Nabeschouwing Damen Raceroei Regatta

6 mei 2016 - door ThomasvdW - 0 reacties

Nabeschouwing Damen Raceroei Regatta - TBI Laga Lustrumwedstrijden

O 2- & N 2-: Zowel Jurgen & Christiaan als Emil & Jeffrey wisten door de voorwedstrijd heen te komen, en gingen in de A-finale van start om de blikken en de eer. Jurgen & Christiaan kwamen goed uit de start alleen kwamen op echte snelheid te kort in de middelste 1000m. Voor Emil & Jeffrey was het een goede generale voor het nieuwelingen veld de volgende dag. Niet geheel overtuigend haalden zij de finale op zondag in het nieuwelingen veld, maar hadden moeite met de harde zijwind op de WAB, wat resulteerde in een 6e plek in de A-finale. 

N 4+ & B 4+: In het nieuwelingen veld voer Eerstejaars Zwaar een matige race, en kwam daarmee niet verder dan de 5de plek, wat betekende dat zij geen finale mochten varen. Op zondag in het beginnelingen veld kwamen ze een stuk beter uit de startblokken en voeren een degelijke race; niet genoeg voor de A-finale maar in de B-finale mochten de heren ervaring op gaan doen. 

LO 2- & LN 2-: BLIK! Zoals verwacht was het lichte overgangs 2- veld een prooi voor de Nederlands kampioenen Tim & Pim (Nereus). De tegenstand kwam nog opzetten van Theta/Vidar, maar zij schakelden zichzelf uit door in de eindsprint van baan te wisselen en direct achter Tim en Pim te gaan varen. Bram en Boris noteerden nog een 4e tijd in de A-finale. Het lichte nieuwelingen veld, kende een zeer spannend eerste deel van de race, waar Bram & Boris vooraan lagen tot rond de 1000 meter. Helaas viel de snelheid toen weg en wisten zij het niet af te maken, Rik & Kerwin hadden moeite om in een degelijk ritme te komen, en wisten niet te overtuigen met een 6de plek. 

LDev 4-: Het lichte development veld was voor de combinatie Rik & Kerwin met Boreas een maatje te groot, de geringe hoeveelheid trainingen samen hadden niet geleid tot een echt hoge bootsnelheid en daarmee was de concurrentie hen te snel af. Het lijkt er op dat dit een eenmalig experiment was. 

LEj 8+ & LB 8+: Eerste sterke eerste 500m wisten de lichte heren niet door te zetten op zaterdag, waarbij het verval over de race te groot was om mee te doen in de finale. Op zondag kregen zij wederom een kans, maar kwamen zij twee seconden tekort om A-finale te mogen varen. Voor de heren een schone taak om op onze eigen bosbaan te laten zien dat zij hier wél thuis horen. 

DDev 4- & DN 4-: BLIK x2! Een dubbelslag voor Middengroep Damesch: zowel op zaterdag als wisten zij de races naar zich toe te trekken. Het verschil met de andere boten was tijdens de race ongeveer een bootlengte, waardoor de damesch een enigszins gecontroleerde race konden varen: weg blijven trappen van de tegenstander, en vol houden! De damesch zijn hiermee overgangs geworden, en mogen op de Bosbaan laten zien dat zij mee kunnen doen op dit hogere niveau. 

DEj 8+ & DB 8+: Voor Eerstejaars Damesch was de Damen succesvol, maar toch ook niet zo succesvol. Vooral op zaterdag viel het uiteindelijke resultaat toch een beetje tegen; met de 5de tijd over alle voorwedstrijden, maar de 3de tijd in de eigen voorwedstrijd werden zij verwezen naar de B-finale. In de B-finale wisten zij machtig te winnen, en hadden daarmee zelfs de 4de tijd van de dag (tegenover de A-finale). Er zit dus duidelijk meer in dan de 2 punten, en dat kunnen ze laten zien voor eigen publiek komend weekend. Op zondag werd het resultaat van zaterdag geëvenaard, zelfs zonder werkende coxbox. Ze laten hiermee zien een volwasssen ploeg te zijn die overweg kunnen met onverwachte tegenslag; op naar de Bosbaan wedstrijden!

LDEj 4* & LDB 4*: Met invaller-stuur Merel Kok, was het resultaat van de Eerstejaars Lichte Damesch duidelijk een verbetering te noemen. Met een 6de plek op zaterdag, en wederom een 6de plek op zondag, hebben ze een goede progressie gemaakt. Met slechts 6 seconden afstand op de nummer 1 zaterdag, moet dit verschil te overbruggen zijn. Krijgen we een herhaling van vorig jaar binnenkort, met de winst in een klassementswedstrijd voor eerstejaar lichte damesch?

LB 1x & LN 1x: Thomas kwam nét te kort in de voorwedstrijd van de lichte beginnelingen, met 1 seconde op de nr 3 en 2 seconden op de nr 2. Een sterker begin van de race zou moeten zorgen voor meer controle in de race. Op zondag had hij duidelijk moeite met de weersomstandigheden; zijgolven die je skiff in waaien zijn toch niet de meest ideale omstandigheden voor hem. Op de Bosbaan zijn zijgolven niet tot nauwelijks mogelijk; hier krijgt hij een nieuwe kans om te laten zien wat hij waard is. 

LSA 2-: BLIK! Zoals voorspelt ook hier een overwinning voor kersvers Nederlands kampioen Tim; met slechts 2 tegenstanders die na 500m al ver achter lagen was het een redelijk simpele race naar het blik. Zijn partner (Pim, Nereus) is hiermee SA geworden, en Tim heeft er zelf nog 3 te gaan. Zet de champagne alvast maar koud....

 

 

Voorbeschouwing Damen Raceroei Regatta - TBI Laga Lustrumwedstrijden

 

I always felt that my greatest asset was not my physical ability, it was my mental ability.

- Bruce Jenner -

 

Nog een laatste keer trekt heel roeiend Nederland naar Zevenhuizen om alweer de 3de 2-kilometer wedstrijd van het seizoen te starten. Terwijl de toppers zich moeten laten zien op het Europees Kampioenschap in Brandenburg zal een deel van de sub-top, middengroepers, en eerstejaarsroeiers acte de presence geven op de Willem-Alexanderbaan. De weersvoorspelling ziet er op dit moment gematigd gunstig uit: windkracht 3-4 op zaterdag, 4-5 op zondag, op een 90-graden hoek met de baan. Golven lijken daarom minder een issue te gaan worden dit weekend, al lijkt het erop dat voordeelbanen mogelijk wel kunnen onstaan… Hieronder de voorbeschouwing per veld/ploeg:

 

O 2- & N 2-: In het overgangs veld zijn een aantal bij gekomen sinds de Westelijke, en daarmee zal het voor Jurgen en Christiaan moeilijker worden om hun kunstje (BLIK) van de Westelijke te herhalen. Wij verwachten vooral tegenstand van Skoll 2, Amstel (Rick & Ruben), en Laga. Emil & Jeffrey starten ook in het O 2- veld, en kunnen laten zien dat ze beter kunnen varen met minder wind, want op de Westelijke gooide de wind en golven roet in het eten. Op zondag gaan Emil & Jeffrey nogmaals van start in het N 2-, en liggen ze niet langer tegen de (vermoedelijk) sterkste ploegen van zaterdag; alleen Amstel (Rick & Ruben) heeft veel ervaring in de 2- van deze ploegen, en wij voorspellen dan ook dat Rick & Ruben er met winst vandoor gaan, voor Emil & Jeffrey.

 

N 4+ & B 4+: Eerstejaars zwaar heeft er weer tientallen trainingen extra opzitten in de 4+, en de vraag is nu of ze meer snelheid hebben weten te vinden sinds de Westelijke. Uiteraard speelden hier de zware omstandigheden mee, en daarom kunnen ze dit weekend écht voor het eerste laten zien wat ze kunnen. Zaterdag starten zij de N 4+, en op zondag de B 4+; op zaterdag moet een goede generale zijn om zondag te kunnen vlammen in het B 4+ veld waar de kansen een stuk groter zijn dan in het N 4+ veld.

 

LO 2- & LN 2-: In totaal doen er 3 Okeanos-ploegen mee in het LO2- en het LN2- veld, waaronder kersvers Nederlands kampioen Tim Kok in Nereus-combi. Allereerst het LO2-; hier is vooral de onderverdeling in de voorwedstrijd bijna oneerlijk te noemen; de sterkste ploegen met o.a. Ouderejaars Thêta/Vidar, Skadi, Skoll, Vidar/Tor/Hemus, en Tim in Nereus-combi liggen in voorwedstrijd 2, terwijl in de eerste voorwedstrijd enkel tweedejaars roeiers de strijd aangaan. In de eerste voorwedstrijd lijkt daarmee de favoriet voor de eerste plek Boris & Bram, die waarschijnlijk soeverein de snelste tijd hier neer zullen zetten. Wij voorspellen dat in de tweede voorwedstrijd Thêta/Vidar, Skoll en uiteraard Nederlands kampioen Tim door zullen gaan. In de finale zullen alle ploegen in de buurt proberen te blijven van Tim; desondanks lijkt dit een overtuigende winst te worden voor Tim met Thêta/Vidar op een 2de plek. Het LN2- kent bijna uitsluitend tweedejaars ploegen, en hier zullen ook Rik & Kerwin (winnaars LN2- op Varsity) wederom mee doen. De enige ouderejaars ploeg is de Vidar/Tor/Hemus combinatie, en wij verwachten dat de strijd om de blikken dan ook zal gaan tussen de Okeanos ploegen van Boris & Bram, Rik & Kerwin, en de Vidar/Tor/Hemus combinatie.

 

LDev 4-: Rik & Kerwin maken op zaterdag een uitstapje naar de vier-zonder, nadat Boreas zij door hun winst op de Varsity werden benaderd door Boreas om te combineren. Afgelopen weekend hebben zij reeds samen getraind, en zijn de ploegen zo veel mogelijk bij elkaar gekomen om te kunnen vlammen in het development-veld. Een mooie prestatie zou zijn als zij de A-finale weten te halen, gezien het feit dat het development-veld erg goed bezet is dit jaar.

 

LEj 8+ & LB 8+: Onze lichte pikken hebben een strategische wissel doorgevoerd waarbij Jorik nu de slagpositie heeft ingenomen, met zijn ervaring uit Licht ‘12 zal hij de ploeg rust geven op het hoge tempo, waarbij de rake klappen worden behouden. Op de Westelijke werd op het randje de halve finale gehaald, om daarna afgelast te worden. Deze race hebben de heren laten zien dat zij beschikken over een race-mentaliteit, en de taak is dan nu om geen enkele ploeg meer over ze heen te laten komen, en vriend en vijand te verrassend vanuit een underdog positie. De voorwedstrijd op zaterdag biedt mogelijkheden voor een A-finale (geen van de ploegen wist punten te halen op de Westelijke); wij zijn benieuwd!

 

DDev 4- & DN 4-:

Twee weken geleden kwamen deze velden niet verder dan een time-trial op zaterdagochtend. Deze trial liet een uitermate gewaagd veld zien met 2 ‘koplopers’, Aegir (1) en Nereus (2). De nummer 3 tot 8 lagen slechts 4s van elkaar verwijderd in een race waar iedereen alles moest laten zien. Voor zaterdag heeft de DDev 4- een goeie loting getroffen en lijken daardoor vrijwel zeker van een finaleplaats. Daar zal voor het eerst moeten blijken wie boord-aan-boord de sterkste is. Okeanos was op de trial nog 4e maar wij verwachten dat een goeie top 3 klassering er dit weekend zeker wel in zit!

Op zondag starten Aegir en Nereus niet mee en ziet het er dus nog gunstiger uit voor de dames van Okeanos. Tegenstand zal komen van Asopos en RIC. In de voorwedstrijd liggen ze al naast Asopos en kunnen hier dus al meteen duidelijk maken wie de sterkste is. Houd hier zeker time-team in de gaten want een blik is verre van uitgesloten!

 

DEj 8+ & DB 8+

In het klassementsveld hebben de dames een zware loting getroffen, drie ploegen die op time-trial nog sneller voeren dan zijzelf. Skoll en Orca lagen echter slechts 1 en 4 seconden verwijderd van Okeanos. Een boord-aan-boord race is echter altijd totaal anders. Ze zullen twee ploegen achter zich moeten houden om zich te plaatsen voor de finale. In theorie hebben ze de meest ‘voordelige’ boei geloot, dus met een strakke race zullen we ze zaterdag om 15:15 nog een keer over de baan zien vliegen.

Op zondag varen ze vrijwel dezelfde voorwedstrijd, met Nereus in plaats van Orca. De dames van Nereus presteren dit jaar nog zeer matig en zal in dat opzicht geen tegenstand vormen voor Okeanos. We verwachten dat ze laat op de dag een gooi mogen doen naar de felbegeerde beginnelingenblikken om 18:05.

 

LDEj 4* & LDB 4*

Twee weken geleden eindigden ze op een 11e plaats, net buiten de punten. In de voorwedstrijd liggen ze naast 3 ploegen die hen op de time-trial nog te snel af waren. Om een finale-plaast af te dwingen zullen ze duidelijk moeten laten zien snelheid gevonden te hebben afgelopen weken. In de top van het veld zullen de ploeg uit Wageningen, Argo, en de ploegen uit Groningen, Aegir en Gyas, waarschijnlijk weer om de winst strijden.

In het beginnelingenveld ziet de voorwedstrijd er een stuk gunstiger uit. Om bij de beste twee te komen zullen ze waarschijnlijk moeten afrekenen met de dames afkomstig van de Amsteldijk. Een achterstand van 6s valt te overzien, zeker bij wisselvallig presterende eerstejaarsploegen. In de finale zullen de blikken voornamelijk gericht zijn op Argo en Aegir. Na het hele seizoen al voorin mee te varen zijn zij dit weekend ‘aan de beurt’ voor de overwinning.

 

LB 1x & LN 1x

Met de relatief weinig ervaring die onze “lichte god” Thomas in de skiff heeft was het twee weken geleden niet makkelijk om een goeie race te varen op het onstuimige water van de WAB. Helaas resulteerde een snoek vroeg in de race tot een grote achterstand op het veld waardoor echt ‘racen’ niet meer mogelijk was. In trainingen heeft hij laten zien goeie stappen gezet te hebben, met name op de hogere tempi. Het skiff-veld blijft echter altijd een pittig veld en er zijn maar relatief weinig blikken te verdelen. Toch moet er met een goede race wel een finale-plaats voor Thomas inzitten.

 

LSA 2-: Naast het spannende LO2- veld op zaterdag, start Tim op zondag nog het LSA2- veld met slechts 2 tegenstanders. Als hij op zaterdag het LO2- veld wint, zou het LSA2- veld geen probleem moeten zijn om ook winnend over de streep te komen; de tegenstanders starten beiden ook in het LO2- veld.

 

Categorie: