onder andere Alex Partridge (Brons in Londen en zilver in Beijing, M8+, en meervoudig wereldkampioen in de vier-zonder), en Lewis McCue (vorig jaar namens Engeland in de SB 4-). Gelukkig is het veld niet volledig gevuld met grote kampioenen, want tegen ploegen van Gyas (lichte heren) en Proteus en Skoll moeten de heren toch wel een goede strijd kunnen leveren. Op zondag wordt het veld er niet makkelijk op, want dan zullen ook nog eens Rogier Blink en Sjoerd de Groot meedoen om de winst. 

LM4-: Op de Hollandia was de prestatie redelijk te noemen van Tim in Nereus combinatie, met een tijd net onder de 6:10 met redelijk neutraal weer. Op de Holland Beker zullen zij alles uit de kast moeten trekken, als zij mee willen doen om de winst. Op zaterdag een klein veld, maar kwalitatief naar verwachting behoorlijk hoog; Engeland, Indonesië en Japan zullen naast Tim in Nereus-combi aan de start liggen. Vooral van de Engelse boot zijn de verwachtingen hoog, en het beloofd dan ook een spannende race te worden. Op zondag wacht er hetzelfde veld, met drie toevoegingen. Onder andere de SB vier-zonder die reeds werd verslagen op de Hollandia zal weer aan de start liggen, evenals twee Sklulul viertjes. Waarom zij meedoen is een raadsel; zij hebben in dit veld weinig tot niks te zoeken als tweedejaars viertjes. 

W8+: Op zaterdag is er een directe finale voor twee Okeanos boten; de eerstejaars damesch hadden niet genoeg punten om in het klassements-veld te mogen starten en starten daarom in het zwaardere Women's  Eight veld tegen onder andere een Project 2020 acht. Daarnaast zullen zij het op mogen nemen tegen 3 Engelse boten, die vermoedelijk allen op Henley van start zullen gaan, evenals een ouderejaars Aegir boot. Op zondag doen de eerstejaars damesch niet meer mee, en neemt de Project 2020 acht het onder andere op tegen Jocelyn en Rianne in de Henley 8 en de Holland acht, evenals een junioren acht. Hier zullen wederom de Engelse boten aan de start liggen, en dit zal voor Jocelyn en Rianne dan ook een goede testcase zijn voor Henley over een aantal weken. 

LWDev 2x: Met een tweede plaats op de Westelijke een tweede plaats in de B-finale op de Hollandia hebben er voor gezorgd dat Meaghan in Argo-combinatie mag starten op de Holland Beker. Zoals besproken vorige nabeschouwing, preseteren zijn qua tijd heel constant, maar mist er een echte aansluiting met de top van het veld. Uiteraard was dit misschien ook wel te veel om te verwachten, gezien de geringe hoeveelheid gezamelijk trainingstijd van de damesch. Wat dat betreft mogen ze al redelijk tevreden zijn dat ze toch maar hier mogen starten, en is elke verslagen ploeg een prestatie. 

WDev4-: Het development veld bij de damesch is opvallen leeg. Waar de top-6 mee mag doen, hebben slechts 3 ploegen zich ingeschreven, wat de wedstrijd toch een stuk... saaier maakt. De ploegen waren namelijk allemaal behoorlijk aan elkaar gewaagd, en wat dat betreft is het jammer dat er nu minder boten in de wedstrijd liggen. Desondanks een kans voor de Middengroep Damesch om hier blik te trekken op de Holland Beker, wat een prachtig blik zou toevoegen aan een seizoen met reeds een aantal successen. (o.a. Open Vlaams kampioen, zoals u zich wellicht herinnerd) Op zondag wordt het een stuk moeilijke voor de damesch om met de winst er vandoor te gaan, omdat hier de SB4- (Nereus/Gyas) mee zal doen, die eerder dit seizoen al goed waren voor 6:40. De internationale deelname is gering, met slechts 1 buitenlandse ploeg; Molesey BC uit Engeland zullen hoogstwaarschijnlijk ook een behoorlijk niveau hebben en zullen er alles aan doen om de SB4- eruit te roeien. 

M1x: Het allermooiste en sterkst bezette veld van de Holland Beker. Het is reeds alweer een aantal jaar geleden dat de eindbaas Roel Braas hier de dienst uitmaakte, en dit jaar zal hij wederom niet meedoen omdat hij zich in de zware twee-zonder voorbereidt op Rio. Groots kampioenen als Mahe Drysdale en huidig Europees kampioen Ondrej Synek zullen hier van start gaan, en de verwachting is dan ook de echte strijd om de winst tussen deze twee heren zal gaan. Op afgelopen World Cup in Luzern trok Mahe Drysdale met een geweldige versnelling in de laatste 500m aan het langste eind, waar voor Ondrej Synek de finish eigenlijk 150m te ver weg lag. Met misschien een iets vlakkere race zou Synek er zo maar eens verrassend met de winst vandoor kunnen gaan... Naast dit geweld op het allerhoogste niveau zal er een mooie strijd plaatsvinden om de laatste ereplaats op het podium, met onder andere onze eigen skiff-koning Bastiaan. Op het NK eindigde hij als 5de, en alleen Amos Keijser die boven hem eindigde zal dit weekend ook starten. Wat dat betreft zal Bastiaan dit weekend dus Neerlands skiff-eer proberen hoog te houden door zo dicht mogelijk bij de absolute wereldtop te eindigen. De RedaCie hoopt op een gunstige voorwedstrijd en halve finale loting, zodat Bastiaan alles eruit kan gooien tijdens de finale om een fantastische strijd te laten zien tegen de grote kampioenen en absolute wereldtop. 

 

Concluderend: kom dit weekend alle Okeanieden aanmoedigen, en vergeet niet te spieken bij de Olympische roeiers hoe het nou eigenlijk moet.... Een beter live voorbeeld op de Bosbaan zien we voorlopig niet meer. 

 

Categorie: