Nabeschouwing Head of the River

18 maart 2016 - door ThomasvdW - 0 reacties

Head of the River Amstel

Nabeschouwing

Eerstejaars Lichte Damesch:

Voorafgaand hebben wij ons niet aan een voorspelling gewaagd, maar heeft u dit zelf mogen doen. De eerstejaars lichte dames hebben een solide race laten zien, met als resultaat een 6de plek, op ruime afstand van de nummer 1 (meer dan een minuut verschil, met een baanrecord voor de winnaars van de Amsteldijk). De verschillen achter de Okeanos damesch zijn klein, terwijl de top-2 van de Head duidelijk een stap vooruit zijn op de rest. De komende weken zullen dan ook moeten worden besteed om dit gat te verkleinen, om uiteindelijk op de Varsity voor de ploegen van de Amsteldijk en van de Verlengde Hoogravenseweg te eindigen. 

Eerstejaars Damesch:

7de plek. De Eerstejaars Damesch hadden op meer gehoopt, maar mogen wat ons betreft nog steeds terug kijken op een redelijk resultaat. Het is dan wel niet de top van het klassement, maar de verschillen tussen plek 4 t/m 7 bedragen maar een luttele 10 seconden, en dat biedt dan ook zeker perspectief voor het 2K seizoen. Vanuit betrouwbare bron hebben wij vernomen dat er een opstellingswissel plaats zal vinden voor de Varsity, en mogelijk brengt dit wel de juiste klik om van een 7de plek te stijgen naar de top-5, of zelfs een Varsity blik?

1e divisie Damesch 4* (Nereus/Okeanos):

Op zaterdagochtend werd Claartje gespot op de Bosbaan, maar dat zag er zeker niet uit als een rustige trainings om 's middags nog de Head te starten. Nadat wij voor toelichting naar Claartje zijn gegaan, bleek dat de enige tegenstander (Aegir) 24 uur voor de wedstrijd zich had teruggetrokken, wat er voor zorgde dat deze heat niet door ging. Tijd voor het 2K seizoen nu dus. 

3e divisie Damesch 8+ (SilVia & Euros/RIC/Skøll/SilVia)

Helaas wisten de damesch van Project2020 niet zo sterk te roeien als op de Heineken, en lieten zich verrassen door de middengroep van Triton. Er is nog duidelijk wat werk aan de winkel voordat deze damesch naar Tokyo zullen worden uitgezonden; maar goed daar hebben ze dan ook nog zeker 4 jaar voor. 

Damesch Club8

Net als op de Heineken is de Head een erg goed bezet veld in het clubveld, wat een overwinning des te moeilijker maakt. Desondanks was het aan de damesch club8 om een goede klassering in de Kruithuisbokaal te behouden, en daarom zo hoog mogelijk te eindigen. Dit kwam echter minder goed uit de verf dan vorige week, wat resulteerde in een enigszins teleurstellende 13de plek. Voor de goede berichtgeving heb ik even opgezocht hoeveelste de damesch zijn geworden in de Kruithuisbokaal; 9de. In de tussenstand staan de damesch op dit moment 4de, samen met de damesch van de Amsteldijk. 

2e divisie Heren

Blik! Dit veld ging zeer snel, en dan hebben we het over de boot met Bastiaan aan boord. In een razend tempo wisten zij op ruime afstand dit veld te winnen, met een strakke tijd (in het eerste divisie veld hadden zij zeker niet onder gedaan). Na vele weken alleen maar in de skiff te hebben gezeten is dit een mooi resultaat na maar een paar trainingen met slechts 1 riem in de hand. 

2e divisie Lichte Heren

Na een teleurstellende Heineken mochten de heren van de middengroep licht laten zien dat ze beter konden dan dit. Nu de boot weer zoals gewend bakboord was opgeriggerd (dit was uit noodzaak stuurboord op de Heineken), werden de klappen langer en kwam de boot beter uit de kolken. Desondanks resulteerde dit niet in een winnende klassering; de heren werden 3e, op zo'n 20 seconden achter de lichte 8 van Laga. Nu is het tijd om uit de 8 te komen en over te gaan op de kleine nummers waarin gestart zal worden tijdens het 2K seizoen. 

 

Hiermee sluiten we het langebaan seizoen af, en zien we u allen graag over enkele weken nabij Houten. Voor een ieder die dat nog niet heeft gedaan; schrijf u snel in voor de Varisty Cruise!

Voorbeschouwing

"Races are won by those who refuse to be beaten." - unknown

 

Het is alweer tijd voor de volgende voorbeschouwing, want komende zaterdag en zondag wordt er wederom gestreden op de Amstel tijdens de ‘Head of the River Amstel’. Deze wedstrijd wordt gestart ter hoogte van De Hoop, waarna de Amstel wordt afgevaren tot Oudekerk aan de Amstel; zo’n 8 kilometer zo hard mogelik roeien (iets minder dan 8 kilometer als er een aantal binnenbochtjes worden genomen). Namens Okeanos zal hier slechts een handvol ploegen starten, hieronder een korte analyse voor elk veld waar een Okeanos boot of combinatie start.

Voor alle informatie omtrent de Head, zie: http://www.headoftheriver.nl/

 

Zaterdag:

Eerstejaars Lichte Damesch

VOORSPEL DE UITSLAG VAN DE H4K VAN EJLD! Met een 7de plek op de 5000m op de H4K zou het zomaar kunnen dat de Lichte Eerstejaars Damesch een top-5 klassering behalen op de Head. Zelf geven zij aan de ambitie te hebben voor  “xx-klassering”. Hoe zal dit uit pakken? De redaCie zal zich hier verder niet over buigen; het is wederom aan u om u te wagen aan een voorselling; eindklassering en eindtijd zullen bepalend zijn voor de uitslag van ‘Voorspel de uitslag’. Wederom gelden hiervoor dezelfde regels, terug te vinden bij de voorbeschouwing van de H4K.

 

Eerstejaars Damesch:

Op de Heineken werd vooral kostbare tijd verloren op de sprintafstanden, want op de 2500m werd EJD 6de en op de 5000m 5de. De Head is iets verder dan de 5000m, maar gezien de tegenwind die zij afgelopen zondag hadden moeten zij hier zeker een aantal punten binnen gaan halen; de voorspelling op dit moment is grotendeels een lichte meewind wat de absolute racetijd dichterbij de 5000m zal laten komen. De redaCie voorspelt een top-5 uitslag (sneller dan zowel Nereus als Skoll). De winst in het eerstejaars Damesch veld zal vermoedelijk naar damesch van Njord gaan; zij wisten op de 5000m de snelste tijd te noteren met bijna 10 seconden verschil met de nummer 2.

 

1e divisie Damesch 4* (Nereus/Okeanos)

Op de H4K zat Claartje ook al in een Nereus/Okeanos combinatie, en op de Head is dit wederom het geval. De bootsamenstelling is wel voor de helft veranderd, waarbij twee zware damesch zijn vervangen met de lichte tweeling Veldhuis (vorig jaar winnaars lichte damesch development klassement). De enige tegenstander in dit veld is Aegir; de verwachting is dat de tegenstand niet heel groot zal zijn, omdat dezelfde Aegir boot een welgetelde 1 minuut en 20 seconden langzamer waren dan Nereus/Okeanos op de 5000m van de H4K. Een overwinning in dit veld lijkt dan ook zeker mogelijk te zijn.

 

3e divisie Damesch 8+ (SilVia & Euros/RIC/Skøll/SilVia)

Afgelopen H4K wisten de damesch van SilVia al de winst te pakken in het derde divisie veld in de SilVia/Willem III combinatie, direct gevolgd door de tweede boot met damesch van Project 2020 in de Euros/RIC/Skoll/SilVia combinatie. Het lijkt er niet op dat er nieuwe tegenstanders zijn bijgekomen in dit veld, ondanks een paar kleine veranderingen in bootsamenstelling. Wij voorspellen wederom een 1ste en een 2de plek voor de damesch van Project 2020, mits zij blijven doen wat ze geleerd hebben en zich niet laten verrassen door een verenigingsploeg voor of achter hen.

 

Zondag:

Damesch Club8

Tijdens de sprint werd vorige week duidelijk dat ze een hoog tempo draaien nog niet helemaal in de vingers hebben. Lange stuwende halen is waar ze het van moeten hebben. Ze hebben laten zien op de lange afstanden bij de top van het veld te horen. Dankzij een sterke 2,5 en 5k zijn ze derde geworden in de bokaal op de H4K. Voor de head verwachten wij dat ze deze top 3 positie zeker vast moeten kunnen houden.

 

2e divisie Heren

Op de lange afstanden heeft deze combinatie ploeg, waarin Bastiaan als Okeanied meeroeit, al laten zien dat ze over veel snelheid bezitten. Op de H4K moesten ze alleen in Laga 1 (winnaar in het 2e div veld) hun meerdere erkennen maar wonnen ze het wel van onder andere de thuisploeg van Nereus. Deze twee grote concurrenten doen tijdens de Head niet mee. De enige tegenstand zal komen in de vorm van een Njord ploeg en een Proteus ploeg. Deze beiden konden de vliegende acht van Bastiaan op de H4K echter bij lange na niet bijhouden. De Skoll/Okeanos/Phocas/Proteus combinatie is dan ook de grote favoriet in dit veld.

 

2e divisie Lichte Heren

Het lichte derde divisie veld liet vorige week wat verrassende resultaten zien. Waar wij vooraf dachten dat Nereus een snelle acht op het water zou hebben kwamen zij niet verder dan een 7e plek. Een plek hoger eindigde de middengroep/ouderejaars lichte Okeanos acht. Na wat gematigd positief geluid voor de wedstrijd was dit niet het resultaat waar zij op gehoopt hadden. Aegir (de winnaar van de H4K) start komend weekend zwaar, maar concurrenten als Laga, Triton en Skadi zullen wel weer aan de start verschijnen. Het zal dan ook een taaie kluif worden om een goed resultaat te behalen dit weekend.

Categorie: