Nabeschouwing Amstelbeker

29 september 2014 - door JoranR - 0 reacties

Afgelopen zondag werd de Amstelbeker geroeid op de Amstel. Voor deze wedstrijd legden alle roeiverenigingen in Nederland hun sterkste dames- en herenacht op het water. Er werd geracet volgens een knock-out systeem over 750 meter om te kijken wie de snelste verenigingsacht op het water kan leggen.

 

Ploegen

Heren: Mechiel Versluis, Ramon Vogelzang, Roel Braas, Bastiaan Collette, Remco Breebaart, Geert Heuterman, Jurgen Toennaer, Eric Storms en stuurvrouw Ae-Ri Noort

Dames: Jocelyn Spruit, Lisanne Dercksen, Sofie Leenders, Caitlin van Essen, Saskia Kleij, Laura Zielman, Esmee Timmers, Laura Aekes en stuurvrouw Baukje Hooghiemstra.

 

Timetrial

De wedstrijd begon met een timetrial om de loting voor de voorwedstrijden te kunnen bepalen. Onze heren voeren hier de tweede tijd en zaten hiermee bij de beste drie ploegen die de voorwedstrijden mochten overslaan en zich meteen kwalificeerden voor de kwart finales. De dames wisten in hun veld de negende tijd neer te zetten waardoor ze in de voorwedstrijden een strijd zouden moeten gaan leveren tegen de ploeg met de achtste tijd.

 

Voorwedstrijd

In deze voorwedstrijd werden onze dames geloot tegen Skoll. In deze race lieten onze dames zien dat ze hun koppen de goede kant op hebben staan waarmee een-op-een racen goed voor hen is weggelegd. Ze pakten een volle bootlengte op Skoll en plaatsten zich daarmee voor de kwart finales.

 

Kwart finale

Ook onze heren mochten het afleggen tegen Skoll. Ze pakten al snel een bootlengte voorsprong en wisten dat zonder al te veel moeite vast te houden tot de finish. Onze dames mochten het in deze kwart finale afleggen tegen Orca, de winnaars van vorig jaar met voor het merendeel internationals aanboord. Dit beloofde dus een lastige strijd te worden. Orca pakte al snel de voorsprong, echter bleef Okeanos de rest van de race inlopen. Uiteindelijk kwamen onze dames 0,8 seconden tekort voor de halve finales. Echter werden ze vanwege hun goede tijd wel geplaatst voor de C finale.

 

Halve finale

Ook onze heren moesten het opnemen tegen Orca. Deze ploeg diende niet onderschat te worden aangezien zij in de kwart finale ook al hadden laten zien dat zij ploegen konden verslaan die sneller dan hen in de timetrial waren. Okeanos voer een constante race en wist de voorsprong gedurende de hele 750 meter uit te bouwen naar een volledige bootlengte. Hiermee bereikten onze heren de finale.

 

C finale

In de strijd om de vijfde plaats moesten onze dames het opnemen tegen de ploeg van Triton. Onze Okeanos damesploeg, gevuld met talentvolle tweede- en derdejaars roeisters, moest het hiermee afleggen tegen een ploeg met internationale en zelfs Olympische ervaring. Dit liet onze roeisters niet uit het veld slaan en opnieuw lieten zij zien dat ze mentaal sterk zijn. Met een halve bootlengte voorsprong wonnen zij de C finale en behaalden daarmee de vijfde plaats als eindklassering. We mogen erg blij zijn met dit resultaat en met al dit jonge talent aan boord zien wij een goed roei-jaar voor onze damestak tegemoet!

 

Finale

Onze mannen moesten het in de strijd om de winst afleggen tegen Nereus. Vorig jaar bestond de finale ook uit deze twee ploegen. Nereus kwam als snelste uit de start waardoor Okeanos al snel op achterstand lag. In het tweede deel van de race schoof Okeanos weer terug maar dat bleek niet helaas voldoende. Met een achterstand van 1,8 seconden behaalde Okeanos de tweede plaats. In een veld waarbij het niveau dusdanig hoog ligt mogen we erg tevreden zijn met dit resultaat. Deze ploeg, gevuld met talenten uit vele jaarlagen, laat een duidelijk beeld zien van een goede doorstroom binnen het ouderejaarsroeien.

Categorie: