Nabeschouwing Heineken Roeivierkamp

10 maart 2016 - door ThomasvdW - 1 reactie

Heineken Roeivierkamp

Nabeschouwing
 

Eerstejaars Lichte Damesch: 13e - Duidelijk verbetering te zien ten opzichte van de WinterWedstrijden, en zeker met een 7e plek op de 5000m lijkt de boot over een goede basissnelheid te beschikken; nu alleen dit nog omzetten naar topsnelheid voor het 2k seizoen.

Eerstejaars Damesch: 8e  - De vooraf voorspelde top-3 bleek iets te hoog gegrepen, en vooral met een tegenvallende 11e plek op de 250m werd het zeer lastig om nog omhoog te schuiven in het klassement. Desondanks punten in het klassement behaald, wat überhaupt al een goede prestatie is als enige eerstejaars ploeg.

Eerstejaars Licht: 15e - De lichte pikken van eerstejaars licht wisten geen potten te breken op de H4K, en presteerden eigenlijk op alle afstanden een plek rond de 15. Het eerstejaars veld lijkt dit jaar behoorlijk sterk te zijn over de gehele breedte, en er zal dan ook zeker nog wat moeten gebeuren om het verschil te gaan maken in het 2k seizoen.

Eerstejaars Zwaar: 19e - Eerstejaars zwaar bleef helaas op ruime afstand met de top van het veld, en wist kon een goed klassement dan ook na de sprint zeker wel vergeten op de H4K. Ondertussen hebben we gezien dat zij zich hebben uitgeschreven voor de Head, en wij verwachten dat wanneer dit weekend gebruikt wordt om specifiek voor het 2k seizoen te trainen, het ze de nodige snelheid zou kunnen opleveren om in ieder geval een aantal ploegen voorbij te gaan.

Damesch Club8: 9e - Wij hadden een top 8 klassering voorspeld, wat uiteindelijk net iets te veel bleek te zijn voor de Club8. Desondanks een prima prestatie, wat perspectief biedt voor het 2k seizoen omdat er nog een aantal ploegen niet zullen meedoen in dit veld straks, waardoor A-finales goed haalbaar moeten zijn.

Lichte Damesch 3de divisie 4* (Asopos/Orca/Okeanos) : 4e - Zoals voorspeld kon dit veld alle kanten op, helaas voor de Asopos/Orca/Okeanos combi viel het niet de goeie kant op, en waren de andere combinatieboten enigszins sneller, waardoor een betere klassering helaas niet haalbaar bleek.

Damesch 1ste divisie 4* (Nereus/Okeanos): 5e - Van tevoren was bekend dat dit een ongelooflijk sterk veld was voor de lichte Nereus/Okeanos combinatie in het zware damesch veld, met onder andere de vrouwen dubbelvier van de KNRB als tegenstander. Desondanks bleven ze prima in de kielzog van Skadi (met onder andere ergometer-beest Lisanne Brandsma).

Damesch 3de divisie 8 (Euros/RIC/Skøll/Nereus) & Damesch 3de divisie 8 (SilVia/Willem III): 2e & 1e:  De dames van SilVia hebben duidelijk een goede winter achter de rug, met een overtuigende eerste en tweede plek tegenover een aantal verenigingsboten en buitenlandse ploegen. Op naar een succesvol 2k seizoen om te laten zien over hoeveel power ze daadwerkelijk bezitten op de Olympische afstand.

Damesch 1ste divisie 8 (Okeanos-combi) & Damesch 1ste divisie 8 (Okeanos/Willem III) 1e & 4e - Dat de vrouwen holland 8 zou gaan winnen was van tevoren al wel duidelijk, en dat wisten ze nog redelijk overtuigend te doen ook. Met een verschil van zo’n 10 seconden op de 750m op de nummer twee lijkt het duidelijk dat dit een sterke boot is, die gaat strijden voor de olympische deelname. De Okeanos/Willem III combinatie deed over de hele linie redelijk mee met de ouderejaars van zowel Orca als Nereus, maar liepen helaas tegen een flinke achterstand aan op de 250m waardoor een hogere klassering niet meer haalbaar bleek.

Lichte Heren 3de divisie: 6e: Een teleurstellende 6de plek bleek het maximaal haalbare afgelopen weekend voor de middengroep lichte acht, mede door een zeer slechte 250m stonden zij direct bootlengtes achter op de concurrentie en was een goede eindklassering alleen haalbaar als zij ruimschoots zouden winnen op zowel de 5000m en de 750m, wat op zondag niet lukte. Volgend weekend gaan zij voor de sportieve revanche op de Head.

Heren 2de divisie (Skoll/Okeanos/Phocas/Proteus): 3e - Net achter de top van het klassement eindigde de toch ietwat exotische combinatie van verenigingen, wat volgens ons een prima prestatie is voor een acht die weinig samen hebben getraind en zelfs drie lichte pikken aan boord hebben in het zware veld. Op de Head doen zij wederom mee, en zouden ze zomaar kunnen winnen met de afwezigheid van de nummer 1 en 2 van de H4K.

Heren 1ste divisie (Nereus-combi): 1e - De Holland Acht deed wat het moest doen, en won alle afstanden...behalve de 750m. Verrassend wist de Nereus 8 (deel van de boot vorig jaar winnaars op Henley Royal Regatta) met een halve seconde te winnen. Het klassement kwam niet in gevaar, maar het laat toch een enigszins bittere nasmaak voor de Holland 8 die de H4K als enige Nederlandse wedstrijd zullen varen dit jaar. Helaas zullen we dus niet zien hoe ver de Holland 8 voor of achter zou liggen op de 2K race...

 

 

Voorbeschouwing

“Don’t blow your load on your first stroke, fellas” (Chris Allsopp, US Military Academy)

Eindelijk, het is tijd voor de enige echte opening van het roeiseizoen: De Heineken Roeivierkamp (H4K). De buren aan de Amsteldijk organiseren dit jaar voor de 44ste keer deze welbekende wedstrijd over 2500m, 250m, 5000m, en 750m; in deze volgorde. Daarmee komt meteen de verandering naar boven die de organisatie dit jaar heeft bedacht om het “spannender” te maken; de 5000m zal op zondagochtend worden verroeid, en de 750m als afsluitende afstand met de beste in de klassementen in een 1-tegen-1 boord-aan-boord race.

Uiteraard doen onze eerstejaars ploegen mee met deze unieke wedstrijd op onze prachtige Amstel, maar ook de middengroepen, ouderejaars, en onze toppers zullen de strijd aan gaan dit weekend. Wat kunt u van deze ploegen allemaal verwachten dit weekend? Een spektakel van boten die elkaar zullen proberen in te halen op de meest onmogelijke plekken (met twee boten door hetzelfde brug gat proberen te gaan is niet mogelijk, dit is vaak genoeg getest in het verleden), en spetterende boord-aan-boord sprintjes tussen De Hoop en de bordeaux rode vereniging verderop. Wij hopen u dan ook allen langs de Amstel te zien om onze ploegen naar de overwinning te schreeuwen, en te genieten van deze mooie wedstrijd; er is mooi weer voorspeld, dus waarom binnen de uitslagen afwachten als u live het kunt meemaken?

Eerstejaars Lichte Damesch

Met 20 inschrijvingen is dit veld gegroeid sinds de WinterWedstrijden (16 ploegen), en zou dus zomaar kunnen betekenen dat het hele klassement om wordt gegooid. Na de toch wat teleurstellende klassering op de WinterWedstrijden is EJLD gebrand om hier te laten zien dat sprinten hen een stuk beter ligt dan lange afstanden; de H4K win je op de 250m. Op de WinterWedstrijden wist Gyas verrassend de winst binnen te slepen (11de op de NKIR), achterna gezeten door Triton (2 seconden) en Argo (4 seconden). Alle drie de ploegen hebben echter op de H4K als nadeel dat ze een stuk minder meters hebben gemaakt op de Amstel, en wij voorspellen dan ook dat Nereus (4de op de WinterWedstrijden) deze ploegen zal kunnen verslaan op ‘hun wedstrijd’.

Eerstejaars Damesch

VOORSPEL DE UITSLAG VAN DE H4K VAN EJD! Na een enigszins teleurstellend resultaat op de WinterWedstrijden (o.a. het raken van een dukdalf) is EJD gebrand om te laten zien dat zij thuis horen in de top 3. Via-via zijn wij te weten gekomen dat zij vooral gaan vlammen op de 750m, om hier een goed resultaat mee te bereiken overall. Wij zullen verder niet uitweiden over dit veld; het is wederom aan u om u te wagen aan een voorspelling; eindklassering en eindtijd op de 750m zullen bepalend zijn voor de uitslag van ‘Voorspel de uitslag’.

Eerstejaars Licht

Ook het Eerstejaars Lichte veld is gegroeid sinds de WinterWedstrijden (16 ploegen, 18 inschrijvingen H4K), wat naar alle waarschijnlijkheid combinatieploegen zijn (twee 4+ ploegen bij elkaar), en hier hoeven we dan ook niet al te veel van te verwachten. Voor EJL is het maar goed dat we de H4K de opening van het seizoen noemen, na klassering buiten de klassementspunten op de WinterWedstrijden. Vergeleken met de uitslagen van de NKIR was de uitslag van de WinterWedstrijden eigenlijk niet heel verrassend, de sterkste ploegen tijdens de NKIR wisten hier dan ook de meeste punten binnen te slepen. De prestatie van de nummer 1 op de WinterWedstrijden (Laga) is het vernoemen waard; met een flinke tegenwind wisten zij een tijd neer te zetten waarmee zij zelfs in het eerstejaars zware veld een 4de plek mee zouden hebben bemachtigd. Wij voorspellen dan ook dat als Laga op deze manier door gaat, ze ook zeker top-3 kunnen gaan varen op de H4K.

Eerstejaars Zwaar

EJZ heeft op de WinterWedstrijden niet al te best gepresteerd, en was ruim langzamer dan de rest van het veld. Op het Amsteldiner (afgelopen 8 maart) werden zij meerdere malen genoemd in weddenschappen om vele fusten bier; wij wensen EJZ dan ook zeker alle sterkte toe om op bijvoorbeeld de 5000m sneller te varen dan de Damesch 1ste divisie (Okeanos/Willem III) zodat wij allen kunnen genieten op de SSZ komende uittraining. Wat betreft de top van dit veld, is het vooral de EJZ van Laga die zeer goed heeft gepresteerd op de WinterWedstrijden door een zeer snelle 17:11 te varen. Wij hebben dit even voor u omgerekend (zonder rekening te houden met de wind) naar een 2K tijd, volgens ‘Paul’s Law’ [1], wat uitkomt op een verbazingwekkende 5:45. Met bijna 30 seconden voorsprong werd er een paar weken geleden gewonnen door Laga, en wij verwachten dan ook niet dat op de lange afstanden een andere ploeg dit verschil heeft goed weten te maken. Het zal dus afhangen van het sprintvermogen van Laga of het verschil groot genoeg is om ook de H4K te winnen.

Damesch Club8

De combinatie van bier drinken en tóch redelijk veel trainen, sommige jaren een succesvolle combinatie waar ook mee wordt gedaan om de taarten. Helaas kunnen we op dit vlak weinig vergelijken of voorspellen omdat slechts een handvol clubroeiers de NKIR start (begrijpelijk),  en daarnaast dit veld vaak vol zit met verdwaalde veteranen van burgerverenigingen. Desondanks verwachten wij dat de Damesch Club8 mee kan doen met de beste 8 ploegen, mede door de ondersteuning van een ervaren coachteam.

Lichte Damesch 3de divisie 4* (Asopos/Orca/Okeanos)

Een nieuw veld op de H4K, waar helaas maar 4 ploegen aan mee doen. Meaghan (EJD ’15) zal hier namens Okeanos op slag zitten van een exotische Asopos/Orca/Okeanos combinatie. Ondanks dat deze combinatie niet heel veel hiervoor getraind zal hebben met elkaar, is het toch mogelijk om mee te doen voor de winst omdat de andere drie ploegen ook combinatie-ploegen zijn.

Damesch 1ste divisie 4* (Nereus/Okeanos)

Claartje heeft haar combinatie gevonden bij de middengroep dames van Nereus. Deze dames hebben we de afgelopen periode in verschillende (kleine) nummers en combinaties zien trainen. Hoewel we niet goed weten waar deze dames staan dit seizoen, kunnen we een aantal namen toch wat verder toelichten. Aan boord zit o.a. Bente Paulis, een succesvol ex-juniorenroeister van Salland en afkomstig uit de bijzonder talentvolle familie Paulis. Emma Huig, ook een succesvol ex-junior (van Willem III), weet al hoe het is om met Claartje te roeien. Samen wonnen zij brons op de Coupe in 2012. En als laatste Esther van Broekhuizen, ook weer een ex-junior van Willem III die al in 2006 haar eerste officiële wedstrijd roeide. Een in potentie zeer sterke boot die echter maar weinig samen getraind heeft. Om de winst zullen ze naar onze verwachting echter niet kunnen strijden, gezien het feit dat de bijzonder sterke Dames Holland Vier in dit veld als Orca-combinatie zal starten.

Damesch 3de divisie 8 (Euros/RIC/Skøll/Nereus) & Damesch 3de divisie 8 (SilVia/Willem III)

De talenten van Project2020 zullen in twee boten meedoen in het 3de divisie veld met vooral tweedejaars ploegen. Vorig jaar wisten ze behoorlijk mee te doen in het eerstejaarsveld, en de verwachting is nu dan ook hoog gespannen om te zien hoe ze in dit veld mee weten te komen tegen voornamelijk verenigingsploegen. In de SilVia/Willem III boot starten 7 dames van Project2020 met als stuurvrouw Baukje, en in de Euros/RIC/Skoll/Nereus combinatie zitten 5 dames van Project2020 (uitkomend voor RIC) met als stuur Marita Kipperman. Een voorspelling wagen wij ons verder niet aan, doch verwachten we wel dat de Thêta-combi laatste zal worden, omdat deze boot volledig uit lichte dames bestaat die normaal gesproken niet boordroeien.

Damesch 1ste divisie 8 (Okeanos-combi) & Damesch 1ste divisie 8 (Okeanos/Willem III)

Wij voorspellen (helaas) dat dit veld waarschijnlijk niet heel spannend zal worden; de Okeanos-combi betreft de Damesch Holland 8 met Ae-Ri Noort namens Okeanos op de stuurpositie. Na een zwaar trainingskamp in Sevilla zijn de dames van de Holland 8 klaargestoomd voor de eerste wedstrijd. De vraag is dan ook niet óf het hard gaat maar eerder hóe hard het gaat, vergeleken met de verenigingsploegen en met de baanrecords van de H4K. Het record van de 2500m staat al sinds 1981 (7:32.0), en wij dagen Ae-Ri dan ook bij deze graag uit om dit record te vermorzelen. Zoals eerder genoemd, zal de Damesch Holland 8 ook strijden tegen verenigingsploegen. Uitdager hier is de Okeanos/Willem III combinatie, met Heleen Boers op slag (ingeselecteerd voor de W2- namens Nederland), en Jocelyn Spruit op 7 (afgelopen zomer nog actief op het WK <23). Een deel van deze ploeg komt daarnaast ook net terug van een intensief trainingskamp in Banyoles (MGD 4-) en heeft daar al laten zien hard te kunnen varen.

Lichte Heren 3de divisie

In dit veld liggen slechts twee volledige verenigingsploegen: Okeanos en Nereus. De historie leert ons dat vaak combinatieploegen de gelijkheid missen om écht hard te gaan. Wij verwachten ook dat de strijd vooral tussen deze Amsterdamse verenigingen zal gaan. De boot van Nereus is vooral gevuld met lichte pikken van licht ‘15 (winnaars van het klassement), terwijl in de Okeanos boot een mix zit van middengroep en ouderejaars, met herintreders Thijs Schouten en Tom Schuit (beide Licht ‘13). Met daarnaast ook nog eens Thomas van der Wardt (eveneens Licht ‘13) in de boot is dit een potentieel sterke acht met zowel ervaren ouderejaars als vijf lichte pikken uit de EJL van afgelopen jaar.

Heren 2de divisie (Skoll/Okeanos/Phocas/Proteus)

In dit veld zal de knapste skiffeur van Okeanos uitkomen in een combinatie met Skoll, Phocas en een stuur van Proteus. Met ervaren skiffeur Lennart van Lierop als ‘lichte’ pik op slag (2 weken geleden nog ingewogen op een krappe 81 kilogram) zal er ongetwijfeld hard gesprint worden. Naast een aantal ouderejaars skollies zit ook Koen Metsemakers aan boord van deze combinatieboot. Deze gigant uit Nijmegen stond vorig jaar op de Holland Beker nog naast Mahe Drysdale op het podium en is er sinds die race niet langzamer op gegaan. Grote kanshebbers in dit veld zijn naar ons idee Laga, en natuurlijk de jongens op hun thuiswater, de jongens van de Nereus acht.

Heren 1ste divisie (Nereus-combi)

Wie bruut roeigeweld wil bewonderen moet zeker een kijkje nemen bij dit sterke veld. Het vlaggenschip van de KNRB die komende zomer op het water in Rio zal strijden om het eremetaal start komend weekend als Nereus-combi. Met ons geliefde Okeanied, en tevens oud wereldkampioen, Mechiel Versluis als schaduwslag in deze acht verwachten wij aan het eind van het weekend voor dit veld een blik te kunnen noteren op de jaarlijkse blikkenlijst. Volgens het huidige schema is dit tevens de laatste kans om de Holland Acht in eigen land over het water te zien zweven, hierna staan alleen nog races in het buitenland op het programma.

Bedrijfsacht

Namens Okeanos zal Accenture (met o.a. oud-Okeanied Bart Ruigrok op boeg)  van start gaan in het Bedrijfsachten veld, met als grootste tegenstander de Kempen & Co acht (met oud-Okeanied Tessa Trap op 2). Het zou ons verrassen als de winst niet bij een van beide zal terecht komen, omdat deze ploegen de meeste ervaring hebben in het bedrijfsroeien.

Schema

Zaterdag: Start 2500m vanaf Rozenoordbrug

  • 9:30:   Damesch Club8
  • 11:30: Bedrijfsacht
  • 15:00: LDEJ4*, LD3eDiv4*, LD1eDiv4*, DEj8+, D3eDiv8+, D1eDiv8+
  • 17:00: LHEj8+, HEj8+, LH3eDiv8+, H2eDiv8+, H1eDiv8+

Zondag: Eerste tijd start 5000m vanaf Grote Bocht, tweede tijd start 750m ter hoogte van De Hoop

  • 10:00/16:15: LDEj4*, LD3eDiv4*, D1eDiv4*, DEj8+, D3eDiv8+, D1eDiv8+
  • 12:00/17:45: LHEj8+, HEj8+, LH3eDiv8+, H2eDiv8+, H1eDiv8+
  • 14:00: DCl8+

Voor meer wedstrijdinformatie, zie: http://roeivierkamp.nl/

Voorspel de uitslag!

Deze wedstrijd: Eerstejaars Damesch

Zelf strijden zij voor "een top 3 klassering", maar zullen zij dit halen?

U kunt voor de H4K een voorspelling indienen op basis van de eindklassering en de eindtijd van de 750m. Degene die de eindklassering correct (of het dichtste bij) heeft voorspelt wint. Mits er meerdere juiste voorspellingen van de klassering zijn, wordt de winnaar bepaald aan de hand van de voorspelde eindtijd. De winnaar ontvangt een speciaal bier (of een andere enkele versnapering naar keuze) op de eerst volgende borrel, op rekening van ondertekende. Ter informatie: vorig jaar werd de 750m gewonnen in 2:31.0.

[1]: “What is Paul’s Law?” (2015), zie http://community.tribesports.com/guides/what-is-paul-s-law

 

 

Categorie: